У столиці вшанували пам’ять борців за незалежність України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 26.10.2009 20:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8252

Києві відзначили річниці створення Української повстанської армії та Головної визвольної ради.

У неділю урочистим вечором «Лицарі волі» учасники вшанували борців визвольного руху 40-х рр. минулого століття.

Незадовго після арешту керівництва Українського державного правління, з ініціативи ОУН та УПА на початку 1944 року з’явився комітет, завданням якого стало створення підпільного парламенту та уряду українського визвольного руху. Так з’явилася Українська головна визвольна рада.

Об’єднала ідеєю

«Будемо боротись за те, щоб Ти, Український Народе, був володарем на своїй землі», – йшлося в Універсалі Визвольної ради. У роки боротьби орган тісно співпрацював із УПА. На думку істориків, доказом цього був той факт, що посаду Голови Проводу ОУН, Головного Командира УПА і Генерального Секретаря УГВР обіймала одна й та ж людина - Роман Шухевич у 40-х роках та Василь Кук у 50-х.

Голова правління Інституту національного державотворення Михайло Ратушний переконаний: Визвольна рада об’єднала не лише прихильників ОУН, але й інших, небайдужих до долі України.

«Коли у 1944 році стало ясно, що лише мілітарними способами побороти більшовицьку Росію та нацистську Німеччину неможливо, потрібні ще ідеї, було скликано УГВР. Визвольна рада – це не об’єднання лише націоналістів, це широкий фронт усіх українців, з різними політичними поглядами, які хотіли, щоб Україна була незалежною», – зазначив Михайло Ратушний.

Інша Україна

Річницю Української головної визвольної ради не оминув увагою і Президент України Віктор Ющенко. На думку глави держави, вшанування діяльності Ради є одним із кроків до відновлення історичної справедливості. «Українська головна визвольна рада не лише керувала рухом збройного опору. Вона стала свідченням незнищенності Української держави, продемонструвала світу, що є інша Україна», – йдеться у привітанні Президента.

Напередодні у Києві 67-му річницю створення Української повстанської армії відзначили кількатисячним урочистим маршем. Учасники зокрема вимагали на державному рівні визнати боротьбу ОУН-УПА національно-визвольною боротьбою української нації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.