Литовський бізнесмен і громадський діяч Cігітас Мічіуліc - “Я від щирого серця допоможу України”

Автор/джерело -  © Петро Олар, “Аратта-Україна” 



Дата публiкацiї - 1.04.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3392

«Нехай люди скажуть, що їм це потрібно, - я готовий. Коли я починав, то опір в Литві був великим, - ми це пройшли. А в Україні буде дуже великий супротив, тому що є монополія, є “Газпром” і ті люди, які отримують гроші від цього бізнесу. Вони будуть чинити опір»

Cігітас Мічіуліc: «Я вірю в майбутнє України і якщо був би міністром енергетики, я б передав досвід, що можна зробити»

Розмова з Сігітасом Мічіулісом (Sigitas Miciulis) - бізнесменом і громадським діячем що в литовському районі Таураге на перших прямих виборах в литовське самоврядування громада обрала своїм мером, а українці готові запросити за успіхи в Литві в галузі “зеленої енергетики” своїм міністром енергетики.

- Мені здається, за ці кілька днів, що ми знайомі, я б не сказав відразу, що Ви людина звідси, з цієї землі, з Литви. Мені здалося, що Bи - людина, яка приїхала із Заходу і хоче зробити цю землю краще, ніж на Заході.

- Петро, ​​ми з вами завжди жили на Заході. Завжди ми жили в Європі. Тільки хтось хотів на Схід нас взяти, хтось на Захід. Ми мали в минулому спільну історію. І Україна, і Литва була однією з найбагатших і розвинених країн Європи. І багато уроків дали Європі. Але я думаю, що в майбутньому теж ми будемо жити вільно, добре жити і дамо нові уроки Європі, щоб життя було кращим.

- Я ось подивився зараз те, що зробила фірма, яку ви очолюєте, але мені те здається трохи таким, немов з фантастичної повісті. Такий регіон, - де фактично ні копалин, нічого немає, - і він енергетично незалежний. Це приклад не тільки Литві, це приклад цілій Україні.

- Ми з друзями зробили дуже багато в “зеленій енергетиці”. Брюссель поставив завдання для всієї Європи, - в 2020 році мати 20% “зеленої енергетики”. Зараз додали чотири відсотка. Двадцять чотири відсотки буде. Литва буде мати двадцять чотири відсотка: електрика плюс опалення. Скандинавія, Німеччина буде мати більше, але південь Європи не матиме двадцяти відсотків.

А в Таураге ми маємо понад 100%. Тепло отримуємо з природи, з біомаси. В основному з дерев, залишків дерев: тирси, стружки (чіпсів). Але із зеленої електроенергії ми виготовляємо більше, ніж споживаємо. Трошки з Сонця. Зараз запускається новітнє обладнання, яке буде виробляти електрику і тепло з каналізаційної води. І з води. Гідростанція є, 4 мегавати, на нашій річці. Але в основному - з вітряків. Маємо найбільші в Литві вітряні поля. Сонце надсилає в тисячу разів більше енергії, ніж споживають люди на Землі. І цю енергію отримують з нафти, газу, вугілля й атома. Ця енергія лежить на землі, в повітрі, але є новітні технології з якими можна цю енергію отримати дешевше, ніж газ, і зменшити викиди СО2.

Ми вже 10 років виготовляємо брикети, продаємо гранули, монтуємо різні котельні. Перші котельні окупилися через один рік, коли перейшли з вугілля на дерево, з мазуту та іншого нечистого палива. Зробили децентралізацію в Шяуляйському районі. Поставили котельні у великих будинках, п’ятиповерхових і була річна економія у два мільйона літів. Окупилося через один рік.

Зробили перші котельні у західній частині Литви, на деревині. У 1999 році виграли міжнародний тендер і встановили першу лінію, автоматизовану, на дерев’яних чіпсах (стружка з деревини). Увесь персонал навколишніх теплових мереж сміявся. Але потім, коли мазут подорожчав, всі зараз перейшли на цю технологію. І Таураге перейшла з мазуту на деревину і зараз на нашому ринку залишилося близько сорока мільйонів євро.

