Підсумки ракетної атаки на Сирію

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 14.04.2018 19:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28556

У ніч на суботу в військовому відомстві США повідомили, що в ході атаки на об’єкти в Сирії головними цілями стали три «мішені», безпосередньо пов’язані з виробництвом і застосуванням хімічної зброї.

Всього під час короткострокової операції американські, французькі і британські сили випустили понад 120 ракет.

У числі основних мішеней виявилися об’єкти, розташовані в Дамаску, а також в місті Гомс, приблизно за 100 кілометрів на північ від столиці.

В ході брифінгу в Пентагоні глава Об’єднаного комітету начальників штабів ЗС США генерал Джозеф Данфорд повідомив, що першою метою став «військовий науково-дослідний центр, розташований в межах міської межі Дамаска ... де досліджувалися технології, пов’язані зі створенням, виробництвом і випробуванням хімічної і біологічної зброї».

Ще дві мети були розташовані неподалік від Гомса. Це сховище хімічної зброї на захід від міста - за даними американських військових саме там зберігаються основні запаси зарину, що використовується режимом, а також ще один військовий об’єкт, «що включає в себе як сховище хімзброї, так і командний пункт, що має важливе значення».

У Пентагоні поки що не повідомляють, які саме сили були використані в ході операції. За словами генерала Джозефа Данфорда, в акції були задіяні як морські, так і повітряні сили США, Франції і Великобританії.

Пізніше представник американського військового відомства уточнив, що в операції брали участь як мінімум один американський бойовий корабель, що знаходиться в Червоному морі, а також стратегічні бомбардувальники B-1.

Державне телебачення Сирії повідомило, що в ході нальоту сили ППО збили 13 ракет в передмісті Дамаска Аль-Кисва.

Відповідаючи на запитання журналістів в Пентагоні, генерал Данфорд підтвердив, що спроби збити ракети коаліції дійсно були зафіксовані. При цьому міністр оборони США Джим Маттіс підкреслив, що йому не відомо про будь-які втрати у сил США.

У Пентагоні також заявили, що поки що не отримали інформації «про будь-яку активністьі з боку Росії» у відповідь на ракетний удар коаліції.

«Метою наших заходів цього вечора є встановлення сильного фактору стримування проти виробництва, поширення та використання хімічної зброї. Ми готові підтримувати цю відповідь, поки сирійський режим не припинить використання заборонених хімічних речовин», – заявив президент Трамп у Білому домі ввечері 13 квітня, оголосивши про те, що «точні удари», завдані по сирійських військових об’єктах, які використовувалися для виробництва хімічної зброї, є спільною відповіддю США, Франції та Великої Британії.

«У 2013 році президент Путін та його уряд обіцяли світові, що вони гарантують ліквідацію сирійської хімічної зброї. Нещодавня атака Асада та сьогоднішня реакція – прямий результат нездатності Росії дотриматися цієї обіцянки. Росія повинна вирішити, чи продовжить цей темний шлях, чи об’єднається з цивілізованими націями як сила стабільності та миру», – додав президент США.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.