Інтроверт: як вижити в екстравертному світі?

Автор/джерело -  © Тетяна Пішет, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 8.05.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2403

Сучасний світ - екстравертний. І про це знає кожен інтроверт, як і я. А хто не знає - відчуває. Гонитва за матеріальними благами, вічний поспіх, слова, що набили оскому, - комунікабельність-активність-цілеспрямованість...

А що ж робити нам, інтровертам? Людям, часом уразливим і замкнутим, люблячим спокій і тишу, які не мають нічого проти захоплюючого спілкування, але у виключно вузькому колі людей і на не посередні теми?..

У своїй статті я не буду розповідати про інтровертів та їхніх антиподах - екстравертів, я хочу позначити дві головні труднощі, з якими я, як інтроверт, вже зіштовхнулася, і певну думку щодо досягнення більш комфортного життя в «активно-комунікабельному світі».

1. Спілкування з людьми

З особистого досвіду можу сказати, що інтроверту дуже складно порозумітися з екстравертом. Якщо спілкування просто формальне, то інтроверт з мінімальними втратами може це витримати, а екстравертні рідні, близькі знайомі, люблячі поговорити ні про що, виснажують інтровертів емоційно так, що це відчувається фізично (слабкість, відчуженість, бажання сховатися).

А що робити подружжю-антиподів? Ну уявіть, вам-інтроверту хочеться після роботи почитати книжку в тиші, а ваша екстравертна половинка, не наговорившись на роботі, намагається розбудити вас і ображається, якщо ви не реагуєте (власне, автору варто було б знати, що екстраверсія партнера, у випадку повного доповнення і по іншим парам базових функцій, - тобто - дуалізму, є вкрай позитивним моментом спільного існування для подружніх пар, - прим. "Аратти").

Не люблять інтроверти порожніх розмов. Але це не означає, що вони зовсім неговіркі, - зовсім ні! Якщо тема і компанія інтроверту до душі, - він з радістю і довго-довго може говорити про щось.

2. Робота

У 80% випадків робота передбачає, окрім прямих обов’язків, постійний соціальний контакт - начальство, колеги, замовники, а часом і власне робота - це безпосередньо спілкування, наприклад, менеджер з продажу, телемаркетолог. З власного досвіду можу сказати, що формальне спілкування з колегами (без «чаювань по душам») і начальством (за потребою) інтроверт цілком може винести, але якщо його робота передбачає ту саму нелюбу «комунікабельність», то тут справа вже складніша...

Постійне спілкування вимотує інтроверта, висмоктує всі його сили, і в результаті, прийшовши додому після не такої вже й стомлюючої по суті роботи, інтроверт почувається розбитим, пригніченим - вичавленим лимоном назагал.

Можна сказати, - знайдіть собі роботу до душі, інтровертну! Так, є такі спеціальності - письменник, редактор, художник, бухгалтер, нарешті, але якщо розібратися, шлях до редактора чи письменника, що не пише у стіл, а одержує пристойні гроші за свою працю, не такий вже короткий і легкий. А до цього часу що робити? Вигоряти на «комунікабельних роботах»?..

Може скластися враження, що інтроверти - це якісь зарозумілі недоторки, але це зовсім не так. Це люди, яким не потрібне підживлення ззовні, вони черпають сили зі свого внутрішнього світу і не бояться нудьги, тому що їм завжди є чим цікавим і корисним себе зайняти. Але щоб було чим себе підживлювати, інтроверту необхідно постійно поповнювати запас своєї енергії. Цим він і займається, читаючи книгу на самоті, розмірковуючи, малюючи щось, просто роблячи все, що йому подобається.

Так що ж робити?.. Що робити інтроверту, якому часто здається, що світ налаштований до нього вкрай вороже і тисне своїми емоціями, своїми правилами і установками?

1. Розвивати впевненість у собі - це корисно всім, а інтроверту - особливо. Так він зможе позбутися від багатьох хвилювань і тривог.

2. Підвищувати навички спілкування - часом через силу, через «не хочу / не можу», але навіть якщо ви будете зовсім не комунікабельні і вас це влаштовує, мінімальні контакти вам доведеться встановлювати. І краще, якщо у вас буде хоч якесь уявлення про це. Ґвалтувати себе не варто, просто подивіться на цю ситуацію інакше, - ось стали ви письменником, пишете собі спокійненько, а потім до редактора йдете. А якщо ви в розмові з редактором і пари слів зв’язати не можете, що тоді буде? Уявили? Ось-ось, - мінімальні навички спілкування потрібні всім, й інтровертам в тому числі.

3. Релаксація - відчуваєте себе втомленим і без сил? День видався надто насичений спілкуванням? Увімкніть приємну музику, погасіть світло, а краще - запаліть свічки або аромалампу, прийміть зручну позу і хвилин 20 просто відпочивайте... Ні про що не думайте, не аналізуйте, просто відпочивайте.

4. Інтроверти - найчастіше люди, що естетично налаштовані до себе і до життя, не втрачайте це в собі. Розвивайте свою чуттєвість, саморозвивайтеся, ставтеся до себе з любов’ю і турботою. І в жодному разі не вважайте себе неправильним! Звичайно, для суспільства ви можете бути дивним і незрозумілим, але це означає те, що ви не такий як усі, що ви особливий, ви розумієте себе, свою натуру і ставитеся до себе з повагою.

Найголовніше, що я хочу сказати всім інтровертам: ні в якому разі не ламайте свою природу в ім’я якихось громадських установок. Просто вчіться бути пластичними, гнучкими в житті, але свою сутність, свою «кісточку», не ламайте і не дозволяйте ламати кому б то не було. Будьте собою!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.