Якби ми купували газ, то ці гроші були б втраченими. Щоб люди краще жили, повинен бути багатий ринок. Його насичують гроші через інвестиції. Насичують люди, які працюють і платять податки. Ще одне джерело надходжень - туризм, якщо люди приїжджають з інших місць і привозять гроші. Ринок стає багатшим також від експорту та реекспорту. Україна і Литва мають ці резерви.

 

Сігітас Мічіулісм (Sigitas Miciulis) - бізнесмен і громадський діяч в литовському районі Таураге на перших прямих виборах в литовське самоврядування був обраний мером

- Я спостерігаю за Литвою понад 25 років. Раніше як журналіст з Москви приїжджав. Нині я один рік дивлюся в очі литовцям, і зробив для себе відкриття, що за останній час литовці стають такими ось сонячними людьми. Вони світяться! У них радість в очах! Як вам вдалося позбутися страху стати такими ось сонячними, світлими людьми? Україні це ще ніяк не вдається...

- Все створюється працею. Але треба працювати від серця, з любов’ю і з творчістю. Але творити може тільки вільна людина. Якщо вона є рабом, ніщо не буде. І ось маємо чудо, - це Сонце, яке надсилає велику кількість енергії. Воно любить всіх на Землі. Так і люди повинні любити Землю, свій народ, свій край і для цього краю працювати. А якщо ворог нападає, всі повинні захищати цей край, - у тому числі і політики.

Ми стаємо вільнішими. Ось колись була грецька цивілізація Еллада, були раби, але аристократи знали, що всі раби хочуть свободи. І коли раб вмирав, аристократ писав декрет «Ти вільний». І раби посміхаючись вмирали з посмішкою. Так будемо ж вільними, але ще за життя!

- Жити будемо вільніше!

- Так. Я все життя в бізнесі, в житті керуюся своєю головою. Тому що я, - вільна людина. Будьте і ви вільними.

- Мені здається, я ще одне відкриття зробив у вас, що ви за останні може десять років, може менше, стали ближче до Сонця. От як ви стали сусідами Сонця? Як полюбили? Через енергетику, через інші відносини. Це помітно зі сторони. Це помітно навіть у вашому відношенню до України. І це помітно з усієї Європи. Як вдається всередині себе ось це викорінити? Ось цей страх, що газу немає. Розкажіть механізм.

- Природа нас вчить. У мене є улюблене прислів’я: «Нас перевіряє час і вчить природа». Нам потрібно більше уроків брати від природи.

Ось, наприклад, є мурашник, мураха, якщо не приходить ввечері до свого будинку, - помирає. У них потужна згуртованість... Вона сама дурна, але дуже любить працювати. А всередині мурашника всім керує колективна думка.

Вчені поїхали до Сибіру, взимку встановили спеціальний зонд. Виявляється, мурашник опалюється, - причому стабільно, автоматично. Є система автоматичного опалення. Приїхали навесні, опустили зонд, дивляться в лісі +40, а в мурашнику +20. Це автоматизована система кондиціювання. Але там інші системи діють - і логістики, і керівництва. Наукового і всякого іншого... А от у нас навпаки, - люди мають голову, мізки, але коли збираються до купи, виходить деструкція. Я довго думав, чому так виходить. А виходить, напевно, тому що у кожного є власні меркантильні інтереси. Для себе, для партії, для однієї труби, для іншої держави. І ось тоді, як злі пси, починають одне одного шматувати. А природа нас вчить іншому.

- Ось тут хочеться більше запитати про політику. Ти успішний бізнесмен. Ти творчо підходиш до роботи, до всього. Багато зробив і зараз, я дивлюся йдеш в політику. Навіщо це?

- Щоб наш край жив краще, ніж зараз. Щоб прийшли інвестиції, створилися робочі місця. Поставив завдання нашій команді, щоб до 2020 року у нашому районі створити 3000 робочих місць. Це важке завдання, але це посильне завдання. І зараз є приватний індустріальний парк, в якому працює 700 душ. Залучили інвесторів, інвестували близько 180 мільйонів літів (24 мільйона євро) (з 1 січня 2015 року Литва перейшла на євро, - прим. "Аратти"). І найбільші платники податків, на рік платять близько 10 мільйонів євро в бюджет. У місцеві та центральний. Люди мають роботу. Коли люди мають роботу, вони не депресують, не просять допомоги від інших. Вони ці гроші витрачають в магазинах, в інших місцях.

