МЗС України заявив рішучий протест проти незаконного утримання під вартою українських військовослужбовців

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.07.2019 19:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=29925

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест проти рішення Московського суду про продовження незаконного тримання за ґратами до 24 жовтня 2019 року 24 українських військовослужбовців, які були захоплені Російською Федерацією в Чорному морі 25 листопада 2018 року.

Про це повідомила пресслужба МЗС.

Тримання Росією під вартою 24 українських військовослужбовців та трьох військово-морських суден є грубим та триваючим порушенням суверенного імунітету, яким користуються як судна, так і військовослужбовці відповідно до Конвенції ООН з морського права та звичаєвого міжнародного права.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права («ITLOS») наказав негайно і безумовно звільнити три українські військово-морські судна та 24 членів їхніх екіпажів. Невиконання обов’язку Росією щодо негайного звільнення суден та військовослужбовців становить порушення цього Наказу та Конвенції ООН з морського права. Сьогоднішнє рішення Московського суду є черговим порушення Росією міжнародного права та ще більше загострює спір між Росією і Україною.

Як було визнано в наказі ITLOS від 25 травня, «триваюче позбавлення волі та свободи військовослужбовців України» є втручанням у суверенітет України та її міжнародні права, а також викликає гострі гуманітарні проблеми.

Україна висловлює подяку своїм міжнародним партнерам за їхню солідарність з Україною в її боротьбі за звільнення українських військовослужбовців і військово-морських суден.

Як повідомлялося раніше, у Москві продовжили на три місяці арешт українським морякам. Нещодавно, після телефонної розмови президента Зеленського з Путіним, почали поширюватися чутки про визволення бранців напередодні виборів. Наразі вже достеменно відомо, що в Кремлі виконувати наказ міжнародного трибуналу ООН не збираються.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.