Чому Росія боїться угоди про асоціацію ЄС і України

Автор/джерело -  © Дмитро Булін, BBC 



Дата публiкацiї - 7.09.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3505

У Брюсселі в понеділок проходять тристоронні консультації між Росією, Україною і ЄС, темою яких є застосування угоди про асоціацію ЄС-Україна. Зустріч проходить на рівні міністрів, позицію Москви представляє міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв.

Саме угода про асоціацію опинилася в центрі скандалу восени 2013 року, коли президент Віктор Янукович, який збирався її підписати, в останній момент передумав. За цим послідували масові протести по всій країні, втеча Януковича з Києва і зміна влади в Україні.

Восени 2014 року, вже за президента Петра Порошенка, угоду було підписано. Сенс цього документа зводиться до створення зони глибокої та всебічної вільної торгівлі між ЄС та Україною.

Російські чиновники і низка експертів неодноразово стверджували, що угоди являють собою "економічне самогубство" України, а крім того, завдають шкоди економіці Росії, пов’язаній з українською тісними торговими відносинами.

Москва домагається, щоб Київ підписав юридично зобов’язуючий документ, в якому було би знято її побоювання у зв’язку з набранням чинності економічної частини угоди про асоціацію.

Це повинно відбутися 1 січня 2016 року. Якщо доти сторонам не вдасться домовитися, попереджав раніше прем’єр-міністр Дмітрій Медвєдєв, Росія запровадить звичайні мита для українського імпорту (зараз діють пільги), а також продовольче ембарго.

Чого побоюється Москва

Із висловлювань офіційних осіб можна виділити кілька головних ризиків, які російська влада розглядає як найбільш ймовірні.

По-перше, реекспорт європейської продукції до Росії через Україну з огляду на те, що угода про асоціацію передбачає поступове взаємне обнулення мит у торгівлі між ЄС та Україною.

Російська влада побоюється, що дешеві і якісні європейські товари спершу заполонять саму Україну, а потім під виглядом української продукції опиняться в Росії - якщо Україна, як і раніше, буде членом зони вільної торгівлі СНД.

Незгодні з цим аргументом вказують на те, що на російсько-українському кордоні присутній митний огляд, який повинен перешкоджати незаконному реекспорту. Крім того, здешевлення рубля робить європейський імпорт у Росію дорожчим, а отже, менш вигідним для торговців.

Другий момент, на який вказує російська влада: угода про асоціацію України з ЄС може практично закрити український ринок для значної частини російської продукції. Адже Україна повинна упродовж двох років запровадити технічні стандарти Євросоюзу, яким товари з Росії не завжди відповідають.

Нарешті, деякі експерти вказують на ще одну небезпеку для Росії: зняття торговельних бар’єрів між ЄС і Україною означає принаймні часткову переорієнтацію їх попиту на продукцію один одного. Росія в цьому випадку опиняється осторонь.

Збиток для Росії - оцінка Путіна

Російський лідер Владімір Путін, виступаючи в серпні минулого року на зустрічі глав держав Митного союзу з президентом України і представниками ЄС, оцінив можливі втрати Росії від імплементації угоди про асоціацію в 100 млрд рублів (близько 3 млрд доларів за тодішнім курсом).

Для порівняння: втрати Росії від західних санкцій до січня 2015 року склали, за словами міністра фінансів Антона Сілуанова, близько 40-50 млрд доларів.

"Під ударом опиняться цілі сектори нашої промисловості, агропромислового комплексу з усіма наслідками для темпів господарського зростання і зайнятості населення. Втрати будуть, звісно, і в Білорусі, і в Казахстані", - казав пан Путін.

"Через обнулення Україною мит на імпорт з ЄС, а це передбачено майже одразу після ратифікації угоди і торкнеться 98% товарної номенклатури, очевидно, значно зростуть поставки європейських товарів на український ринок", - зазначав російський лідер, додаючи, що менш конкурентоспроможна українська продукція буде витіснятися з українського ринку, зокрема на ринки Росії та інших країн Митного союзу.

Такого, за його словами, російська влада допустити не може і буде змушена "у повній відповідності з положеннями угоди СНД про зону вільної торгівлі та нормами СОТ скасувати преференції до імпорту з України".

Збиток для Росії - інші оцінки

Незалежні оцінки можливого збитку Росії від вступу в силу угоди про асоціацію України і ЄС дуже варіюються.

Так, директор Всеросійського науково-дослідного кон’юнктурного інституту Андрєй Спартак вважає, що підрахунки Владіміра Путіна торкаються лише одного блоку питань, які можуть обернутися втратами для Росії.

Якщо порахувати все, то підсумкова цифра буде більше.

"Реальні втрати для Росії від такої агресивної реалізації угоди можуть бути більші - 6-8 млрд доларів", - казав він у жовтні минулого року.

Алєксандр Кнобєль з Інституту Гайдара наводить інші підрахунки.

"Часткове закриття ринку України для російських постачальників після прийняття європейських стандартів, норм і митних правил, що відрізняються від правил Євразійського союзу, може, за нашими оцінками, привести до втрат російської економіки (до 2,5 млрд доларів)", - писав він у статті для "Ведомостей" восени минулого року.

Експерт відзначав, що підвищення ставок імпортних мит для українських товарів із преференційного рівня до рівня мит у торгівлі з країнами поза зоною вільної торгівлі СНД призведе до економічних втрат усіх учасників. У тому числі для Росії - до 2 млрд доларів, для України - до 950 млн доларів.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.