 

Приватний індустріальний парк, в якому працює 700 працівників, повністю живиться автономними джерелами енергії - тепловою та електричною

- Будують житло та все інше...

- Так. Якщо йде експорт, це створюється ще робочі місця для послуг, для торгівлі, - від чого та ринок стає багатшим. Якщо люди будуть жити заможно, це вирішить безліч проблем. Повернеться молодь. Не треба буде закривати школи. У селах життя зміниться. І ми знаємо це... Я вірю на всі 100%, що цього можна досягти. Якщо не досягну, я сам після цієї каденції, піду на пенсію виховувати онуків. Нехай молодь йде. Ми повинні мати спільну мету. Якщо ми хочемо досягти мінімум, наша мета повинна бути максимум. А іноді, якщо ми хочемо досягти максимум, ми повинні поставити такі цілі, які іншим здаються неймовірними.

- Ось ще таке питання. В Україні зараз модним стало запрошувати. У нас працює вже чотири литовця на високих рівнях. Фактично керують країною. Якби ось так, знаючи те, що я побачив, що було зроблено, Президент України і народ запросили б Вас міністром енергетики в таку велику країну як Україна?

- Ого! (Сміється)

- Ну віртуально, як мрію. Три перші кроки, які ти б зробив? Ось що би ти, яку нову думку приніс? В Україні дуже працьовитий народ. Вони б зробили. Просто немає ідей, немає ідеології куди нам іти.

- Спочатку повинні бути віра та мета. І якщо люди будуть працювати, цю мету досягнуть обов’язково. Але мені важко сказати. Така пропозиція...

- Ні, ну це ідея! Я не Президент, щоб уже запрошувати на роботу. Я від імені народу веду мову.

- Я від серця... Я вам вже казав, що допоможу Україні. Якщо отримаю таку пропозицію, я буду серйозно її обговорювати. Наша фірма "Bremena" 24 роки працює в зеленій енергетиці, у нових технологіях. Ми перед Різдвом змонтували першу в світі форсунку, яка працює на брикетах. І це не тільки зелена енергетика, брикети дешеві, автоматизовані, але і викиди зменшуються в десятки разів.

Я вірю в майбутнє України і якщо був би міністром енергетики, я б передав досвід, що і як можна зробити. Нехай люди скажуть, що їм це потрібно, - я готовий. Коли я починав, то опір в Литві був великим, - ми це пройшли. А в Україні буде дуже великий супротив, тому що є монополія, є “Газпром” і ті люди, які отримують гроші від цього бізнесу. Вони будуть чинити опір. Але ми повинні сказати, що нам потрібно тепло, а не газ, а ми чомусь платимо свої гроші не за тепло, не за його альтернативні і дешеві джерела, а платимо гроші наших пенсіонерів і бюджету. Влада повинна все робити, щоб вони платили менше і гроші залишилися в Україні. Тоді Україна буде багатою.

Ось увесь наш край, західна Литва, опалюється майже 100% з біомаси. Це - сонячна енергія. Енергію можна робити з всієї біомаси: з листя, з кущів, з відходів, з харчових відходів, з сільського господарства. І ця енергія чистіша і дешевша. Тобто, ось такі зараз технології.

- І все таки Ви як патріот Литви, напевно, в першу чергу допомагаєте своїй країні і народу, і чи важливі для жителів вашого краю міжнародні зв’язки?

- Допомагаючи Україні, я допомагаю нашому краю та його людям, - адже це - нові робочі місця, надходження від експорту навіть ідей і технологій, кошти, що будуть спрямовані на медицину та інші соціальні проекти в нашому краї. По-друге, сильна Україна, як наш друг, це і наша безпека. Історія неодноразово повторюється і ми вже одного разу разом врятували Європу від руйнації багато століть тому, - може і сьогодні наша місія - повторити історичну перемогу і зупинити агресію. Війна вже стукає в двері Європи, адже Україна її частина...

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.