СБУ виявила 38 поширювачів фейків про COVID-19 – декілька з них отримували завдання із РФ

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.03.2020 18:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30596

Служба безпеки України продовжує викривати розповсюджувачів фейків про коронавірус. Починаючи з минулого тижня виявлено 38 осіб.

Про це повідомив пресцентр СБУ.

Співробітники СБУ передали Нацполіції всю інформацію для застосування до них заходів адміністративного впливу.

Між тим декілька осіб порушили серйозні статті Кримінального кодексу України.

Зокрема, сьогодні у Дніпрі СБУ припинила діяльність інтернет-агітатора, який за завданням російської сторони публікував у соцмережах неправдиву інформацію про поширення COVID-19 в Україні. Закликав він і до порушення конституційного ладу та територіальної цілісності України, відповідні завдання надходили українцю від «куратора» з Російської Федерації.

Для нагнітання паніки у суспільстві мешканець Дніпра мав робити фото та відео з порожніми полицями в магазинах, черг до аптек, фіксувати роботу спецтехніки та правоохоронців. У подальшому замовники планували використовувати матеріали для підготовки неправдивих новин.

До речі, серед фейків, які поширював пропагандист, виявлено і відео про те, що в міському транспорті сталася бійка, оскільки один з пасажирів нібито кашляв та мав ознаки коронавірусу.

Учора Служба безпеки України спростувала його, як недостовірний.

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої, які підтверджують протиправну діяльність.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України, вирішується питання щодо оголошення фігуранту про підозру.

Нагадаємо, що це не перший випадок за останній час, коли СБУ припиняє діяльність «кіберактивістів», які отримують завдання з країни-агресора на дестабілізацію ситуації в Україні.

Нещодавно підривну діяльність одного із таких інтернет-провокаторів було припинено в Одесі.

У черговий раз закликаємо громадян не довіряти інформації з неперевірених джерел та не поширювати її. Актуальні дані щодо поточної ситуації із розповсюдження коронавірусу є на офіційних сторінках Міністерства охорони здоров’я України та інших державних установ.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.