РейтингвеликогоПутина. Відтепер у РФ тільки правильна соціологія

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 31.05.2019 15:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29774

Всеросійський центр вивчення громадської думки, відомий за абревіатурою ВЦІОМ, почав вимірювати рейтинг довіри до президента Росії Владіміра Путіна за новою методикою після оприлюднених раніше рекордно низьких рейтингів.

ВЦІОМ доповнив методику оцінки довіри до російських політиків «закритим питанням», яке передбачає конкретні імена і прізвища. У цьому форматі про довіру до Путіна заявили понад 72 відсотків опитаних.

Опубліковані ВЦІОМ минулого тижня результати опитування за колишньою методикою – з відкритим питанням, без вказівки конкретних політиків – показали зниження довіри до Путіна до мінімуму за 13 років – 31,7 відсотка. При цьому 65,8 відсотків респондентів заявили, що в цілому схвалюють діяльність президента.

Розбіжність у цифрах викликала невдоволення в Кремлі. Прес-секретар президента Дмітрій Пєсков попросив соціологів пояснити ситуацію, «як може падати рівень довіри, але рости електоральний рейтинг».

Глава ВЦІОМ Валєрій Фьодоров, коментуючи результати опитування, спочатку заявив, що причина низького рейтингу Путіна пов’язана з тим, що населення не вірить у поліпшення рівня життя. Однак пізніше він написав, що падає не довіра до президента Росії, а частота згадок Путіна в списку політиків, кому довіряють росіяни.

Після цього ВЦІОМ доповнив методику опитування про довіру політикам закритим питанням.

Заступник директора російського «Левада-центру» Дєніс Волков у коментарі РБК зазначив, що закрите питання комфортніше для влади завдяки більш високим показникам довіри до президента. При жорсткому виборі «так / ні» респонденти більш схильні до соціально схвалюваних відповідей, вважає соціолог.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.