Хімія кохання

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна” 



Дата публiкацiї - 12.07.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2478

З наукової точки зору, кохання — це, насамперед, біохімічний процес, в якому задіяно безліч гормонів.

«Гармонія в гормонах — це і є кохання», - запевняють лікарі-ендокринологи. Ключова роль у цих процесах — за статевими гормонами - естрогенами, тестостеронами, а також гормонами щитовидної залози. Наприклад, якщо при першій зустрічі у чоловіка виникає сексуальний потяг до жінки - це він називає «коханням з першого погляду», насправді ж - це потужний викид в кров тестостерону. Тобто гормони – це активатори, збудники різноманітних процесів у нашому організмі – і в результаті цієї тонкої біохімії організм наш змінює свою поведінку – як на фізичному, так і на психічному рівнях.

Виявляється, зустрічаючи особу протилежної статі, чоловік чи жінка не лише оцінюють її за зовнішністю, а й відчувають на запах.

Так, до складу чоловічого поту входить хімічна речовина андростенол, котра приваблює жінок. «Слабка половина», в свою чергу, «озброєна» копулінами. Ці подразники запускають справжню хімічну фабрику в мозку, а точніше - в залозах, які отримують від центральної нервової системи інформацію про подразник і продукують гормони.

Прогулянки під відкритим сонцем сприяють закоханості

Ще одна речовина - ендорфiн приводить закоханих до стану ейфорiї. Виробiтку цих гормонiв сприяє, зокрема, ультрафiолет. Утiм, аби вiдчути у кровi повний коктейль «хiмiї кохання», прогулянок пiд весняним сонцем замало, потрiбно по-справжньому закохатися.

Ми обираємо одне одного не лише за запахом, а й за смаком

Потяг до конкретної людини, а не до іншої, визначається запахом її тіла, так званими «феромонами», що виробляються особливими апокрінними залозками в пахвах і в паховій області. Цей запах дуже слабкий, він не вловлюється нашою свідомістю, але вловлюється і оцінюється нашим підсвідомістю і служить важливим критерієм вибору партнера.

У тваринному світі феромон сигналізує, коли потенційний партнер готовий до спарювання. У людей дії цих хімічних речовин на мозок слабші, проте не менш важливі.

Як ми вже згадували на початку статті, до складу чоловічого поту входить хімічна речовина андростенол, котрий приваблює жінок. А до складу жіночої вагінальної секреції входять речовини, іменовані копулінами. Як показали дослідження, вони підвищують сексуальну привабливість жінки в очах чоловіка. Крім того, з’ясувалося, що чоловіки більш позитивно реагують на запах жінки в той час, коли в неї відбувається овуляція. Ця реакція виявляється в тому, що в крові чоловіків підвищується рівень вмісту тестостерону.

Поцілунки діють в нашому організмі не гірше за наркотик, оскільки сприяють виділенню ще одного гормону - дофаміну (речовини, нейромедіатора, яка в мозку людини передає емоційну реакцію і дозволяє відчувати задоволення і біль), який є життєвонеобхідною речовиною, нестача якої зумовлює погане самопочуття (пригнічений емоційний стан), а також призводить до дуже серйозних розладів руху та м’язової активності (наприклад - викликає хворобу Паркінсона).

Звичайно, виділення дофаміну під час пристрасних поцілунків також не лишається непоміченим партнерами і може викликати «дофамінову залежність», подібну до наркотичної.

Комплект запахових молекул - феромонів, що виробляються людиною, - задається генетично і має тісний зв’язок з комплексом молекул так званого «головного комплексу тканинної сумісності» (або «гістосумісності»), з групою і резусом крові.

І ось, коли у чоловіка і жінки збігаються деякі з антигенів тканинної сумісності, збігається резус-фактор - менша ймовірність невиношування вагітності, викидня, токсикозу, резус-конфлікту. І підсвідомий вибір відповідного і сумісного партнера визначається саме феромонами, запахом тіла і смаком поцілунків.

Комплекс запахових молекул має також деяку специфічність за типом зовнішності, за расою (кольором шкіри). І саме цим комплексом запахів пояснюється те, що дехто «фанатіє» від блондинів, інші від шатені, одним подобається колір очей синій, іншим - карий і т.п.

Але, звичайно, пояснювати все тільки запахом тіла - грубе спрощення: ці переваги мають і психологічну основу (наприклад, перший вдалий досвід саме з блондином або зеленооким красенем), і багато інших причин. Але все ж феромони відіграють важливу роль у формуванні стереотипних переваг по зовнішності партнера.

Рівень вироблення феромонів залежить від загального здоров’я, від рівня лібідо, від психічного стану і настрою людини. Тобто підсвідомий вибір за феромонами ще й допомагає відібрати найбільш сильного, сексуального, здорового, молодого партнера, найбільш потенційно фертильного, не втомленого, не депресивного.

