Отруєння Навального: G7 чекає від Росії негайного і повноцінного розслідування

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 9.09.2020 12:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30968

Глави МЗС країн “Великої сімки” виступили зі спільною заявою щодо отруєння Олексія Навального. Вони пообіцяли стежити за реакцією Москви на міжнародні заклики пояснити факт отруєння опозиціонера “Новачком”.

Міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та США, а також глава дипломатії ЄС "рішуче засудили доведене отруєння" російського опозиціонера Олексія Навального. Про це ідеться в спільній заяві, опублікованій їх зовнішньополітичними відомствами у вівторок, 8 вересня.

"Німеччина поінформувала партнерів по G7, що клінічні та токсикологічні дослідження німецьких медичних експертів і спеціалізованої лабораторії Бундесверу визначили, що пан Навальний став жертвою нападу із застосуванням хімічної отруйної бойової речовини нервовопаралітичної дії групи "Новачок", розробленої Росією", - йдеться в тексті документа.

Міністри закликали російську владу "в терміновому порядку і повною мірою встановити прозорість щодо того, хто несе відповідальність за це огидне отруєння". Вони нагадали Москві про її зобов’язання в рамках Конвенції про заборону хімзброї і закликали притягнути винних до відповідальності. "Будь-яке застосування хімічної зброї в будь-якому місці, в будь-який час, ким би не було і за будь-яких обставин неприйнятно і суперечить міжнародним нормам, що забороняє використання такої зброї", - заявили глави МЗС країн G7. Вони наголосили, що уважно стежитимуть за реакцією Росії на міжнародні заклики пояснити отруєння Навального.

Вони назвали напад на Навального черговим серйозним ударом по демократії і політичному плюралізму в Росії та загрозою для інших захисників політичних і громадянських прав і свобод в країні. У цьому контексті Москві також нагадали про її зобов’язання в рамках Міжнародного пакту про громадянські і політичні права і закликали "гарантувати ці права, включаючи право на свободу вираження думки, своїм громадянам".

Отруєння Олексія Навального

Олексію Навальному 20 серпня стало погано в літаку, на якому він летів з Томська до Москви. Авіалайнер екстрено приземлився в Омську, опозиціонера на швидкій відвезли в лікарню. Він був госпіталізований в несвідомому стані і підключений до апарату ШВЛ. Опозиціонера в медикаментозній комі вранці 22 серпня доставили до Берліна. Експерти клініки Charite виявили у Навального ознаки отруєння субстанцією з групи інгібіторів холінестерази.

Спецлабораторія збройних сил Німеччини - Бундесверу на прохання клініки провела токсикологічний аналіз проб, взятих у росіянина, і встановила сліди хімічної речовини групи" Новачок".

7 вересня берлінська клініка повідомила, що стан здоров’я Навального покращився і його вивели зі штучної коми. Процедура штучної вентиляції легенів поступово припиняється. За словами медиків, Навальний реагує на вербальні подразники. Однак довгострокові наслідки отруєння ще занадто рано оцінювати, підкреслили лікарі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.