Сенсорно-логiчний екстраверт, ESTp

Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/socion_ua.php?tim=ESTp


Псевдоніми: Жуков, Маршал, Полководець, Македонський

Дуал (психологічно доповнюючий тип): Iнтуїтивно-етичний інтроверт

Художні образи: ІЛЬЯ МУРОМЕЦЬ, ВІТЬКА КОРНЄЄВ (А. і Б. Стругацькі. «Понеділок починається в суботу»), ТЕРМІНАТОР (із фильму «Термінатор»), ДОКТОР РОСС (із фільму «Швидка допомога»), ВАССА (М.Горький. «Васса Желєзнова»).

Роль в робочій групі: «Голова». Соціальний лідер групи. Сфера його інтересів - постановка мети і завдання. Повинен володіти здоровим розумом, але блискучого інтелекту від нього не вимагається: лише в окремих випадках «Голова» може запропонувати яку-небудь яскраву і оригінальну ідею.

1. Вольова, цілеспрямована людина, спрямована на досягнення кінцевого результату. Все робить захоплено, пристрасно, має характер невгамовного борця, який повинен, що б там не було, брати гору над будь-яким супротивником. Не слід уникати труднощів, треба вміти їх долати - його девіз. Уміє брати на себе відповідальність і нести її з честю.

2. Антидогматик, він іде в своїй діяльності від життя, а не від догм, від реалій і обставин, а не концепцій та інструкцій. Йому властива гнучкість, безстрашне розуміння життя таким, як воно є. Життя не вкладається в рамки наших уявлень, тим більше - в прокрустове ложе наших бажань. Йому незрозуміле безумне прагнення приносити людей у жертву незаперечному принципові. Головним принципом, вважає він, повинна стати сама людина (і, як то мовиться в анекдоті - ви знаєте її ім'я). Всіляке об'єднання людей поважає за те, що воно - організована сила, але ненавидить за те, що своєю ієрархією та дисципліною обмежує можливості людини.

3. Добрий тактик, швидко схоплює ситуацію і розстановку сил, приймає рішення і діє. Здатний на політичне лавірування, але ніколи не відступить від своєї мети. Володіє сильною логікою, але ця логіка цілеспрямована і служить не для філософського розумування, а для творчого пошуку найкоротшого шляху до мети. Йому легше поступитися логікою, ніж метою; у суперечках не шукає істини - шукає перемоги. Не прагне переконати опонента, звертається до свідків суперечки, ставлячи перед собою мету висміяти, скомпрометувати супротивника.

4. Його непокоять загальні, глибокі проблеми, на які він повсякчас наштовхується, розв'язуючи проблеми конкретні. Стурбований самоосвітою, підвищенням свого духовного та культурного рівня, багато часу проводить за читанням. Справжнього змісту його життю надає лише наявність віддаленої, високої, в чомусь навіть незвичайної мрії. Мрійник, проте мрії пов'язує з конкретними справами і реалізує. Полюбляє упевнено говорити про майбутнє, вважає, що коли людина чогось по-справжньому забажає - вона цього завжди доб'ється.

5. Підкреслено недемонстративний, про справлене на інших враження не цікавиться, суворо додержується принципу: "справа понад усе - чесно виконуй те, що тобі доручено, і нехай добре про тебе говорять інші". Спересердя може назвати кого завгодно яким завгодно епітетом, у гніві - страшний і сам не володіє собою, проте не любить осуджувати людей і рідко говорить про них погано.

6. Закликає до рішучих дій, до "нарощування м'язів", бореться з недбалістю, сам діє гранично, енергійно, на удар відповідає подвійним ударом. вважає, що "лірою пробуджувати" треба не тільки добрі почуття, а й тривожні, що кличуть до дії, до боротьби.

7. Майже непідвладний страху, ненависті та іншим негативним емоціям, не дивується і не заздрить. Чим небезпечніша ситуація, тим зібраніший і рішучішій, може виявляти деспотизм - вороже поставитися до людини лише через те, що вона не зважила на його думку. Однак його дії, як правило, не визначаються особистою неприязню, вміє піднятися над нею.

8. Не любить говорити про почуття - то не його сфера, а якщо вже прохопиться, почуває себе так, буцім сам себе зрадив. Боїться кохання, як незаслужених розкошів; боїться і будь-яких інших почуттів, зате зовсім спокійно і впевнено ставиться до тілесної сторони кохання. Судячи про інших по собі, не має сумніву, що може бути бажаним, але рідко буває певен, що його кохають.

9. Потребує емоційної підтримки партнера й підпорядковує йому свої емоції. Якщо партнер виявляє байдужість - його ентузіазм згасає, замикається у собі. Може веселитися тільки в колі друзів і не любить ходити в гості, оскільки всі чекають, що він стане центральною фігурою, а він же як раз хотів від цього відпочити. У вчинках не схильний пристосовуватися до партнера, а тільки диктувати. Темперамент, як правило - вибуховий, холеричний. Ввічливий, але якщо зачеплять за живе - йому важко зупинитися, у ньому закипає злість, вона чітко проявляється у погляді. Перебуваючи у заведеному стані, внутрішньо нервує, вперто шукає вихід з ситуації.

10. Уміє згуртовувати людей, залучати до найактивнішої праці, розставляти і використовувати їх в інтересах справи. Добрий організатор, його стиль керівництва - колегіальне обговорення рішень, але одноосібність їх прийняття; відповідальність у разі поразки може бути перекладено на іншого. Чіткість, організованість, захопленість і здатність захоплювати інших, має свою думку з кожного питання і вміє її обґрунтувати.

11. Часто непоганий спортсмен, упевнений у своєму тілі, довіряє власному здоров'ю, силі, вольовим якостям, його уподобання часто мають азартний характер, ґрунтуються на суперництві: спортивні ігри, полювання, шахи.

© I.Онуфрієнко (Вайсбанд), Соціоніка//"Наука і суспільство", 1990, NNo 1-5.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.