Російським фейкам вже не вірять

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.09.2018 09:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28991

Уряд Нідерландів у відповідь на нові заяви Росії з черговими звинуваченнями в бік України у збитті над Донбасом улітку 2014 року авіалайнера «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 заявив Радіо Свобода, що довіряє натомість результатам розслідування в цій справі міжнародної Спільної слідчої групи, які свідчать про вину Росії.

Як мовиться в заяві уряду Нідерландів для Радіо Свобода, там «узяли до уваги повідомлення у зв’язку з прес-конференцією Міністерства оборони Росії».

«Нідерланди цілковито довіряють виявленим JIT (англійське скорочення назви Спільної слідчої групи – ред.) фактам і зробленим висновкам. Розслідування JIT має щонайвищу підтримку міжнародної спільноти. Уряд твердо вирішив повністю співпрацювати з кримінальним розслідуванням, яке ведуть усі причетні країни, відповідно до резолюції Ради безпеки ООН 2166», – мовиться в заяві.

Тим часом у Росії її Генеральна прокуратура заявила, що вже передала 17 вересня представникові Нідерландів матеріали про правову допомогу у справі про збиття літака рейсу MH17.

Цього дня в Міністерстві оборони Росії заявили, нібито номери на знайдених біля місця збиття уламках ракети від ЗРК «Бук» свідчать, що вона була вироблена в радянські часи, 1986 року, і з заводу в Підмосков’ї відразу відправлена у військову частину на території України і до Росії більше не поверталася. Також у Москві стверджували, ніби відеозаписи з російським «Буком» на сході України, опубліковані раніше Спільною слідчою групою, були сфальсифіковані.

Ці твердження вже відкинули як неправдиві і «фейкові» в Україні.

А в міжнародній Спільній слідчій групі, що розслідує збиття над Донбасом улітку 2014 року авіалайнера «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17, повідомили, що «взяли до уваги» озвучені Міністерством оборони Росії твердження – але у групі нагадали, що попередні заяви Міноборони Росії з цього приводу «неточно викладали факти».

При цьому у групі звернули увагу, що вона ще 2014 року просила Росію надати всю інформацію в цій справі, а відтак у травні 2018-го також окремо запитувала конкретну інформацію щодо номерів, які були на кількох знайдених уламках зенітної ракети. Але, наголосили у групі, і ці, і низку інших запитань до Росії там залишили без відповіді, а в серпні 2018-го Росія письмово заявила, що JIT більше не має звертатися ні з якими додатковими запитами для отримання інформації в цій справі.

Спільна слідча група пообіцяла ретельно вивчити представлені в Росії матеріали, як тільки Росія надасть їх – як група просила ще у травні 2018-го і як вимагає резолюція Ради безпеки ООН 2166.

«Від початку розслідування і до сьогодні JIT завжди ретельно аналізувала і обробляла інформацію, надану Росією. Завдяки цьому Спільна слідча група встановила, що інформація Міністерства оборони Росії, представлена раніше громадськості і надана JIT, неточно викладала факти в кількох моментах», – мовиться в заяві.

Група нагадала, що в перебігу розслідування дійшла висновку: пускова установка зенітно-ракетного комплексу «Бук», ракетою з якої збили літак рейсу MH17, належала 53-й зенітній ракетній бригаді зі складу Збройних сил Росії, була доставлена з Росії на окуповану частину Донбасу, звідти здійснила пуск ракети, а після збиття з неї авіалайнера повернута назад до Росії. Але конкретних винних осіб у групі наразі не називали.

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту. За згодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування – як технічне, так і кримінальне – очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих.

Росія постійно заперечує всі результати розслідування. У Москві з його висновками не згодні і стверджують, що воно ігнорує інформацію, надану російською стороною.

У російських ЗМІ і заявах офіційних осіб, зокрема з Міноборони, називалися цілком різні, часто взаємовиключні, версії катастрофи, що мали б зняти вину з Росії – в ній звинувачували, зокрема, українських військових. Проте в перебігу розслідування всі вони були спростовані.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.