В РФ повертають радянські каральні статті

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 19.09.2018 13:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28995

Росіяни, які відмовляться видаляти зі своїх сторінок інформацію, яка була визнана “недостовірною” судом, можуть бути засуджені до позбавлення волі на строк до одного року.

Про це пише AFP.

Відповідно до законопроекту, затвердженого вже в другому читанні депутатами Держдуми РФ, ті, хто порушує правила, можуть обкладатися штрафом в розмірі від 5 000 до 50 000 рублів. Штраф для юридичних осіб становитиме від 50 тис. до 200 тис. рублів.

Покарання для злісних порушників законодавці прописали в новій статті КК. Максимальне покарання для фізичних осіб - до 1 року позбавлення свободи, а для посадових осіб - до 2 років.

Закон вписується в контекст придушення свободи слова в Росії, де соціальні мережі залишаються одним з небагатьох місць, в яких опозиція може організовувати заходи.

В останні роки Росія все частіше затримує громадян за поширення або публікацію інформації, яка вважається екстремістською чи незаконною, в тому числі за заклики до опозиційних протестів і жарти, які вважаються образливими для певних соціальних груп.

Закон в даний час забороняє поширення контенту, визнаного екстремістським, хоча правозахисники кажуть, що цей ярлик також застосовується щодо матеріалів опозиції.

"Цей новий закон, якщо він буде прийнятий, стане новою атакою на свободу вираження поглядів в Росії", - сказала AFP юрист Міжнародної правозахисної групи Агора Ірина Хрунова.

За її словами, цей закон буде націлений, зокрема, проти Алєксєя Навального, лідера опозиції і блогера, який використовує такі сайти, як Youtube, для поширення розслідувань корупції серед російських чиновників.

Сенаторам і президенту РФ Владіміру Путіну ще потрібно буде підписати законопроект після формального третього читання в парламенті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.