“Браунінг” зразка 1906 року. Зброя городників і дипломатів

Автор/джерело -  © xlt.narod.ru 



Дата публiкацiї - 5.01.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2240

Мало хто пам’ятає, що до революції 1917 року зброя вільно продавалася в мисливських магазинах. А найпопулярнішою зброєю був кишеньковий пістолет бельгійського виробництва - “Браунінг” модель M1906

“Браунінг” модель M1906

Маузери, Нагани, Браунінг, Сміт-Вессон, та от і Парабелум. Дамські моделі, що поміщаються в жіночій сумочці. "Велодоги" - револьвери для велосипедистів, для ефективного захисту від собак. Без особливого клопоту можна було купити навіть станковий кулемет "Максим" тульського виробництва...

Відкриємо, наприклад, великодній номер журналу "Огоньок" за 1914 рік. Мирна довоєнна весна. Читаємо рекламу. Поряд з рекламою "одеколону дивного запаху Драллє", фотографічних камер "Ферротіпія" і засобу від геморою "Анузол" - реклама револьверів, пістолетів, мисливських рушниць.

 

А ось і наш старий знайомий! Той самий Браунінг зразка 1906 р.

У журналі особливо рекламується САМЕ “Браунінг”. У класичній книзі А. Жука "Стрілецька зброя" номер цієї моделі 31-6. Виробництво Бельгія, зразок 1906 року, калібр 6,35 мм. Вага всього 380 грам, але має 6 патронів. І яких патронів!

Патрони створювалися саме для цієї моделі. Куля оболонкова, порох бездимний (в 3 рази потужніший за димний). Такий патрон був потужнішим за револьверний патрона того ж калібру.

Модель Браунінга 1906 р. була дуже вдала. Розміри пістолета становили лише 11.4 х 5.3 см і він легко уміщався на долоні. Що ще було треба для безпечної поїздки на ринок??? Ринкові торговці до революції були озброєні. Не дивно, що поняття "рекет" у ті часи взагалі було відсутнє...

Носити Браунінг можна було приховано - він вміщувався навіть у кишені жилета (його американська модифікація Кольта саме так і називалася Vest Pocket - "той, що вміщується в кишені жилетки" - прим.“Аратти”) і дамському несесері. Через малу вагу і слабку віддачу його охоче купували жінки, і до нього міцно приклеїлася назва "дамський пістолет".

Браунінг довгі роки був популярною моделлю серед широких верств суспільства Російської імперії. Студенти, гімназисти, курсистки, бізнесмени, дипломати, навіть і офіцери, - навіть і городники! - мали його під рукою.

Завдяки низькій ціні він був доступний навіть школярам, ​​і викладачі відзначали серед гімназистів та студентів моду "стрілятися через нещасливе кохання".

Малокаліберні пістолети називали також "зброєю самовбивць". Пістолети великого калібру розносили голову як гарбуз, а після пострілу в голову з Браунінга, небіжчик добре виглядав в труні, що повинно було приводити до сліз каяття у невірної зрадниці...

 

Патрон пістолета Макарова 9 мм і патрон Браунінга 6,35 мм

Але Браунінг був небезпечний не тільки для його власника. :) Це була ефективна зброя самозахисту. Малокаліберна оболонкова куля пробивала шар м'язів і застрягала всередині тіла, повністю віддаючи йому свою енергію. Рівень медицини початку ХХ століття часто не дозволяв врятувати людину, уражену у внутрішні органи.

Завдяки компактному розміру і своїм бойовим якостям, Браунінг зразка 1906 року був популярної моделлю. Усього їх було виготовлено (різними виробниками) понад 4 МІЛЬЙОНІВ штук!

Але як дивилися в царські часи на "перевищення меж необхідної оборони"?
Власне термін "необхідна оборона" вперше з'явився в указі Павла I (якого наші громадяни часто уявляють мало не напівбожевільним) і означав він зовсім не те, до чого ми всі звикли.

У 18-му столітті в Росії був такий розбійний промисел - річкове піратство. Зграї бродяг нападали на річкові судна, що пливли по основних річках, і грабували їх. Імператор Павло I прийняв указ про неухильне позбавлення дворянства всіх дворян, які зазнали нападу на річках і не надали збройного опору. Дворяни тоді були, природно, при шпагах і якщо вони не здійснювали НЕОБХІДНОЇ ОБОРОНИ, їх цієї шпаги позбавляли, так само як і маєтку, і титулу...

Завдяки такій постановці питання, в найкоротший час розбійники були перебиті або розбіглися і розбій на річках припинився.

Тобто необхідна оборона - це була НЕОБХІДНІСТЬ озброєної людини оборонятися. Жодних "меж", природно, не існувало.

 

РЕВОЛЬВЕР з 50 патронами. ЛИШЕ 2 РУБЛЯ. Безпечна і вірна зброя для самозахисту, залякування і підняття тривоги. Цілком замінює дорогі і небезпечні револьвери. Вражаюче сильно б'є. Необхідна всякому. Дозволи на цей револьвер не потрібно. 50 додаткових патрон коштують 75 копійок, 100 штук - 1 руб. 40 коп., за пересилання поштою післяплатою дораховується 35 коп., до Сибіру - 55 коп. При замовленні 3 штук додається ОДИН РЕВОЛЬВЕР БЕЗКОШТОВНО. Адреса: м.Лодзь, Товариство "СЛАВА" О.

