Назарбаєв пішов у відставку. Він був при владі майже 30 років

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 19.03.2019 16:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29529

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв оголосив про те, що відмовляється від повноважень голови держави. Він залишиться головою Ради безпеки країни та й надалі очолюватиме найбільшу партію “Нур Отан”.

Нурсултан Назарбаєв

Про це він заявив у спеціальному телезверненні до народу.

"Я ухвалив рішення припинити свої повноваження президента", - сказав лідер країни.

"У цьому році виповниться 30 років, як я займаю найвищий пост. Народ дав мені можливість бути першим президентом незалежного Казахстану", - цитує президента Казахстану агентство Інтерфакс.

За словами Нурсултана Назарбаєва, обов’язки президента країни виконуватиме спікер сенату парламенту країни Касим-Жомарт Токаєв.

Відповідна процедура передбачена і конституцією країни.

У разі відмови президента від своєї посади, його повноваження на строк, що залишився переходять до голови сенату парламенту.

Нинішній термін його президентських повноважень Назарбаєва закінчується у квітні 2020 року.

Закон про раду безпеки дає Назарбаєву як першому президентові країни та "Єлбаси" (титул "Лідер нації" закріплений за Назарбаєвим законодавством країни з 2010 року) право довічно очолювати радбез.

Як розповів BBC експерт з Центральної Азії Аркадій Дубнов, тепер голосування може відбутися раніше 2020 року.

"Назарбаєв йде на заздалегідь підготовлену позицію голови ради безпеки. Його повноваження будуть вищими за повноваження президента. Він стане таким собі Ден Сяопіном, верховним рефері", - сказав він.

"Лідер нації"

78-річний Нурсултан Назарбаєв — перший і досі єдиний президент Казахстану. Він очолив країну ще у радянський час, коли у червні 1989 року став першим секретарем місцевої Компартії.

Після розпаду СРСР Назарбаєв став першим президентом країни, перемігши на виборах 1991 року з результатом 98,7%. У 1995 році за результатами референдуму повноваження чинного президента продовжили ще на п’ять років.

Після цього він перемагав на виборах 1999, 2005, 2011 та 2015 років.

У 2007 році парламент надав йому як першому президентові право балотуватися на вищий державний пост необмежену кількість разів.

Востаннє "Лідер нації" переміг на виборах, отримавши підтримку майже 98% виборців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.