Вітряки та сонячні батареї: дозволи, податки та технічні аспекти

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна” 



Дата публiкацiї - 23.06.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1646

В людини, яка хоче встановити на своєму маєтку вітряк або сонячну батарею, закономірно виникають питання: а чи не буде через це проблем із службою енергонагляду, податковою інспекцією тощо? Чи потрібні якісь дозволи? Чи можливо зберегти за собою вже наявне підключення до центральної мережі? Чи потрібно сплачувати податок за використання природних ресурсів?

Найчастіше такі сумніви виникають щодо вітряків. Напевно, тому що конструкція вітряка складніша за сонячну батарею, і при невірній експлуатації або поломці дійсно може завдати шкоди здоров’ю людей або будівлям (були, наприклад, випадки відривання лопатей). До того ж, вітряк може бути джерелом шуму або інфразвуку.

В той же час, спеціального законодавства про побутове використання вітроенергетичних та сонячних установок в Україні не існує. Виробники вітряків зазвичай пропонують прирівнювати їх до звичайних побутових електроприладів (адже ми використовуємо на тих самих умовах бензинові та дизель-генератори, чи не так?). При цьому вони посилаються на Постанову Кабміну “Про державну експертизу з енергозбереження” та на додаток до неї – “Інструкції про порядок передачі документації та здійснення державної експертизи з енергозбереження”, з яких начебто слідує, що в Україні можна без будь-якої реєстрації використовувати для особистих потреб вітряні та сонячні установки потужністю менш ніж 75 кВт.

Дійсно, постанова “Про державну експертизу з енергозбереження” звільняє від обов’язкової експертизи будь-яку техніку, яка не є енергоємною (а “енергоємною технікою” вважається обладнання потужністю 75 кВт та більше). Щоправда, у частині “Перелік об’єктів, які підлягають державній експертизі з енергосбереження” присутній доволі спірний пункт:

Обладнання, побутова техніка, нагрівальні та освітлювальні
прилади, що створюються в Україні******

****** До цього типу обладнання належать обладнання та побутова техніка, які потребують дозволу державних інспекцій України (Держнаглядохоронпраці, Енергонагляду, Державної газової інспекції) на їх установку і використання і для яких споживання природного газу становить від 1 куб. м/год., котельні, потужність яких становить від 0,5 Гкал/год. (1 тонна пари/год.), а також електричне обладнання потужністю понад 5 кВт.

Але тут, власне, йдеться про прилади-споживачі електроенергії (адже предметом експертизи для цієї категорії є рівень використання паливно-енергетичних ресурсів).

Податку на використання енергії вітру чи сонця у нас також немає. Згідно із чинним законодавством, Збір за спеціальне використання природних ресурсів сплачується лише за користування земними надрами, лісовими та водними ресурсами.

Це все наші права, а тепер трошки про обов’язки

По-перше, обладнання, яке Ви використовуєте, обов’язково має бути сертифіковане в Україні і мати висновок про відповідність “Системі стандартів з охорони праці” (ССТБ). Вітряки зазвичай монтуються на високій опорі, тому необхідно забеспечити захист від удару блискавки (встановити громовідвід). Висота такої вітроустановки для особистого використання - до 30 метрів.

По-друге, в Україні заборонений продаж енергії від приватних вітряків та сонячних батарей фізичним та юридичним особам або у загальну мережу. Вже були випадки порушення кримінальної справи з цього приводу в Криму та Одесі.

 

Вітрогенератор

Вітрові електростанції

Вітрові електростанції призначені для вироблення електроенергії за допомогою потоків повітря. Відповідно чим постійніший вітер, ти більше енергії можна виробити за допомогою вітрової станції. Для нормальної роботи вітрової станції потрібний вітер 6-10м/с. При менших потоках повітря виробленої енергії буде менше а то й зовсім не буде, при більших потоках (понад 13м/с) робота вітпрогенератора також буде не ефективною або станція працювати не буде.

Також чим потужніша станція, тим економічно-вигідніше її використовувати. На території України вітрові електростанції економічно вигідно використовувати на високогір’ї Карпат, Кримських гір на всій території біля Чорного і Азовського морів. Вітру в цих районах достатньо протягом всього року. На всьому суходолі України вітрові станції приблизно будуть давати 50-60% енергії в залежності від регіону.

