У Львові випустили листівки “350 років перемоги над москалями”

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 30.06.2009 20:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7489

З нагоди 350-річчя з дня битви під Конотопом благодійний фонд “Україна-Русь” підготувала поштівки з назвою “350 років перемоги над москалями”.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу голова благодійного фонду «Україна-Русь», депутат Львівської обласної ради Ростислав Новоженець.

«Ми відновлюємо традицію відкритих листів, щоб можна було вітати земляків, друзів з визначними подіями, святами. Поштівку ми випустили, фактично, сьогодні. За основу поштівки взято картину художника з Яворівщини (Львівська область. - ред) Петра Андрусіва. Це український художник з діаспори, який у Канаді 1977 році намалював картину «бій під Конотопом». Ця картина, напевно, є найкращим зразком мистецтва, вона уособлює перемогу української зброї», - розповів Ростислав Новоженець.

Він наголосив, що битва під Конотопом була найвизначнішою українською перемогою за всю українську історію, і «передовсім у взаєминах українсько-московських, і це була найганебніша поразка московського війська».

За словами Новоженця, у цій битві з українського боку брали участь 30 тисяч козаків разом з турецькою армією у 30 тисяч осіб, а також 2,5 тисяч поляків. «московське військо - 200-тисячна армія. Під Конотопом та армія зазнала нищівної поразки, тоді було розгромлено усю московську кінноту. Якщо з боку козаків потерпілих нараховується близько 4 тисяч, то московська армія втратила 50 тисяч воїнів. Це була настільки блискуча перемога українців, що у Москві почалася паніка, московити кидали все і тікали з української землі», - зауважив Новоженець.

Як поінформував Новоженець, наклад листівок - 1 тисяча екземплярів, собівартість одної - 2 тис. грн, їх видано коштом фонду «Україна-Русь». Листівки буде передано для розповсюдження до книгарень міста.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.