Китай в ніч з 25 на 26 січня зустріне Новий рік за місячним календарем

Автор/джерело -  © Костянтин Щепін, РІА Новості 



Дата публiкацiї - 25.01.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1215

Китай в ніч з 25 на 26 січня зустрічає улюблене свято - Новий рік за місячним календарем, або Свято весни (“Чуньцзе”). Наступаючому річному циклу протегуватиме Бик, а переважаючою стихією стане Земля.

У Піднебесній вважають, що Бик символізує собою досягнення процвітання шляхом старанності і наполегливої роботи. Така "програма до дії" як не можна до речі для нинішнього року, коли світ переживає не найкращі часи через глобальну фінансову кризи. Втім, в найближчий день китайці не думатимуть про майбутні проблеми і роботу: кожен має намір вдосталь відпочити і набратися нових сил. Часу на це буде достатньо: офіційні свята з приводу Чуньцзе в КНР продовжаться аж до 1 лютого.

Новий рік за місячним календарем в Піднебесній традиційно зустрічають в родинному колі. Жителі Серединної держави, що працюють далеко від дому, прямують до рідних країв - в Китаї наступає пік пасажироперевезень. Зокрема, в нинішньому році за час "золотого тижня" свят об'єм пасажиропотоку, як очікується, перевищить 200 мільйонів чоловік. Транспортна система часто не справляється з таким напливом людей: багато хто не може купити квиток через дефіцит місць, а на вокзалах при великих скупченнях народу нерідко виникає тиснява.

У нинішньому році і без того непросту ситуацію на транспорті ускладнили погодні умови. Так, різке похолодання і рясні снігопади паралізували транспортне сполучення на північному сході Китаю. Зокрема, в провінції Ляонін було закрито 14 автотрас, понад тисячі чоловік не могли вилетіти з аеропорту провінційної столиці Шеньяна через обмерзання злітно-посадочної смуги. Транспортні проблеми виникли і на заході КНР: сотні людей застрягли в адміністративному центрі Тибету Ласі через сильні піщані бурі. Був тимчасово закритий також аеропорт столиці провінції Сичуань - міста Ченду. Через сильний туман там було відкладено 200 рейсів, вилетіти з міста не могли близько 15 тисяч чоловік.

Передсвяткове пожвавлення панує не лише на транспорті, але і в кожній китайській оселі: напередодні Нового року належить досить багато чого зробити. Перш за все, необхідно ретельно прибратися в оселі, викинути все сміття, підстригти нігті і волосся. Річ у тому, що ці заняття категорично заборонені традицією в перші дні Свята весни. Вважається, що викидати сміття в цей період - до втрати грошей, а користуватися ножицями - до вічних сварок і конфліктів.

Жінки в останній день року, що минає, крім куховаріння, займаються латанням одягу: особлива увага приділяється усуненню дірок в кишенях - щоб через них гроші не витекли.

 

Всі члени родини беруть участь в новорічній прикрасі оселі. Першочерговий аксесуар - ієрогліф "фу"-"福" (щастя) на вхідних дверях. Причому вивішується він "вниз головою". Річ у тому, що китайською фраза "щастя перекинулося" синонімічна виразу "щастя прийшло". На вікна і стіни наклеюються вирізані з червоного паперу картинки із зображенням тварини-покровителя наступаючого року. Цього разу особливо популярний сюжет - маленький хлопчик з флейтою, що їде на буйволові. Цей відомий в Піднебесній малюнок символізує торжество в людині розумного початку над тваринним.

Кульмінаційний момент - приготування святкової вечері. Канонічного меню на зразок олів'є або мандаринів в Китаї не існує. Проте на столі в обов'язковому порядку повинна з'явитися риба: вимова цього слова в китайській мові омонімічна благоденствуванню. Вся родина також ліпить пельмені, які формою нагадують старовинні злитки срібла і тому обіцяють багатство.

Під час святкової вечері зазвичай вмикається телевізор, по якому транслюється святковий гала-концерт. Ця щорічна програма займає одне з перших місць в світі за чисельністю аудиторії, адже перед телевізорами на Свято весни збирається понад мільярд жителів Китаю.

З настанням Нового року китайці виходять на вулиці, де починають запускати численні салюти, хлопавки і петарди. Вважається, що вибухи і сполохи піротехніки відлякують злих духів і чудовиськ. Легенда свідчить: ця традиція була започаткована у давнину, коли в Піднебесній лютувало чудовисько Нянь. Увесь рік спало воно на дні морському, проте на Свято весни вночі виповзало на сушу, прокрадалося в селища і в повній тиші влаштовувало криваві бійні. Один мандруючий мудрець розповів людям, що Нянь боїться гучного шуму і вогню. З тих пір кожен Новий рік жителі Серединної держави вистрілюють петарди і запускають салюти, щоб відвадити чудовиська.

Канонада триває до самого ранку, створюючи святковий настрій. Не до свята, втім, травматологам, у яких на першу новорічну ніч доводиться пік роботи. Неправильне використання піротехніки до летальних випадків приводить досить рідко, але серйозні травми, зокрема рук і очей, зустрічаються повсюдно. Додаткові проблеми створює масове виробництво контрафактних хлопавок, які часто вибухають в руках навіть при найобережнішому використанні. Досить сказати, що тільки в Пекіні напередодні свят було знищено більше 3 тисяч комплектів низькоякісних петард, хлопавок і салютів загальною вартістю понад мільйон юанів (150 тисяч доларів).

Перший день Чуньцзе китайці проводять в оточенні найближчих родичів. Головна розвага цього дня - вручення один одному "хунбао" - червоних конвертів з грошима. Вкладена в конверт сума, як правило, не визначена. Головне, щоб вона не співпала з табуйованими в Піднебесній числами, такими як омонімічна слову "помри" четвірка або 250, співзвучне з лайкою "дурник".

У наступаючому році червоні конверти отримають навіть найбідніші жителі країни. Спеціально на грошові подарунки для них уряд КНР виділив 1,4 мільярда доларів. Бідні жителі сіл отримають по 100 юанів (15 доларів), городяни - по 150 юанів (22 долари). Це стане вельми щедрим подарунком, який за об'ємом дорівнюватиме їхнім місячним доходам.

З другого дня Свята весни китайці починають наносити візити ввічливості далеким родичам і друзям, а потім відправляються на традиційні новорічні гуляння - храмові ярмарки "мяохой", які влаштовуються при буддійських і даоїстських обителях. Там можна подивитися на барвисті вистави бродячих артистів, покуштувати блюда різних напрямів китайської кухні, за невелику плату дізнатися долю у ченця-провісника, а також помолитися богам на успіх. Дехто традиційними храмовими ярмарками віддають перевагу сучасним супермаркетам. На Чуньцзе доводиться пік сезонних розпродажів. Нерідко розміри знижок досягають 80%.

За роком Бика послідкує рік Тигра, який наступить з 13 на 14 лютого 2010 року.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.