У радянські ж часи це корисне поняття було перекручене і якщо й зустрічається, то лише в поєднанні з "Перевищенням меж необхідної оборони". За збройну відсіч грабіжникам була введена кримінальна стаття, а власне зброя була відібрана у населення.

Більшовики вилучили зброю у населення. Для повного "роззброєння буржуазії" чимало попрацювали загони червоної гвардії і радянської міліції, проводячи масові обшуки. Однак окремі несвідомі "куркулі" не поспішали розлучитися з “браунінгами” до середини 30-х років. І я їх розумію, - гарна і потрібна річ...

Пістолет з предмета повсякденного вжитку з того часу перетворився в СРСР в символ приналежності до силових структур або вищої партійної еліти. Калібр пістолета був обернено пропорційний положенню в суспільстві (чим вища посада чиновника - тим менший калібр його пістолета).

...Ця модель Браунінга була настільки популярна, що поступово вийшла з обігу в СРСР лише зі створенням в 1926 році пістолета Коровіна. У порівнянні c Браунінгом у нього був посилений патрон і трохи подовжений ствол, а ємність магазину зросла до 8 патронів. Цікаво те, що незважаючи на малий калібр, він користувався великим успіхом серед командного складу Червоної Армії.

Незважаючи на нинішнє упередження до малих калібрів, пістолети калібру 6,35 мм цілком смертоносні і є небезпечною зброєю.

Як пам'ятаємо, саме з бельгійського пістолета калібру 6,35 ("Байярд") була вбита Лариса Груздєва, вбивство якої розслідували Гліб Жеглов і Володя Шарапов в епопеї "Місце зустрічі змінити не можна". Була описана цілком типова ситуація тих часів. Кишенькові "нагородні" пістолети калібру 6,35 ще довго ставили останню крапку в сімейних та любовних розборках.

Необхідність в компактному і легкому пістолеті залишилася й донині. У наші дні таким пістолетом є ПСМ калібру 5.45 мм, яким за радянських часів були озброєні партійні функціонери, а сьогодні - дипломати і держчиновники. Його вага - 460 грам - не сильно обтяжує кишені великих начальників. Розміри цього пістолета 15х8 см, а товщина всього 1.8 см, що дозволяє носити його в течці для паперів.

Будь-яка бюрократія лише тоді чогось варта, коли вміє себе захищати...

А все що залишилося пересічному обивателю, який знемагає від вуличної злочинності - це з тугою розглядати сторінки дореволюційних журналів...

 

Довідка “Аратти”

Browning M1906 - бельгійський кишеньковий пістолет, розроблений Джоном Мозесом Браунінгом в 1905 році. Пістолет серійно вироблявся бельгійською компанією «Fabrique Nationale d'Armes de Guerre Herstal» (FN) з 1906 року. До 1914 року було вироблено близько 503 434 одиниць. До початку Другої світової війни виробництво завершилося, - всього було виготовлено близько 1 200 000 штук цих пістолетів.

З 1908 р. такий же пістолет (із незначними відмінностями) вироблявся в США компанією Кольт. Досить вдала конструкція цієї зброї і її технологічність послужила поштовхом до копіювання цієї системи й іншими виробниками. Особливо велика кількість наслідувань було на рахунку численних збройових компаній з іспанського міста Ейбар, через це їх узагальнено називають «Ейбарский тип».

Технічний опис

Пістолет самозарядний, автоматика працює за принципом віддачі вільного затвора. Поворотна пружина розміщена під стовбуром. Ударно-спусковий механізм - ударниковий, з окремою бойовою пружиною. Відокремлений коробчатий магазин на 6 патронів розміщується в рукоятці. Запобіжників два - типу прапорця на рамці ліворуч і автоматичний у вигляді клавіші на задній стінці рукоятки, він вимикається при правильному охопленні рукоятки рукою (відсутній в пізніших модифікаціях). Прицільні пристосування найпростіші: дві паралельні канавки вздовж верхньої поверхні кожуха-затвора. Стріляні гільзи відображаються праворуч.

 

“Дитячий Браунінг” - і сьогодні знаходиться у виробництві і на озброєнні

З 1908 по 1948 рік вироблявся в США під маркою Colt Model 1908 Vest Pocket (всього було вироблено 1 080 439 шт.)

Його правонаступником є “Дитячий Браунінг”, - модифікована і удосконалена модель, розроблена Д'єдонне Сайве в 1927 році. Серед покращень - зменшена вага (275 грам проти 380 грам у моделі 1906 року), ліквідовано автоматичний запобіжник, який охоплювався рукою, а важіль основного запобіжника був збільшений для зручності застосування). Цей напівавтоматичний пістолет виробляється в Бельгії з 1931 року і по наш час.

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.