Козацьки забави на Хортиці. Алкоголь і паління заборонені

Автор/джерело -  © Олена Каганець, "Аратта-Україна"



Дата публiкацiї - 20.07.2006 18:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=535

20 липня в інформаційному агенстві “Інтерфакс-Україна” пройшла прес-конференція, присвячена X-му Міжнародному фестивалю козацьких бойових та традиційних мистецтв “Спас на Хортиці” імені Анатолія Єрмака, що має відбутися з 28 липня по 1 серпня цього року в Запоріжжі.

Зліва направо: президент Всеукраїнської федерації “Спас” Олександр Притула, народні депутати України Олександр Рябека та Григорій Омельченко

В ній взяли участь президент Всеукраїнської федерації “Спас” Олександр Притула і народні депутати України Олександр Рябека та Григорій Омельченко, які здавна є одними з безпосередніх організаторів Фестивалю.

Цьогорічний X-й ювілейний Фестиваль, як і попередні, організовують Всеукраїнська федерація “Спас” та Всеукраїнська асоціація “Афганці” Чорнобиля”. Партнерами у проведенні Фестивалю виступають компанії “Євролайф Україна”, “ГРАВЕ Україна”, “Аліко АІГ Життя Україна”, ТОВ “Баланс-клуб”, будівельна група “Ратибор”, Український Військово-Козацький інститут ім. Великого князя Святослава МАУП, Фонд сприяння розвитку мистецтв.

Олександр Рябека відзначив, що в них такого слова, як “споносор”, не існує, оскільки керівники компаній-партнерів Фестивалю діляться грошима не із-за вигоди, а від щирого серця, з власної ініціативи, тому що їм подобається Фестиваль і сама ідея, що за ним стоїть. Але від алкогольних компаній організатори гроші не беруть, бо, на їхнє переконання, вони знищують націю.

Олександр Рябека сказав, що пиво “Славутич” також пропонувало їм своє генеральне спонсорство, але вони відмовилися, а Григорій Омельченко додав, що якби морозиво це захотіло, то було б добре. Крім того, на Фестивалі заборонене вживання алкогольних напоїв і паління.

Григорій Омельченко дуже припрошував приїхати на Фестиваль, щоб відчути силу українського народу і його спрагу до життя, що зконцентровано в козацьких традиціях і бойових мистецтвах.

Григорій Омельченко:
- Якщо ви хоч раз побуваєте на Фестивалі, ви захочете приїхати ще і будете чекати наступного року, щоб приїхати знову.

На запитання одного з журналістів про “родзинку” Фестивалю, він пообіцяв “родзинку” кожного дня і кожної години.

Григорій Омельченко повідомив, що на Фестиваль запрошено Віктора Ющенка – причому не як Президента України, а як Гетьмана українського козацтва і Головнокомандуючого Збройних Сил України. Також запршено провідних українських політиків, зокрема, Юлію Тимошенко.

Як зазначено в прес-релізі, в програмі фестивалю передбачено:

  • показові виступи найкращих представників національних бойових мистецтв України, Росії та Білорусі;

  • абсолютна першість України з українського рукопашу “Спас”;

  • виступи майстрів кобзарського мистецтва “Кобзарське коло”;

  • літературно-мистецький проект “Українські святині”;

  • культурно-просвітницькі заходи з ознайомлення учасників з історико-археологічними пам’ятками національної культури, зокрема, відвідування перлини українського степу – Кам’яної могили;

  • концерт української сучасної фольклорної музики;

  • демонстрація мистецтва джигітування на коні;

  • традиційний ритуальний бій – “лава-на-лаву”.

Під час фестивалю відбудеться круглий стіл, на якому будуть розглянуті питання історичного підгрунтя формування духовних цінностей слов’янського етносу, збереження та примноження національних традицій східно-слов’янських народів взагалі та українського народу зокрема, вплив військово-політичних, демографічних, соціально-економічних чинників на зазначені процеси у сучасному суспільстві та його наслідки.

Як зазначив на прес-конференції президент Всеукраїнської федерації “Спас” Олександр Притула, на фестиваль збирається більше 350 учасників – з усіх куточків України – представники шкіл українських бойових мистецтв, а також козаки з Кубані, Сибіру, Уралу і Твері – представники північно-західної традиції воїнських родів – Бузи та зберігачі воїнських козацьких традицій з Білорусі.

Олександр Притула:
- Метою Фестивалю є показати суспільству, що в Україні відроджується козацький бойовий звичай гордої непокори, правди і совісті, який був і залишається в нашого українського народу. Показати це не словами, а діями.

Як зазначено в прес-релізі, Фестиваль також має на меті підвищити рівень поінформованості суспільства, насамперед, молоді, про українські традиції та звичаї, привернути увагу до проблем історико-культурної спадщини українського народу – Національного історико-археологічного заповідника “Острів Хортиця” та музею-заповідника “Кам’яна могила”, відродження звичаю степової воїнської толоки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.