Політв’язні Кремля. “Суд” над українськими моряками: поділили на групи і закрили процес

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 15.01.2019 13:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29323

Лефортовський райсуд Москви почав розгляд питання про міру запобіжного заходу 24 українським морякам у закритому режимі. ФСБ просить продовжити їм арешт до 26 квітня.

На засідання з України приїхали уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова та рідні моряків. За словами омбудсмена, для розгляду справи українців поділили на групи, рішення по яких ухвалюватимуть по черзі.

У листопаді російські прикордонники захопили три українські військові кораблі, які хотіли пройти через Керченську протоку. 24 українців, які перебували на кораблях, арештували кримські суди, а потім їх перевели у СІЗО до Москви.

Напередодні пані Денісова повідомила, що прибула на засідання разом з родичами українців.

Журналісти з місця події кажуть, що моряки перебувають у приміщенні суду. За даними агентства УНІАН, на початку вони виступили за розгляд справи у відкритому режимі, однак суддя задовольнив клопотання ФСБ про протилежне.

Під час засідання моряки заявили, що відмовляються давати свідчення відповідно до статті 17 Женевської конвенції.

Моряки жартують, перед засіданням вони змогли поспілкуватися з рідними.

Напередодні уповноважена поспілкувалася з координатором адвокатів у справі моряків Ніколаєм Полозовим.

"Мені та родичам українських військовополонених Микола Полозов розповів та підтвердив, що хлопці забезпечені усіма необхідними речами, в них є адвокатський захист, вони знають про завтрашню підтримку від рідних у суді", - повідомила пані Денісова в понеділок увечері.

Також перед засіданням у Людмили Денісової відбулася зустріч з активістами та правозахисниками, а також родичами моряків.

"Активісти повідомили мені та родичам, що ними було зібрано більш ніж півмільйона рублів, на які військовополоненим купили одяг, їжу та речі першої необхідності", - повідомила уповноважена.

Захоплення моряків

25 листопада російські прикордонники обстріляли й захопили три кораблі ВМС України, які хотіли пройти через Керченську протоку.

24 українців, які знаходилися на захоплених кораблях, Росія обвинувачує у нелегальному перетині державного кордону організованою групою зі зброєю.

Україна й міжнародна спільнота звинуватили Росію в агресії та вимагають негайного звільнення моряків і кораблів.

На думку Кремля, інцидент у протоці був провокацією з боку України.

Після анексії Криму Росія вважає територіальні води навколо Кримського півострова своїми.

Україна заявила, що згідно з договором 2003 року між державами, військові кораблі мали право на вільний прохід Керченською протокою, а сам напад на ВМС України з боку ФСБ стався вже у нейтральних водах.

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat на підставі даних про розташування кораблів підтвердила, що обстріл кораблями ФСБ Росії українського корабля "Бердянськ" відбувся за межами 12-мильної зони від узбережжя Криму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.