 

Сонячні фотоелектричні панелі

Сонячні фотоелектричні кремнієві панелі

Сонячні енергетичні панелі виробляють електроенергію за допомогою сонячних ультрафіолетових променів, і не залежно - чи сонячні промені сховані за хмари, лише що в тому випадку сонячна панель дає меншу кількість електроенергії.

На всій території України ККД сонячних батарей складає 0,9, на території південних областей та Криму ККД сонячних панелей складає 1,0. Таким чином видно, що використання сонячних енергетичних панелей є цілком вигідним на всій території України. Технологія виробництва сонячних кремнієвих панелей постійно вдосконалюється. В даний момент уже є енергетичні панелі з ефективністю роботи 17%. Цей коефіцієнт значно вищий за попередні панелі, які вироблялися лише пів року тому (11%). І зараз йдуть розробки сонячних панелей з ефективністю 24%.

Традиційні сонячні панелі ефективно використовувати потужністю 100W та 200W. Використання панелей меншої потужності приводить до більшої кількості з’єднань та контактів у системі, що дає більшу ймовірність розриву електричного кола, а відповідно поломки всієї системи. Використання більшої потужності дає ризик поломки однієї із панелей, а її заміна буде дорого коштувати.

Енергопостачання від сонячної батареї виправдовує себе у разі потреби вирішення конкретних технічних завдань, наприклад: забезпечення безперебійного живлення певного устаткування при відключенні звичайного електропостачання. Підключити до електроживлення від сонячної батареї можна: холодильник, телевізор, кондиціонер, забезпечивши тим самим безперебійне живлення цих приладів.

Забезпечувати електроенергією можна і весь будинок. Проте слід пам'ятати, що велика кількість потужних електроприладів вимагає встановлення, відповідно, енергоустаткування величезної потужності, що не завжди виправдане з матеріальної точки зору. Річ у тім, що сонячні фотоелектричні батареї коштують досить дорого і в нинішніх умовах покликані швидше вирішувати завдання електропостачання конкретного устаткування, ніж великих будівель.

 

Міні-гідроелектростанція

Гідроелектростанції

Гідроенергія вважається найдешевшим видом електроенергії після атомної енергії. На українських річках застосовуються десятки великих та малих гідрогенераторів, які цілодобово, незалежно від вітру чи сонця виробляють електроенергію.

Кожний гідрогенератор окремо підбирається до окремої річки, та встановлюється відповідно до рельєфу території. Тому кожна гідроелектростанція, у тому числі і для побутового призначення планується заздалегідь, і розраховується по потужності річки.

Чим вигідні гідроелектростанції:

- гідроелектрогенератор дешевий;
- термін служби до 30 років;
- стабільна електроенергія цілодобово.
- не вимагає значного догляду.

Недоліки гідроелектростанції:

- важкий монтаж, в залежності від рельєфу;
- вимагаються дозволи на установку;
- потрібний незначний догляд за річкою та гідрогенератором.

 

Технічні та фінансові аспекти використання джерел альтернативної енергетики

Для забезпечення енергією будинку потрібно зробити приблизний розрахунок необхідної потужності альтернативної енергоустановки. Вам необхідно знати ваше середнє споживання електроенергії або плановане, якщо будинок знаходиться в стадії будівлі. Дані про споживання ви можете довідатися з ваших рахунків за електроенергію. Якщо будинок будується, ви можете приблизно розрахувати витрату по планованих електроприладах.

Для сонячних батарей і вітрогенераторів потрібно використовувати акумуляторні батареї для акумулювання заряду та використання енергії у темні часи доби (для сонячних батарей) або безвітряну погоду - для вітрогенераторів.

Ціна на вітрогенераторну установку залежить від її потужності, потужності інвертора, ємності і кількості акумуляторів, додаткового устаткування, умов монтажу й ін. Про ціни можна дізнатися у численних продавців генеруючого аболаднання.

Наприклад, енергоустановка потужністю 5 КВатт на добу, здатна забезпечити енергією невеликий будинок, коштує $25 тис. плюс 20% за монтаж і матеріали.

Для сонячних фотоелектричних батарей можна застосувати приблизний розрахунок: 50-60 гривень за 1 Вт електроенергії, що вироблятиметься, + вартість монтажу (завзвичай - 20% від вартості обладнання).

Про окупність такого устаткування говорити складно за наявності вільного доступу до електромережі. В той же час, воно незамінне в умовах відсутності такого доступу.

