Продається квартира. Хто скільки дасть!..

Автор/джерело -  © “Високий Замок” 



Дата публiкацiї - 15.12.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1158

На ринку нерухомості – цінопад! На сьогодні квартири порівняно з вереснем цього року подешевшали удвічі!

За такий особняк неподалік Києва (плюс 15 соток землі) зараз просять лише 260 тисяч доларів!

Якщо ще наприкінці вересня трикімнатна квартира в центрі міста з повним ремонтом і площею понад 120 метрів коштувала 320 тисяч доларів, то сьогодні за неї просять 180 тисяч. При цьому ріелтер дає зрозуміти: якщо покупець має “живі” гроші і готовий їх уже заплатити, то ціна може впасти і до 150 тисяч доларів. У Києві однокімнатну квартиру вже можна купити за 50 тисяч доларів. А у Львові за ці гроші можна придбати трикімнатну у спальному районі. На елітну нерухомість (австрійські люкси) продавці за інерцією ще тримають ціни, бо психологічно не готові віддавати дешево, але в глибині душі розуміють, що за старими цінами вже ніколи своїх квартир не продадуть.

Усі шукають готівку!

Продавців квартир щораз більше. Керівник агентства нерухомості “Кристал” Роман Андрусяк щодня отримує як мінімум десять нових пропозицій продажу. Потенційні покупці теж є, але вони не поспішають купувати, бо розуміють, що завтра буде дешевше. “Я працюю у сфері нерухомості з 1996 року, - каже Роман Андрусяк, - але такого безнадійного застою ще не було. Ціни падають щодня. Доходить до того, що в моє агентство звертаються клієнти, які кажуть: “Терміново продаємо квартиру. Хто скільки дасть!”. Головна проблема – брак готівки. Всі потребують готівки, бо стали заручниками кредитів”.

Раніше, за словами ріелтера, кожну другу квартиру купували у кредит. Саме на кредитах ціни росли як на дріжджах. Тепер кредитів не дають, а ті, хто свого часу бездумно понабирав кредитів, не має з чого віддавати. Саме ця категорія людей в першу чергу щедро опускає ціни, бо їм найбільше пече. Також поспішають позбутися квадратних метрів ті, хто свого часу скупив нерухомість з метою спекулятивного продажу. Вони розуміють, що вже на цьому не зароблять і намагаються хоч якісь гроші врятувати. Тим паче, що чимало з них, скуповуючи нерухомість, так само брали іпотечні кредити. Та навряд чи їм це вдасться. Ті клієнти, які готові вкласти гроші у нерухомість, усвідомлюють, що поспішати не варто.

Експерти очікують пікового зниження цін влітку 2009 року. До цього часу вартість житла може впасти порівняно з вереснем цього року на 80(!) відсотків. Квадратний метр в середньому коштуватиме від 400 до 650 доларів. Наразі немає факторів, які б позитивно вплинули на купівельну спроможність громадян. Аби зупинити обвал цін у нерухомості, треба, за словами ріелтера, дві речі – розблокувати депозити і поновити кредитування. Але ні першого, ні другого у найближчій перспективі не очікується.

За словами Р. Андрусяка, незабаром банки відберуть хліб у ріелтерів, бо будуть змушені “перекваліфікуватися” на агентства нерухомості. А самі ріелтерські контори будуть змушені закриватися. Чимало клієнтів банків, які свого часу взяли іпотечні кредити, через економічну кризу не зможуть їх повернути, отже, їм не залишиться нічого іншого, як віддати банкам свої квартири. Ну а банки будуть змушені їх продати за будь-яку ціну.

Завалиться сфера послуг – впаде комерційна нерухомість

З останніх сил тримається на плаву комерційна нерухомість. Але тенденція до зниження оренди вже є. Якщо раніше в центральній частині Львова квадратний метр комерційної нерухомості коштував 100 доларів (а часом і сто євро), то нині ціни впали до 70-80 доларів, і охочих немає. Адже відчутно зменшилися обороти в торгівлі, у сфері послуг. Власник невеличкого продуктового магазину на Сихові каже, що за останні тижні його прибуток зменшився вдвічі! За даними опитування Центру ім. Горшеніна, 53% українців в умовах кризи готові економити на їжі.

Відчутно поменшало клієнтів у перукарнях, хімчистках, ресторанах, туристичних фірмах. Експерти прогнозують, що навесні чимало підприємств у сфері послуг збанкрутують, бо перше, на чому будуть економити люди, це саме на послугах і розвагах. А відтак підприємці, які ці послуги надають, не зможуть платити орендної плати, будуть змушені або закриватися, або шукати приміщення у менш престижних, дешевших районах міста.

За прогнозами спеціалістів, високі ціни на житло якщо й повернуться, то не скоро. Не раніше, ніж через 4-5 років.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.