Фон дер Ляєн відповіла тим, хто відстоює тісніші зв’язки ЄС з Росією

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 16.09.2020 16:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30986

Отруєння Олексія Навального показує, що Росія не змінює модель своєї поведінки, продемонстровану в Україні чи Грузії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своїй промові “Про стан Європейського Союзу”.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) вважає, що Росія не змінює модель своєї поведінки, яку Москва продемонструвала у Грузії чи Україні. Про це вона заявила у середу, 16 вересня, у Європарламенті під час своєї першої промови "Про стан Європейського Союзу".

"Тим, хто виступає за тісніші зв’язки з Росією, я відповім, що отруєння Олексія Навального вдосконаленою нервово-паралітичною речовиною не є поодиноким випадком. Ми бачили цю модель поведінки у Грузії, Україні, Сирії та Солсбері, а також під час втручання у вибори в усьому світі. Ця модель не змінюється, і жоден газопровід не змінить цього", - зауважила фон дер Ляєн, маючи на увазі очевидно проєкт трубопроводу "Північний потік-2".

"Євросоюз на боці народу Білорусі"

Фон дер Ляєн наголосила, що у питаннях зовнішньої політики ЄС повинен "швидко визначати свою позицію" щодо подій "чи-то в Гонконгу, Москві або в Мінську". Вона також виступила на підтримку протестувальників у Білорусі: "ЄС - на боці народу Білорусі. Нас усіх зворушила велетенська хоробрість тих, хто мирно збирається на площі Незалежності чи бере участь у безстрашних жіночих маршах".

Голова Єврокомісії нагадала, що президентські вибори в країні не були ані чесними, ані вільними. "Люди в Білорусі повинні самостійно вирішувати своє майбутнє, вони не є пішаками на чиїйсь шаховій дошці", - наголосила фон дер Ляєн.

Єврокомісія запропонує режим санкцій за порушення прав людини

Єврокомісія найближчим часом внесе пропозицію режиму санкцій за порушення прав людини. "Цей парламент багато разів закликав ухвалити європейський "акт Магнітського". Я можу оголосити, що ми зараз внесемо пропозицію", - зазначила фон дер Ляєн.

Вона також відкинула закиди, що Євросоюз надто повільний у зовнішній політиці. "Коли держави ЄС кажуть, що Євросоюз надто повільний, тоді я кажу: будьте мужніми та перейдіть до ухвалення рішень кваліфікованою більшістю як мінімум стосовно прав людини та санкцій", - закликала фон дер Ляєн.

Нагадаємо, у ЄС рішення у питаннях зовнішньої політики ухвалюються одноголосно усіма 27 державами об’єднання. Останнім випадком затримки у цій сфері стали санкції щодо високопосадовців Білорусі - їх запровадження гальмує Кіпр, який за підтримку цього рішення вимагає санкцій проти Туреччини за розвідку газу в спірних водах східної частини Середземного моря.

Промова "Про стан Європейського Союзу" є головним виступом голови Єврокомісії, який виголошується один раз на рік, у вересні, і заявляє наміри виконавчого органу ЄС на рік уперед.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.