Отже, на перевірку виявляється, що біологічна складова кохання недооцінена. Ми не владні над своїми бажаннями й емоціями в тій сфері, яка стосується сексу і кохання.

Вчені стверджують: багато що визначено нашими генами, причому більшою мірою, ніж ми припускали до цих пір. І як би це нас ні шокувало, механізм генетичного відбору спрацьовує навіть тоді, коли ми й не думаємо обзаводитися спадкоємцями, а прагнемо лише отримати задоволення.

В яких випадках випадковий секс призводить до кохання

Чому ми закохуємося в «одноразових» коханців, в людей, з якими спочатку нічого серйозного не передбачалося і не планувалося?

Біологічна причина цього явища проста - оргазм. При оргазмі викидається велика кількість гормону окситоцину, який буквально дезорієнтує людину і який запускає весь інший біохімічний процес, що має назву закоханість. Цей механізм створений природою для того, щоб ми закохувалися і міцно трималися за ту людину, яка подарувала нам найбільше сексуальне задоволення.

У цьому є логіка: мужчина, який гарний і в ліжку, має зазвичай і велику здатність до запліднення, більш здоровий фізично і сексуально.

Окситоцин взагалі цікавий гормон. Дослідження показують, що жінки, в організмі яких виробляється підвищена кількість цього гормону, мають дуже яскраві оргазми, вони схильні закохуватися в своїх швидкоплинних партнерів і, відповідно, страждати від нещасного кохання.

Гормон окситоцин називають іноді «гормоном вірності». Як вважають учені, він відіграє важливу роль у підтримці стійких стосунків між людьми. Окситоцин виробляється у значних кількостях у мозку людини не тільки під час оргазму, а й під час пологів! Відповідно, не лише гарний секс емоційно прив`язує жінку до чоловіка, а й народження дитини.

 

Ось так і виглядає щастя - молекули білка міозину крокують по актиновій нитці, тягнучи за собою кулю ендорфіну у внутрішню частину тім’яної кори головного мозку, яка відповідальна за щастя, задоволення та закоханість.

Закоханість і прихильність потребують «допінгу»

На етапах закоханості та захоплення стимулюючий вплив на мозок здійснюють фенілетиламін, а також, можливо, вже згаданий дофамін та норепінефрін.

Фенілетиламін підсилює процеси метаболізму в організмі людини та знижує апетит. До речі, він присутній у деяких природних речовинах, таких як какао та рожева вода (саме тому цукерки - такий популярний подарунок). Інший нейротрансміттер, дофамін, підвищує сексуальну збудливість та потребу в занятті сексом.

Перераховані речовини стоять поруч з так званими амфетамінами - збудливими засобами, під впливом яких виникає піднятий настрій та ейфорія. Тому занепокоєння, збуджений стан, безсоння, втрата апетиту, нездатність сконцентрувати увагу та зміни настрою - цілком звичайні ознаки закоханого стану. Цікаво, що концентрація дофаміну в голові підвищується також під впливом алкоголю. Отож якщо вам у голову від надміру почуттів вдарив допамін, то закономірно, що певний час ви можете почувати себе буквально сп’янілим.

Після закоханості, як стверджують біохіміки, настає наступний етап - період прихильності. Він також визначається дією різних хімічних речовин у головному мозку. Виникає прихильність не одразу, а лише згодом, по мірі адаптації в організмі хімічних речовин амфетамінного ряду. Приблизно після закінчення двох років з того моменту, як людина закохалася, група хімічних речовин седативної дії, котра називається ендорфінами, починає вироблятися в головному мозку, щоб протистояти високому рівневі фенілетиламіну, який виробляється в період закоханості.

Заспокійлива дія ендорфінів дає людині можливість розслабитися та відчути себе комфортно та більш впевнено. Крім того, під час обіймів, доторків та фізичної близькості виділяється речовина окситоцин, з яким, як ми вже зазначали, пов’язана виразність таких переживань, як оргазм та сексуальне задоволення. Але деякі люди так жагуче бажають повернення рівня фенілетиламіну до колишнього високого рівня, що постійно і нестримно закохані, увесь час змінюють партнерів.

Наука сприяє прискореному і «гарантованому» пошуку партнера

Якщо людина має серйозні наміри і бажає знайти саме «свого» партнера - за психологічними та фізіологічними ознаками, а через морально-етичні погляди не має бажання проводити «масові випробування» та «польові дослідження» в пошуках своєї «половинки», в нагоді стає сучасна наука. В світі з`явилися служби знайомств, які пропонують пошук партнера за результатами як психологічного тестування особистості, так і за результатами дослідження ДНК людини для визначення вищезгаданого комплексу гістосумісності. Клієнтам таких служб пропонується перелік потенційно сумісних осіб протилежної статі, що володіють як доповнюючими генами, так і відповідною психологічною характеристкою. Вам лишається лише обрати найбільш симпатичних вам кандидатів. :-)

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.