Підрив міномету на Рівенському полігоні стався через помилку розрахунку

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 12.07.2018 19:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28794

Проведений у середу слідчий експеримент показав, що розрив міномета М120-15 “Молот”, 6 липня на Рівненському полігоні і внаслідок якого загинули 3 військовослужбовці, ще 9 зазнали поранень, стався через подвійне заряджання.

Слідчий експеримент

Про це заявив заступник міністра оборони України Ігор Павловський на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, присвяченому розгляду обставин загибелі та травмування військовослужбовців ЗСУ під час навчань на Рівненському полігоні 6 липня.

“Вчора ми провели додатково експеримент із залученням Київського інституту судових експертиз, безпосередньо прокуратури - прокуратури Західного регіону, Військової служби правопорядку, представників науково-дослідних структур, зімітували практично всі події, які могли статися безпосередньо під час виконання завдань, і отримали такі результати: у ході подвійного заряджання міномета і стрільби наслідки руйнування ствола міномета були точно такі, як сталися у п’ятницю (6 липня 2018 - ред.) при подвійному заряджанні міномета”, - сказав Павловський.

За словами генерала, в рамках експерименту було підірвано ще один міномет, цього разу з однією міною у стволі: “Ми підірвали ще одну міну, щоб переконатися, чи дійсно це було в ході подвійного заряджання, чи заряджання міномета однією несправною міною. Ми отримали той же результат, який мали раніше, який мали в ході проведення слідчих експериментів, коли несанкціоновано міна вибухала через пошкоджений підривника безпосередньо у стволі міномета”.

Павловський додав, що під час експерименту “паралельно підірвали міномет 2Б11 за тією ж методикою, і ми отримали той самий результат”.

“Після цього всю зброю — перший, який вибухнув у ході виконання завдань, і 4 міномети, з якими вчора проводили слідчий експеримент - ми передали до інституту судових експертиз, з метою з’ясування остаточних причин і проведення аналізу стосовно конструкційних особливостей матеріалу, з якого вони зроблені”, - сказав він.

Як повідомлялося раніше, на світанку 6 липня на Рівненському військовому полігоні під час навчань вибухнув міномет “Молот”, в результаті чого троє бійців-контрактників загинули, дев’ятеро отримали поранення, із них троє - тяжкі. Цих військовослужбовців вертольотом доправили до Львівського військового госпіталя, хірурги якого врятували вже сотні життів учасників бойових дій на сході України.

Президент Петро Порошенко на час слідства щодо цього інциденту заборонив використання ”Молотів” під час навчань.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.