З 1 вересня українські траси будуватимуть за новими будівельними нормами

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.08.2019 19:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30045

1 вересня 2019 року набирають чинності нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування доріг загального користування.

Про це повідомила пресслужба Мінрегіонрозвитку.

Зміна №1 у ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина ІІ. Будівництво».

Ці норми вводять низку важливих змін в облаштуванні безпечних та якісних трас, як у Європі, і є обов’язковими. Вони були розроблені фахівцями ДП «ДерждорНДІ» та розповсюджуються на будівництво нових, реконструкцію та капремонт існуючих доріг поза межами населених пунктів.

«З 1 вересня цього року вступають у дію нові важливі зміни в будівельні норми щодо проектування трас. Їх головна мета – підвищення безпеки на дорогах та покращення якості дорожнього покриття — асфальтобетону. Якщо говорити про безпеку руху на дорогах, то новими нормами введено можливість звужувати крайні ліві смуги на найбільших трасах і робити більш безпечну зупинкову смугу, проектувати протизасліплюючі екрани, а також шумові смуги, які допомагають водіям не засинати за кермом. Крім того, ці норми рекомендують влаштовувати SOS-станції на трасах для першої допомоги у випадку різних надзвичайних ситуацій, робити розриви огородження для швидкого проїзду спецтехніки і багато інших змін. Щодо якості дорожнього покриття є теж чимало нововведень. Це використання геосинтетиків і модифікованих бітумів для асфальтобетонних доріг, а також спеціальних перевантажувачів асфальтобетонної суміші», — повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Він нагадав, що з 1 вересня минулого року в дію вступили нові державні будівельні норми щодо проектування вулиць і доріг в населених пунктах (ДБН “Вулиці і дороги населених пунктів”), які ввели низку принципових змін для безпеки і комфорту дорожнього руху:

— можливість звуження ширини смуг руху на дорогах;

— обов’язкове встановлення спеціальних захисних огороджень на зупинках громадського транспорту;

— обов’язкове облаштування острівців безпеки на нерегульованих переходах;

— обов’язкове влаштування велодоріжок та велосмуг та інші зміни.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.