Енергонезалежність України: європейського газу не вистачить

Автор/джерело -  © Олександр Савицький, DW 



Дата публiкацiї - 23.06.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3708

Уряд України ставить собі за мету позбутися залежності від імпортного газу. Але енергоексперти застерігають, що для створення запасів палива на зиму доведеться купувати газ не лише в ЄС, а й в Росії.

Уряд України не виключає, що запасатиметься на зиму не лише європейським, а й російським газом. А в короткочасній перспективі хоче взагалі відмовитися від закупівлі газу за кордоном. Незалежні експерти застерігають, що ці плани можуть наразитися на недостатність фінансування і радять зосередитись на диверсифікації джерел газопостачання.

Курс на відмову від імпорту

"Нафтогаз України" розпочав відкриті торги зі зменшенням ціни (редукціон) на закупівлю природного газу внутрішнього видобутку у місцевих видобувників. На першому етапі планується закупити до 200 мільйонів кубометрів видобутого в липні газу. В офіційному повідомленні "Нафтогазу України" сказано, що гранична ціна газу не сягатиме більше 4504 гривень (близько 180 доларів) за тисячу кубометрів. Цей ринковий механізм закупівлі газу має на меті сприяти конкуренції та збільшення внутрішнього видобутку газу.

20 червня міністр палива, енергетики та вугілля України Ігор Насалик заявив, що його відомству поставлене завдання впродовж наступних років збільшити внутрішній видобуток газу на 6-6,5 мільярдів кубометрів. А згідно з розробленою мінпаливенгерговугілля програмою, за 4,5 року Україна має цілком припинити імпорт газу.

До 2010 року Україна, за офіційними даними, споживала 55-60 мільярдів кубометрів газу на рік. З них газ внутрішнього видобутку становив 23-25 мільярдів кубометрів, а решту газу доводилося імпортувати з Росії. Останнім роками спостерігалося поступове зменшення газоспоживання. Після втрати контролю за промисловими районами Донбасу і різкого падіння промислової активності на решті території внаслідок бойових дій на сході країни газоспоживання торік скоротилося до 33,7 мільярда кубометрів. З урахуванням втрати свердловин на території анексованого Росією Криму внутрішній видобуток блакитного палива також скоротився торік до 19,9 мільярда кубометрів.

Обсягів газу, який здатна видобути Україна, судячи з усього, не вистачить для заміщення ним імпорту блакитного палива. Недарма в мінпаливенгерговугілля планують, крім збільшення внутрішнього видобутку газу, запустити ще два енергоблоки на Хмельницькій атомній електростанції, а також запровадити заходи з енергозбереження.

В очікуванні вигідної пропозиції

Але поки що для створення запасів газу на зиму уряд України не виключає відновлення закупівлі палива в Росії, хоча без нього вдалося обійтися минулої зими. На початку червня прем’єр України Володимир Гройсман не виключив, що Україна може скерувати півмільярда доларів кредиту Всесвітнього банку на закупівлю російського газу.

Віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон в інтерв’ю українській пресі уточнив, що це можливо лише в тому разі, якщо російський "Газпром" спроможеться зробити Україні вигідну пропозицію. У такому випадку, припустив Кістіон, Україна могла би закупити в Росії від трьох до п’яти мільярдів кубометрів газу.

Проти газового бізнесу з Росією виступають політичні союзники екс-прем’єра Арсенія Яценюка, за урядування якого був припинений газовий імпорт з Росії. Депутат від фракції "Народний фронт" Михайло Хміль заявив журналістам в кулуарах парламенту, що вважає недоцільним купувати газ в держави, яка "продовжує війну проти України". Він закликав розвивати "величезний потенціал" імпорту газу з країн ЄС.

Натомість віце-прем’єр Кістіон сказав, що нинішній уряд ухвалив постанову про обмеження закупівлі газу в одного постачальника 50 відсотками від загальної потреби і нагадав про обов’язок уряду "забезпечити стабільне проходження опалювального сезону,… комфортних умов проживання громадян та достатньої кількості енергоресурсів для української економіки".

Без російського газу не обійтись

Проте експерти впевнені, що принаймні цього року Україні не обійтися без закупівлі газу в Росії. Для безпечного зимування Україні треба накопичити в газосховищах 16-17 мільярдів кубометрів газу, сказав в інтерв’ю DW співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. Зараз, за офіційною інформацією, накопичено лише близько 9,5 мільярда. "Щоби закачати в ПГС мільярди кубометрів газу, яких ще бракує, необхідні мільярди доларів, яких в "Нафтогазу України" нема. Але газ все одно доведеться купувати в Росії, бо там більш приваблива ціна", - сказав експерт.

Він не виключив, що "Нафтогаз України" укладе контракт з російським "Газпромом" в третьому кварталі цього року і нагадав, що ціна, яку російський монополіст пропонував у другому кварталі була навіть меншою за видобутий в Україні газ - 177 доларів за тисячу кубометрів. "На тлі збільшення світових цін на нафту на спотових ринках Євросоюзу намітилася тенденція до подорожчання газу. Я не виключаю, що сподівання Києва купити газ в ЄС в третьому кварталі за більш привабливою ціною виявляться марними", - зазначив Марунич.

Диверсифікація - єдиний вихід

Проблема українських запасів газу на зиму є проблемою не лише самої України, а й Євросоюзу, нагадав в інтерв’ю DW голова Бюро комплексного аналізу та прогнозування Сергій Дяченко. Адже накопичене в підземних газосховищах паливо використовується для задоволення потреб східноєвропейських країн під час пікових навантажень в зимовий період. "Я думаю, що за посередництва ЄС буде віднайдений компроміс і Україна врешті-решт купуватиме невеликі обсяги російського газу цього року", - сказав Дяченко.

А от щодо планів уряду відмовитися найближчими роками від газового імпорту експерт має сумніви. Він не вважає, що за лічені роки вдасться різко збільшити внутрішній видобуток газу, який недофінансовувався раніше впродовж десятиліть, а заходи з енергозбереження потребують вкладення значних коштів, яких в уряду нема. "Залишається лише диверсифікація джерел газопостачання шляхом збільшення реверсного експорту. Приведення словацької газотранспортної системи до критеріїв Третього енергетичного пакету ЄС вирішило би всі проблеми. Але зараз на перешкоді цьому стоїть позиція словацької сторони і відчайдушний спротив "Газпрому", - сказав експерт.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.