На Луганщині відкриють археологічний парк (оновлено)

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 9.08.2006 20:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=655

У Луганській області планується створити один з перших в Україні археологічних парків - тут знайдено піраміди, що старші від єгипетських.

Піраміди вже стали об’єктом культурної спадщини національного масштабу

Про це повідомив заступник директора по науці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень Міністерства культури й туризму, доктор історичних наук, професор кафедри археології Гданського університету (Польща) Віктор Клочко. Він зазначив, що парк планується організувати на території археологічного пам'ятника "Мергелева гряда" біля Перевальська, повідомляє «Газета по-українськи».

- Археологічний парк - це нове явище для України. Зараз у Херсонесі організовуємо такий парк. Це місце, куди приїжджають охочі брати участь в археологічних розкопках. У Європі, наприклад, це явище - форма відпочинку, - пояснив Клочко.

В.Клочко наголосив, що для організації археологічного парку необхідні зусилля й місцевої влади. Буде необхідно створити при парку відповідну інфраструктуру.

Археологічний пам'ятник "Мергелева гряда" був виявлений у 2004 році школярами міста Алчевськ, членами міського клубу любителів археології. Зараз розкопки ведуть ці ж школярі під керівництвом фахівців НДІ. Вже підготовлені всі документи для того, щоб "Мергелева гряда" була внесена до списку об'єктів культурної спадщини національного значення.

Гряда займає площу 1,3 кв.км і є цілісним комплексом кам'яних і земляних споруд.

За словами Клочка, цей археологічний пам'ятник - святилище для поклоніння Сонцю. Це перша знахідка такого роду в Східній Європі. За попередніми оцінками археологів, вік святилища - близько 5 тис. років. Святилище використовували представники кількох культур – донецької катакомбної, зрубної, є сліди жертвоприносин скіфської доби. «Я так підозрюю, що аж до раннього Середньовіччя використовували його як святилище. Чому таке тривале використання? Тому що це найвище місце в окрузі. Саме тут можна зустріти перші промені сонця. Поклоніння сонцю здійснювати простіше саме тут», – сказав В. Клочко.

Він додав, що зараз складно говорити про творців комплексу. За однією з гіпотез, це могли бути предки аріїв.

Нові піраміди

Унікальну знахідку на Луганщині науковці вже називають новими пірамідами, повідомляє ICTV. Відкопані археологами споруди дещо відрізняються за призначенням від єгипетських, проте схожі на них за розмірами та технологією побудови. До того ж зведені ці святилища на три сторіччя раніше за Долину фараонів. Луганським пірамідам – щонайменше п’ять тисяч років. Такого висновку вчені дійшли після численних експертиз. Науковці порівнюють знахідку зі спорудами старовинного Єгипту. Як з'явилися піраміди на Луганщині – пояснити не можуть.

Віктор Клочко:
«Хто тут зміг зорганізувати місцеве населення, хто зібрав таку кількість людей, хто керував цим будівництвом? Бо зрозуміло, що всі ці споруди будувались за якимось планом. Тобто це теж свідоцтво високорозвиненої первісної цивілізації».

Під час розкопок знахідка поступово перетворюється на музей просто неба: піраміди, на відміну від курганів, не руйнуються. Фахівці підрахували, аби повністю розчистити споруду від землі, треба декілька десятиріч. За цей час поряд з пірамідою планують звести готель, аби зацікавити туристів.

Володимир Виборний, начальник відділу туризму та охорони культурної спадщини Луганської облдержадміністрації:
«Ми маємо унікальну можливість цю знахідку музифікувати і показувати досить тривалий час і осмислювати те, що ми виявили. Адже це не можливо перенести. Колосальна кількість блоків багатотонних, вони не перенесуться нікуди, вони є експонатами тут, на місці».

Археологи не бояться вандалів, бо золота й дорогих предметів тут не знаходять. Цінна лише споруда. Фахівці запевняють - аналогів знахідки немає у всій Європі. Кам’яним конструкціям надали особливий статус – піраміди вже стали об’єктом культурної спадщини національного масштабу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.