ОБСЄ побачило обстріли біля Петрівського.

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 31.10.2019 13:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30222

Моніторингова місія ОБСЄ 29 жовтня зафіксувала обстріли на третій ділянці можливого розведення сил на Донбасі біля Петрівського.

Про це йдеться в опублікованому у четвер щоденному звіті СММ ОБСЄ.

"29 жовтня, патрулюючи орієнтовно за 2 км на північ від Петрівського, спостерігачі чули постріли та черги зі стрілецької зброї приблизно за 2-4 км на південний захід (за оцінкою, у межах ділянки розведення)", - говориться у звіті.

Хто саме вів вогонь, у Моніторинговій місії ОБСЄ не уточнили.

Таким чином, відповідно до Рамкових угод "про розведення сил і засобів", відведення сил у Петрівському може статися не раніше, ніж через сім днів після останнього порушення режиму тиші.

Тобто, не раніше 5 листопада.

Й за умови, що обстріли у межах ділянки розведення не повторяться.

Водночас президент Зеленський у четвер заявив, що розведення у Петрівському може початися 4 листопада.

"Якщо буде все безпечно і у Петрівському упродовж тижня - ви знаєте, що має бути сім днів тиші, - то 4 листопада, мені здається, ми маємо почати розведення і у Петрівському", - анонсував він на спільному брифінгу з генсеком НАТО.

Обстріли в районі Петрівського

Слід відзначити, що ОБСЄ загалом продовжує фіксувати обстріли у районі Петрівського, хоча й за межами ділянки розведення.

Так того ж 29 жовтня спостерігачі місії бачили там обстріли неподалік Богданівки.

"Здійснюючи спостереження з цієї ж позиції та приблизно за 2 км на північний схід від н.п. Богданівка (підконтрольний урядові, 41 км на південний захід від Донецька), команди місії чули 42 постріли та черги зі стрілецької зброї та великокаліберного кулемета, а також 8 вибухів невизначеного походження (усі, за оцінкою, поза ділянкою розведення, але в межах 5 км від її краю)", - йдеться у звіті місії за 29 жовтня.

У зведеннях пресцентру ООС за 29 жовтня обстріли на ділянці розведення біля Петрівського не значаться, однак зафіксовані обстріли біля Богданівки - за межами ділянки.

Третя ділянка розведення

Петрівське-Богданівка - третя "пілотна" ділянка розведення сил на Донбасі - неподалік Докучаєвська на Донеччині.

30 червня українські Об’єднані сили та проросійські формування "ЛНР" відвели своїх бійців на ділянці у Станиці Луганській, а 29 жовтня аналогічне розведення пройшло на другій ділянці у Золотому.

Головною умовою розведення сил є зафіксоване Моніторинговою місією ОБСЄ 7-денне повне перемир’я на кожній з ділянок.

При цьому, прес-центр ООС повідомляв про обстріли на ділянці у Золотому за три дні до розведення там, однак спостерігачі ОБСЄ їх не підтвердили, що і дало змогу почати відведення сил.

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляв, що розведення у Петрівському може початися через кілька днів після Золотого, однак "якщо там діятиме режим припинення вогню".

"Ми виконуємо нашу частину мирних угод і очікуємо того ж самого від Росії", - наголошував він.

Початок розведення сил на Донбасі є однією з умов проведення зустрічі у "Нормандському форматі" за участі лідерів України, Росії, Франції та Німеччини.

У 2016 році президент Петро Порошенко робив спроби почати аналогічне розведення, однак після порушень режиму тиші сторони повернулися на свої позиції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.