5 вправ, які допоможуть знайти ваше призначення

Автор/джерело -  © Юлія Баяндін, «ЛАЙФХАКЕР» 



Дата публiкацiї - 21.01.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3335

Знаєте, як зрозуміти, - чи своїм шляхом ви йдете? Досить просто. Якщо щоранку ви встаєте сповненим енергією і творчими ідеями - ви на своєму шляху. Якщо ж ви ненавидите дзвінок будильника і піднімаєтеся з поганим настроєм - час змінювати роботу.

Ось декілька вправ з бестселера «Мріяти не зле», які допоможуть вам зрозуміти, чим вам треба займатися насправді.

Вправа 1. Повернути дитячу зацікавленість

Знаєте, чим відрізняється геній від простої людини? Геній виборює своє право займатися улюбленою справою. Зазвичай це відбувається в самому ранньому віці.

Відповідайте собі на питання, чим ви любили займатися в дитинстві? Ще до того як ваші батьки почали втокмачувати у вас установки, що «малюванням на хліб не заробиш» або «танці - це несерйозно». Напишіть три речі, які вас реально захоплювали в дитинстві. Це невелика підказка, до чого вам прагнути.

Вправа 2. Шукаємо закономірності: 20 улюблених занять

Тепер давайте складемо перелік із 20 ваших улюблених занять. Нехай деякі з них вам здаються банальними (наприклад, куштувати смаколики) - все одно пишіть. Коли перелік буде готовий, подивіться уважно на ці заняття. Бачите закономірності? Можливо, у вашому списку превалюють справи, пов’язані з допомогою людям? Або якісь спортивні заняття? Або справи, що пов’язані зі спокійною монотонною роботою?

Зрозумійте, на які групи можна розбити цей перелік. Він допоможе вам зрозуміти, яким життям ви хотіли б жити.

Вправа 3. Ваше ідеальне оточення

Якщо у вас ніхто не вірить, то повірити самому в себе стає ще складніше. Саме тому середовище, що породжує переможців, майже завжди складається з переможців. На жаль, середовище, в якому ми звикли рости, не спонукає до створення геніїв.

Уявіть, що світ за ніч змінився під ваші запити. І на ранок він буде наповнений такими людьми, якими ви захочете. Якими будуть ці люди? Якими якостями вони володіють? Можливо, всі вони творчі особистості, або, навпаки, це люди, які склали «опір матеріалів» на п’ять з плюсом? Можливо, вони все роблять швидко, або, навпаки, ви б хотіли уповільнити світ?

Що ви дізналися про себе і що вам потрібно, щоб повністю проявити себе?

Вправа 4. П’ять життів

А тепер уявіть: у вас буде п’ять життів. І в кожному з них ви зможете стати тим, ким хочете. Як ви проживете ці п’ять життів?

Цю вправу, як і всі інші, ви можете підігнати під себе. Якщо впораєтесь за три життя - беріть три. Потрібно десять - ні в чому собі не відмовляйте. Я обрала п’ять тільки тому, що мені подобається це число.

Отже, уявіть, що одне життя ви присвячуєте біології, друге - професійним подорожам, третє - тому, аби завести велику сім’ю з купою дітей, в четвертому станете скульптором, а в п’ятому - космонавтом. Яке подобається більше?

Найважливіше тут зрозуміти наступне: якщо вам треба обрати лише одне життя, нехай навіть те, що вам найбільше подобається, вам все одно буде не вистачати інших. Тому що вони - це ваша невід’ємна частина. Нам у голови утовкмачили: «Визначайтесь!». І це сумно.

У світі зустрічаються люди, народжені для єдиної мети, але це рідкісний виняток. Кожне з ваших життів має щось таке, що ви дуже любите і в чому відчуваєте потребу. І ви можете привнести це в своє життя.

Вправа 5. Мій ідеальний день

Зараз на нас очікує довга прогулянка по вашій уяві. Візьміть ручку і листок, і погнали. Отже, яким ви бачите свій ідеальний день?

Проживіть цей день в теперішньому часі і в усіх подробицях: де ви прокидаєтеся, який це будинок, хто лежить поруч з вами, що ви їсте на сніданок, який одяг ви одягаєте, що ви робите, якою роботою ви зайняті, вдома або в офісі?

Не обмежуйте свою фантазію. Описуйте день, який би проживали, аби мали абсолютну свободу, необмежені кошти і всі сили і вміння, про які ви тільки мріяли.

Після того як опис складений, поділіть всі ваші фантазії на три групи:

1. Що з цього вам необхідне як повітря.

2. Що необов’язкове, але все одно дуже хотілося б мати.

3. Без чого можете обійтися.

Наше життя складається з життєвого досвіду, історій, ролей, взаємин, заробітку, навичок. Щось з цього ми самі обираємо. Щось із того, що ми називаємо своїм вибором, насправді є компромісом. Щось взагалі випадковість. Щось з цього необхідне і дуже коштовне. Але все це - не ви.

Зосередьтеся на собі. Знайдіть те, що любите. І почніть рухатися до свого призначення.

Переклад українською - «Гармонія»

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.