В загальному випадку, вітрові електрогенератори розраховані на 30 років безперервної роботи, сонячні батареї - на 50 років. Акумулятори розраховані на 10 років безперервної роботи.

Монтаж вітроустановки «під ключ» звичайно займає один день у залежності від потужності установки й умов монтажу. Якщо необхідно попередню закладку фундаменту, то вона виробляється як мінімум за три тижні до початку монтажу системи. Для закладки фундаменту необхідні анкери, що комплектуються разом із щоглою вітроустановки – до них буде кріпитися основа вашого вітряка. Тому вам необхідно одержати їх перед початком робіт.

Монтаж сонячних панелей проводиться в залежності від кількості панелей на об’єкті, і може займати до кількох днів.

Для нормальної роботи вітрової або сонячної електростанції необхідно мати контролер заряду акумуляторів, інвертор для перетворення постійного електричного струму в побутові 220 В та мінімум два акумулятори 200 A/год. І чим потужніший вітровий генератор чи блок сонячних панелей тим більше потрібно акумуляторів.

Всі вітрогенератори оснащені трьома лопатями. Як це не парадоксально, але чим менше лопатів у вітроколесі, тим вище його ККД. Це перевірено як теоретичними дослідженнями, так і продувками в аеродинамічній трубі, хоча різниця між 1, 2, 3 лопатами незначна. Близько 95% усіх вироблених у світі вітряків трилопатеві.

Шум вітряка при середній швидкості вітру практично нерозрізнений від фонових сторонніх шумів.

Вітрові генератори не є шкідливими. Під час роботи вітрогенератори створюють електромагнітне поле, як і будь-який інший побутовий електроприлад. Тому випромінювання від середнього по потужності вітрогенератора не більше, ніж від електродриля. У промислових вітрогенераторів (потужністю понад 100 квт) електромагнітне поле дійсне сильне, але такий тип вітряків ніколи не встановлюють біля житлових будинків.

Сонячні панелі - абсолютно екологічно чисті.

 

Де і як встановлювати вітровий генератор?

Бажано встановлювати вітряк на відкритому місці. Усі перешкоди, такі, як дерева, пагорби або будинки будуть сприяти утворенню нерівних повітряних потоків, що значно зменшує продуктивність вітряка. Якщо на місцевості все-таки є великі об'єкти, тоді його варто встановлювати на висоті 3-4 метра над будь-якою перешкодою. Якщо висота вітряка перевищує висоту вашого будинку, і ваш будинок не буде закривати установку від вітру, то ви можете спокійно встановлювати його впритул до будівлі.

Вітряк бажано встановлювати якнайближче до ваших акумуляторів, щоб уникнути втрат електроенергії. Якщо ви збільшуєте відстань від вітряка до акумуляторів (більш 50 метрів), вам необхідно збільшити перетин з`єднувального кабелю.

Не рекомендується монтувати установки понад 2кВт на будинку, чи кріпити до будинку. Вітрогенератори, як і будь-який інший роторний пристрій, створюють мікроколивання і мікровібрації, що згодом можуть привести до утворення тріщин у стінах або даху будинку. Чим більше вітрогенератор, тим більше мікровібрації.

Площу яку займає вітрогенератор ви знайдете в технічній документації кожного окремого вітрогенератора. Додаткове устаткування вітроустановки повинне розташовуватися в сухому провітрюваному приміщенні з постійною температурою від 10 до 40 градусів по Цельсію і вологістю повітря не вище 85%.

Установки до 3 кВт ви можете установити самостійно без сторонньої допомоги. Усі комплектуючі, необхідні для монтажу і підключення, поставляються в комплекті. Список необхідних дій по обслуговуванню вітрогенератора приведений у технічній документації вітрогенератора.

Ви можете використовувати тільки інвертор такої ж потужності, як і ваш вітрогенератор або використовувати інвертор більшої потужності. Використання інвертора меншої потужності приведе до несправності всієї системи.

З особливостями конструкції усіх вітроустановок з горизонтальною віссю, а також безпекою – при швидкості вітру 12-13 м/с вітроустановка починає поступове гальмування щоб уникнути перевантажень. Вітроустановки потужністю до 3 кВт розвертають свої лопаті, пропускаючи частину вітру, механічним шляхом. У вітроустановках потужністю 3 кВт і вище за це відповідає автоматика контролера.

За матеріалами інтернет-сайтів vetronet.com, tochka.net, “Альтернативна енергія”

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.