Провал спецоперації: у Давосі розсекретили двох російських шпигунів-“сантехніків”

Автор/джерело -  © Укрінформ



Дата публiкацiї - 21.01.2020 17:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30432

У швейцарському місті Давос улітку зірвали російську спецоперацію, ймовірно спрямовану проти гендиректора фонду Hermitage Capital Білла Браудера.

Про це він написав у Twitter.

«Швейцарські служби безпеки запобігли шпигунській операції Росії, ймовірно спрямованій проти мене», – зазначив Браудер.

Пізніше в одному з інтерв’ю Браудер розповів, що затриманими виявилися «два російські оперативники, які вдавали з себе сантехніків». Коли їх розсекретили, вони пред’явили свої дипломатичні паспорти і залишили Швейцарію.

За словами Браудера, він не знає, чому саме на нього готували замах, водночас він зауважив, що «росіяни активно посягають на всіх своїх ворогів у всіх країнах, у них – величезні ресурси».

Швейцарське видання Tagesanzeiger у статті про цей інцидент пише, що поліція кантону Граубюнден у серпні затримала двох імовірних російських шпигунів у Давосі, де зараз проходить Всесвітній економічний форум.

"У серпні 2019 року у Давосі були виявлені два ймовірні російські агенти. Їх запідозрили у проведенні підготовчих робіт для шпигування на Всесвітньому економічному форумі, який розпочався у понеділок ввечері з промов засновника Клауса Шваба та президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн", - йдеться у матеріалі під заголовком "А потім сантехнік дістав дипломатичний паспорт".

За даними поліції, щонайменше один затриманий заявив, що він "слюсар-сантехнік". Однак, у нього і в його супутника були з собою російські дипломатичні паспорти. При цьому, росіяни не були офіційно акредитовані у Швейцарії як дипломати, а отже, не могли користуватися дипломатичним імунітетом, якби їх заарештували за підозрою у шпигунстві.

Менш з тим, як стверджує автор з посиланням на джерела, обидва росіянина вимагали особливих прав, а офіційні російські представники "взагалі погрожували дипломатичними наслідками у разі арешту чоловіків".

"Поліція кантону Граубюнден підключила Берн, була задіяна Федеральна розвідувальна служба. Але зрештою обох росіян відпустили", - зазначає газета.

Як заявили пізніше Tages Anzeiger у посольстві РФ у Берні, "люди, які отримують диппаспорти, є не лише в російському МЗС", а чоловіки могли бути робітниками, які проводили роботи для програми "Русского дома" під час Давоського форуму.

Однак, як зазначається у статті з посиланням на обізнаних зі справою осіб, очевидно, що росіяни "мали на прицілі Всесвітній економічний форум".

"Наприклад, вони могли завчасно готувати операції з прослуховування та хакерської атаки. При цьому, об’єктами шпигування можуть бути не тільки глави інших держав і їхні делегації. ВЕФ запрошує і критиків Кремля, таких як Білл Браудер, якого журнал The New Yorker назвав "найбільш розшукуваною особою в Росії", - йдеться у матеріалі.

Як відомо, інвестиційний фонд Hermitage Capital Management, співзасновником якого є Браудер, у період з 1995 по 2006 роки був одним з найбільших (за деякими оцінками найбільшим) фондів зарубіжних інвестицій, що діяли на російському фондовому ринку.

З 2010 року Браудер очолює кампанію з розслідування крадіжки податку на прибуток, сплаченого фондом в російський бюджет за підсумками 2006 року, і пошуку вбивць юриста фонду Сергія Магнітського, що виявив дану крадіжку.

У липні 2013 року у Росії фінансиста заочно засудили до 9 років колонії загального режиму.

За його діяльність проти Росії Браудера називають «особистим ворогом Володимира Путіна».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.