Росія для Заходу “найнагальніший і найочевидніший виклик” - Мюнхенська конференція з безпеки

Автор/джерело -  © Богдан Цюпин, Голос Америки 



Дата публiкацiї - 14.02.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4272

Український президент Володимир Зеленський буде у числі керівників держав та чільних посадовців на Мюнхенській конференції з безпеки 14-16 лютого.

США представлятимуть державний секретар Майк Помпео та міністр оборони Марк Еспер.

Серед інших ключових учасників називають президента Франції Еммануеля Макрона і окремо звертають увагу на участь засновника компанії Фейсбук Марка Цукерберґа.

Мюнхенська міжнародна конференція з безпеки відома відвертими і навіть різкими виступами державних лідерів.

2007 року президент Росії Володимир Путін скористався виступом у Мюнхені, щоб висловити невдоволення впливом Сполучених Штатів Америки у світі.

На відвертість того виступу звернули особливу увагу згодом, коли Росія 2008 року застосувала збройну силу проти Грузії, а 2014 почала інтервенцію на території України.

2015 року президент Петро Порошенко під час промови у Мюнхені показував російські паспорти та військові посвідчення громадян Росії, і називав це лише одним з доказів російської війни проти України.

Організатори конференції 2020 року пропонують обговорити питання, “чи стає світ менш західним?” і, “що для світу означатиме, якщо Захід звільняє світову арену для інших?”

Пропонований учасникам звіт згадує Україну у списку 10 конфліктів, які надалі “відображають тенденції у світі”.

“Новий український президент додав нової енергії намаганням покласти край шестирічному конфлікту між Києвом та підтримуваними Росією сепаратистами у східній частині країни на Донбасі. Але, якщо мир і здається трохи більш можливим, ніж рік тому, то це зовсім не гарантовано. Нові плани ширшого припинення вогню та розведення сил можуть провалитися і бої можуть активізуватися”, - вважають автори звіту.

У звіті Мюнхенської конференції наголошено, що Росія залишається для Заходу “найнагальнішим і найочевиднішим викликом” і, що “Москва назагал полегшила їм (країнам НАТО консенсус щодо безпеки), бо вона постійно провокувала європейців спробами втручання у європейські вибори, поширюючи сміховинні перекручення історії, влаштувавши напад із застосуванням отрути в Солсбері, чи, як підозрюють, убивши колишнього чеченського бійця у берлінському міському парку”.

“Вона (Росія) також зробила дуже мало, або й нічого, щоб послабити протистояння на сході України, не залишивши Європейському Союзу іншого вибору, окрім як повторно продовжувати санкції”, - йдеться у звіті.

У документі також згадано “дипломатичну увертюру французького президента Еммануеля Макрона, який закликав європейців переглянути основи відносин з Росією”.

“Але багато європейців дивляться на зусилля Макрона як на досить невиправдане пом’якшення”, - пишуть аналітики.

Згадуючи Україну, звіт також подає дані опитувань громадської думки, згідно з якими українці мали найбільш позитивну думку 79% про Європейський Союз у порівнянні з іншими країнами світу, які не входять в ЄС.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.