ГРУ цілиться в Ірландію як потенційну базу своїх операцій проти західного альянсу

Автор/джерело -  © Олесь Ковач, Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 11.03.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4290

Британська розвідка у співпраці з ірландськими колегами встановила, що російське ГРУ використовує Ірландію як базу для своїх операцій проти Британії і решти союзників з НАТО.

Розвідслужбами було також оприлюднено інформацію, що російські шпигуни вже встановили певну мережу на території Республіки Ірландії, щоб збирати інформацію щодо цілей у Британії та Європейському союзі. Окремий інтерес для ГРУ, заявляють вони, становлять міжнародні технологічні компанії, які базуються у столиці Ірландії – Дубліні. Крім того, стало відомо, що буквально нещодавно ГРУ відправило групу своїх агентів до Ірландії, аби скласти детальну мапу проходження повз узбережжя Ірландії фіброоптичних інтернетних кабелів, які поєднують Європу, Британію і Америку. Фахівці вказують, що все це свідчить про пошук Росією так званих «слабких ланок» із метою перехоплювати інформацію, яка надсилається цими каналами, або взагалі розглянути можливість диверсії та підриву цих кабелів. Усе це нині викликає граничне занепокоєння на Британських островах.

У ході спільних операцій британської та ірландської служб контррозвідки було встановлено, що російське шпигунське відомство ГРУ серйозно розглядає Ірландію як надзвичайно важливий телекомунікаційний і логістичний центр, який може бути таким собі «зв’язковим» між Америкою та Європою. Відтак уже впродовж певного часу агенти ГРУ активно досліджували берегову лінію Республіки Ірландії, вивчали наявність глибоких гаваней разом із підводними лініями комунікацій інтернетних кабелів, які пролягають біля узбережжя тієї країни. У зв’язку з цим ірландська поліція вже почала здійснювати патрулювання певних частин свого узбережжя.

Принагідно варто зазначити, що посилений інтерес Кремля до всіх вищезгаданих моментів, пов’язаних з Ірландією, на думку оглядачів, пояснюється до певної міри нейтральним статусом Ірландії, у якої, бодай формально, немає військових союзників. Відтак, за розрахунками кремлівських «яструбів», потенційний напад на Республіку Ірландію не призведе до задіяння Статті 5 статуту НАТО, коли напад на одну країну-члена прирівнюється до нападу на всіх, і веде за собою адекватну військову відповідь. Втім, при цьому варто наголосити, що Північна Ірландія, як частина Великої Британії, є частиною Північноатлантичного альянсу, і являє собою певну незручість для Москви саме з огляду на це.

І от власне з цих причин Ірландія виокремлюється росіянами як така собі потенційна «слабка ланка» для того, аби дістати змогу перехоплювати інформацію, яка йде спеціальними підводними кабелями з Європи через Атлантичний океан до США і Канади. Ба більше, факт того, що у столиці Ірландії – Дубліні нині розташовані штаб-квартири провідних міжнародних технологічних компаній, привертає неабияку увагу російського шпигунського відомства.

Ірландський оглядач з питань безпеки Джон Муні зазначає, що активна діяльність російських спецслужб в Ірландії стала помітною вже кілька років тому. Одним із найостанніших показових моментів, який привернув увагу у цьому плані, стала операція агентів ГРУ з метою дослідження підводних інтернетних кабелів, які прокладені при узбережжі Ірландії.

«Ми задокументували активність російських спецслужб в Ірландії впродовж останніх років, а історія про російських агентів та їхнє зацікавлення підводними кабелями стала справжньою бомбою!»

Джон Муні вважає, що зацікавлення російських агентів підводними кабелями при узбережжі Ірландії надсилає доволі зловісне послання західному альянсові. Йдеться про те, що Кремль уже активно вивчає надзвичайно важливий комунікаційний канал між Європою та Америкою саме з огляду на можливий контроль того, що по ньому надсилається. Розглядається і зацікавленість Москви також завдати тому каналові помітної шкоди.

«Росія надіслала своїх агентів до Ірландії аби чітко дізнатися де саме проходять важливі лінії комунікації між Європою та Америкою. Все це викликає неабияке занепокоєння щодо намагання Росії виявити можливі місця на загальній мапі підводних кабелів при узбережжі Ірландії, де можна було б перехоплювати інформацію або навіть завдати серйозної шкоди тим кабелям», – сказав Джон Муні.

Слід визнати, що пильна увага до Ірландії з боку цілої армії російських шпигунів не є жодною несподіванкою. Вже упродовж останніх років ірландська організація Gorse Fires Collectif, яка виступає за тісніші зв’язки Ірландії з НАТО, регулярно висловлювала попередження щодо планів і намагань ГРУ поширити свій шкідливий інтерес і шпигунську діяльність на Ірландію.

«Ми попереджали ще з 2014 року щодо зацікавлення російського генерального штабу та ГРУ стратегічними об’єктами в Ірландії, включно з гаванню міста Корк, глибокою гаванню Бергейвен та аеропортом Шеннон, який є трансатлантичною базою для переправлення додаткових підрозділів НАТО»

Ірландія – «м’яка ціль» для ГРУ?

Посилена останнім часом увага російських шпигунів до Ірландії викликає серйозну стурбованість на сусідньому острові, а саме у Великій Британії. Служба зовнішньої розвідки Сполученого Королівства МІ6 разом із суміжними службами Ірландії встановила, що ГРУ прагне використати цю країну як базу своїх операцій з метою збирання інформації щодо цілей на території Британії та у країнах-членах Європейського союзу.

Координатор Центру європейської безпеки при Інституті міжнародних відносин у Празі Марк Ґалеотті вважає, що прискіпливий погляд Кремля на Ірландію пояснюється ще й тим, що ця країна з її стратегічним розташуванням, власне, не має, на відміну від Великої Британії, аж так надто багато можливостей для серйозного протистояння ГРУ у плані контррозвідки.

«Ірландія не має великої потуги, коли йдеться про контррозвідку. Тому й Кремль розглядає цю країну як «доволі беззахисну ціль». Будучи ще й помітним центром глобального інтернету з високою концентрацією високотехнологічних компаній, Республіка Ірландія являє собою умовне поле битви майбутнього», сказав Марк Ґалеотті.

«Ірландія розглядається російським ГРУ як «м’яка ціль» бо це дипломатично нейтральна країна з рудиментарною службою зовнішньої розвідки і майже без жодних дієвих можливостей у плані контррозвідки»

Cаме з огляду на цю зловісну увагу до Ірландії з боку російського шпигунського відомства, фахівці контррозвідки Великої Британії вирішили надати допомогу своїм ірландським колегам, поєднуючи зусилля і плануючи спільні операції у напрямку викриття діяльності агентів ГРУ на «смарагдовому острові», яка має потенціал зашкодити не лише Ірландії та Великій Британії, а й ширшому колу партнерів із західної коаліції.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.