Росія вимагає замінити вільну торгівлю України і ЄС тристоронньою угодою

Автор/джерело -  © Євген Тейзе, DW 



Дата публiкацiї - 16.06.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3440

Нові пропозиції Москви щодо торговельних відносин з Україною і Євросоюзом спантеличили Брюссель. Росія де-факто хоче підмінити угоду про вільну торгівлю між Україною і ЄС новою тристоронньою угодою.

3 червня Росія передала Єврокомісії новий документ з пропозиціями щодо врегулювання торговельних відносин з Україною та Євросоюзом. Відповідну інформацію німецького часопису Der Spiegel у розмові з DW підтвердив голова комітету Європарламенту з питань зовнішньої торгівлі Бернд Ланґе. Депутат був поінформований про цей документ та його ключові положення єврокомісаркою з питань торгівлі Сесилією Мальмстрем. Однак у бюро єврокомісарки відмовились коментувати DW зміст російських пропозицій

Секретний документ?

Як повідомляє Der Spiegel, "секретний" документ обсягом у 52 сторінки є проектом тристоронньої угоди між Росією, ЄС та Україною у сфері торгівлі. Сторони, згідно з російським проектом угоди, мають наголосити "на важливості спільного економічного простору від Атлантичного до Тихого океану", зазначає німецьке видання. За інформацією Der Spiegel, російська сторона пропонує ухвалити спільні правила торгівлі для Росії, України та ЄС, врегулювавши норми щодо контролю імпортно-експортних операцій і запровадивши водночас квоти на ввезення до Росії 52 груп товарів з України і країн Євросоюзу.

"Запропонована Росією 3 червня угода ставить під питання угоду про вільну торгівлю між Україною і ЄС", - зазначив у розмові з DW євродепутат Бернд Ланґе. Він відмовився розкривати зміст російських пропозицій, посилаючись на конфіденційність отриманої від Єврокомісії інформації. Відмовились надати інформацію про "таємний" документ і у Москві. "Без дозволу всіх сторін перемовин ми не можемо оприлюднити деталі", - заявили DW у прес-службі російського міністерства економічного розвитку. Хоча напередодні в інтерв’ю російським ЗМІ заступник міністра економіки Росії Олексій Ліхачев заявив, що пропозиції Москви Євросоюзу і Україні щодо торгівлі "не є секретними".

Вільну торгівлю більше не відкладатимуть

У російському міністерстві заявляють, що пропозиції Москви спрямовані на зняття ризиків, які виникають для Росії у зв’язку майбутнім створенням зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. "У нас позначено шість ризиків, які напряму випливають з угоди про асоціацію і, в принципі, більшість з них були прийняті у перебігу переговорного процесу нашими партнерами. Не було домовленості, як їх врегулювати. Ми зараз над цим працюємо", - зазначила речниця російського мінекономіки. Серед ризиків російська сторона відзначає, зокрема, митне адміністрування, технічне регулювання, санітарні та фітосанітарні норми.

Нині над тим, аби на технічному рівні зняти ризики у торгівлі з Росією, працює тристороння група експертів. Раніше термін набрання чинності перенесли на рік через те, що Росія висловила кілька тисяч застережень до документа. У Єврокомісії DW нагадали, що попри нові російські застереження і пропозиції, створення зони вільної торгівлі з Україною більше не відкладатимуть. Як очікується, положення угоди про вільну торгівлю наберуть чинності першого січня 2016 року

"Такий підхід є неприйнятним"

Водночас Бернд Ланґе наголошує, що нові пропозиції Росії виходять далеко за межі технічних переговорів і мають на меті підмінити собою угоду про вільну торгівлю між Україною і ЄС. "Росія хоче укласти паралельно до угоди України і ЄС ще одну тристоронню угоду, яка регулювала б питання торгівлі та економічні відносини. На мою думку, а також на думку Єврокомісії, такий підхід є неприйнятним. Не можна ставити під питання суверенне право України укладати з Європейським Союзом угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі і прив’язувати усунення протиріч до підписання нової тристоронньої угоди", - наголошує Ланґе.

Євродепутат припускає, що внесення Москвою принципово нових пропозицій має не технічний, а політичний характер. "Росія хоче вставити палки в колеса вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом. Ми відкриті до переговорів про те, як не зашкодити торгівлі України і Росії, зважаючи на тісні економічні зв’язки цих країн. Але ми не готові прив’язувати вже укладену двосторонню угоду з Україною до нової тристоронньої угоди з Росією", - зазначив Бернд Ланґе.

Євродепутат вказує на те, що дотепер переговори з Росією на рівні експертів проходили доволі плідно, а пропозиція Москви укласти нову тристоронню угоду стала для Брюсселя несподіванкою. "Тут Москві йдеться лише про збереження сфери впливу. Ми не сприймаємо політичного тиску і будемо продовжувати переговори лише щодо практичного розв’язання конкретних проблем", - наголошує Ланґе.

Переговори тривають

Як повідомили у російському міністерстві економіки, наступний раунд переговорів на рівні експертів відбудеться за два-три тижні. У Єврокомісії повідомили, що очікують від російської сторони "подальшої конкретизації її застережень". У Брюсселі очікують, що експерти, які працюють у складі робочих груп, повідомлять про результати своїх консультацій міністрам не пізніше липня.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.