У Білорусі на “Марші сусідів” затримали сотні людей

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 30.11.2020 10:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31160

У столиці Білорусі Мінську та інших містах країни тривають щотижневі акції протесту проти результатів виборів президента. Кількість затриманих 29 листопада, за даними правозахисників, перевищила 380 осіб.

У Білорусі тривають масові протести проти результатів президентських виборів, що відбулися 9 серпня, і оголошення переможцем виборів Олександра Лукашенка. У неділю, 29 листопада, на акції протесту під назвою "Марш сусідів" протестувальники змінили тактику: замість того, щоб проводити велике зібрання у певному місці або масову ходу центральними проспектами, вони збиралися меншими групами в окремих районах Мінська та інших міст. Коли силовики намагалися розігнати протестувальників, які вийшли на вулиці, люди розсіювалися і формували колону в іншому місці.

За даними місцевих ЗМІ, у Мінську дворові марші проводилися в районах Малинівка, Сухарєва і Південно-Захід, ЖК "Маяк Мінська" і "Магістр", на вулиці Одоєвського, проспекті Дзержинського та в інших місцях.

Під час проведення акції протесту 29 листопада, за оновленими даними правозахисного центру "Вясна", правоохоронці затримали понад 380 осіб. Список із прізвищами затриманих постійно доповнюється.

Найбільше протестувальників, за даними правозахисників, було затримано в Мінську. Затримання також проводилися у Вітебську, Бресті, Гродно, Ліді, Жодіно, Ляховичах, Боровлянах та інших містах. Під час "Маршу сусідів" білоруські силовики знову жорстко діяли проти демонстрантів. Опозиційні білоруські ЗМІ й Telegram-канали поширили кадри з затриманням силовиками протестувальників, а також спроби силовиків розігнати колони з мітингарями.

Мінська міліція ввечері 29 листопада повідомила, що цього дня в столиці Білорусі на акціях протесту було затримано близько 250 людей.

Протести у Білорусі тривають з 9 серпня
У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту незгодних з підсумками виборів президента, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко, який обіймає президентську посаду з 1994 року.

Читайте також: Ходіння мінним полем. Як у Білорусі зараз працюють журналісти

За минулі місяці силовики неодноразово виявляли безпрецедентну жорстокість під час придушення народних виступів. Світлана Тихановська, яку чимало білорусів вважають справжньою переможницею на виборах, через тиск влади була змушена покинути Білорусь.

Читайте також: Євросоюз переходить до нового рівня санкцій проти Лукашенка

Євросоюз у жовтні запровадив санкції щодо 40 чиновників з Білорусі за фальсифікацію виборів і репресії проти учасників протестів. До списку санкцій потрапили, зокрема, глава МВС Білорусі та його заступники, а також увесь склад ЦВК. У листопаді ЄС розширив список, включивши в нього Олександра Лукашенка і ще 14 осіб.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.