Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Самотнім принцесам

Психологія та стосунки 29652 перегляди

Опубліковано - 24.03.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Самотнім принцесам
Досить часто за допомогою психолога звертаються самотні люди. Іноді вони не усвідомлюють, що головна проблема полягає саме в самотності, і можуть жалітися на невдоволення життям в цілому, поганий настрій, роздратованість, конфлікти.

Тому дамо визначення самотності. Це стан, викликаний відсутністю в даний момент відносно стабільних позитивних взаємин з іншою людиною. Позитивні взаємини припускають таке спілкування з іншою людиною, коли обидва відчувають взаєморозуміння, радість і навіть єдність (якщо це любов), розділяють почуття і переживання один одного: разом сумують (але дуже недовго, тому що розділені негативні емоції швидко зникають) і разом радіють (розділені позитивні емоції, навпаки, підсилюються).

Найгірше дістається самотнім людям, у яких ніколи не було позитивних відносин з однолітками. У будь-якій компанії вони почувають себе ніяково, внутрішньо стискаються. Якщо всі звертають на них увагу, вони відчувають не задоволення, а дискомфорт. Я сама була в такій ситуації і добре пам'ятаю, як, опинившись у компанії, постійно почувала побоювання зробити або сказати що-небудь не те, не могла приєднатися до загальних веселощів, хоча і посміхалася заради ввічливості. Головні причини таких проблем – у заниженій самооцінці і невмінні вступати в емоційний контакт, тобто розділяти почуття інших людей.

Маленька дитина поводиться природно, так, як їй хочеться. Про те, що в неї, виявляється, є недоліки, що вона негарно їсть чи ходить, сидить чи сміється тощо вона довідується від батьків та інших близьких, котрі у свою чергу отримали ці цінні відомості (я маю на увазі критерії “гарного” і “негарного”) від якихось своїх предків. Таким чином, першоджерело губиться в глибині століть, і винуватих шукати безглуздо. Набагато корисніше побачити простий факт: поняття “гарний” і “негарний”, “чеснота” і “вада” придумані людьми і не є Істиною з великої букви.

Вони відрізняються у різних народів. В одних племенах гарними вважаються жінки з величезними грудьми, в інших – з довгою шиєю, що з дитинства витягають спеціальними обручами. Але й в одній країні уявлення про красу в кожної людини свої. Одним подобаються худі, іншим — повні, третім все рівно. Когось приваблють блондини(-ки), когось - брюнет(-ки), когось —руді, а комусь подобається, коли волосся пофарбовані синьою фарбою. Якщо, наприклад, Вашу ходу вважають негарною Ваші батьки і секретарка з фільму “Службовий роман”, то це ще не означає, що немає людини, яка б вважала саме таку ходу найгарнішою у світі, тому що так ходите ВИ. Кожний з нас прекрасний по-своєму. Особливо для люблячої людини.

Самотнім жінкам часто радять змінити імідж (зачіску, одяг і т.п.). Якщо Вам хочеться це робити – робіть. Але не для того, щоб стати “гарніше” (Ви і так прекрасні), а просто тому, що Ви цього хочете. Якщо ж у Вас немає бажання цим займатися, можете не перейматися. Поголіть голову чи зробіть зачіску в найпрестижному салоні, надягніть сукню Вашої бабусі чи костюм від Кардена, користуйтеся чи не користуйтеся косметикою – робіть так, як Вам приємніше. Запевняю Вас, існує чоловік, якому Ви сподобаєтеся такою, яка Ви є. З мого погляду, сильно ризикує саме та жінка, що намагається бути схожою на якійсь зразок, тому що вона приваблює до себе “зайвих” шанувальників (їм подобається створений нею образ, а не вона сама). Але з іншого боку, ВІН її все рівно помітить, так що залишиться тільки зробити правильний вибір.

Отже, сподіваюся, що із заниженою самооцінкою покінчено раз і назавжди, адже Ви так само прекрасні, як і будь-яка інша людина, у тому числі Ваш ідеал. Тепер залишається розібратися з проблемою емоційного контакту. Якщо Ви помічаєте, що Вам важко поділити почуття іншої людини, у Вас не піднімається настрій, коли поруч хтось від душі сміється, Ви можете змінити цю ситуацію. Частіше бувайте на людях. Дивіться комедії в кінотеатрах, ходіть в театри, на концерти – тобто туди, де велика кількість людей переживає ті самі емоції. Уміння знаходитися в емоційному контакті, яке необхідно для створення позитивних взаємин, формується тільки на практиці.

І пам’ятайте: насправді проблеми самотності не існує. Населення Землі давно вже перевищило 6 мільярдів. Тому знайти друзів і навіть свою другу половинку цілком реально. Необхідно тільки сильне бажання, тверде рішення й уважне спостереження, що допоможе чоловіку помітити свою єдину, а жінці вибрати зі своїх шанувальників того, хто її дійсно любить, і відповісти йому взаємністю. При цьому чоловікам знадобиться активність, а жінкам – вичікувальна позиція.

Відкрию Вам маленький секрет: щоб вийти заміж за Принца, потрібно бути Принцесою, а не Вільгельмом Завойовником. Самотнім чоловікам, яким важко знайти свою половинку, хочеться нагадати слова популярної колись пісеньки: “Хто веселий – той сміється. Хто хоче – той досягне. Хто шукає – той завжди знайде”.

Жінка цінує, насамперед, Ваше відношення, Ваші почуття, Вашу турботу. Якщо ж вона звертає занадто велику увагу на Вашу зовнішність чи матеріальне становище, значить, ця жінка просто психологічно не готова до створення сім’ї, до серйозних, глибоких відносин. На першому місці в неї зараз є якісь інші проблеми і цілі, тому розумніше придивитися до інших представниць прекрасної статі. Однак якщо Ви впевнені, що Вам потрібна саме ВОНА, що ж... Хто не ризикує – той не закохується і тим більше, не жениться. Любити – це найбільший ризик. І найбільше щастя.

Наш коментар: Як би психолог не намагалася переконати нас відійти від усталених стереотипів, вона повторила найголовніший: “чоловікам знадобиться активність, а жінкам – вичікувальна позиція”. Це поведінкова модель, яку не треба плутати з таким архетипом, як активне атакуюче чоловіче начало і пасивне консервативно-зберігаюче жіноче начало.

Поведінкова модель людини відрізняється від того, чи ця людина екстраверт, чи інтраверт, логічний чи етичний соціотип. Соціоніка, що виникла в період перебудови на теренах Радянського Союзу і активно розвивалася в Києві в кінці 80 – на початку 90-х років, говорить про те, що кожна людина належить до одного із 16 соціотипів, кожний з яких має свого дуала – це психологічно доповнюючий соціотип. В дуальній парі один є екстраверт, інший інтраверт, один – логік, другий – етик, один – сенсорний, другий – інтуїтивний тип.

Як правило жінка, яка є сенсорним екстравертом, за природою своєю не може займати “вичікувальну позицію”. Її дуал – інтуїтивний інтраверт – буде лише вдячний їй за активність в деяких життєвих випадках. Бо найгірше виходить те, що ти робиш неприродно, що протирічить особливостям твого соціотипу. Пам’ятаєте пісню Руслани: “Я – дівчина-воля – за собою долю кличу свою”? Оце як раз про дівчат – сенсорних екстравертів.

А в тому, що існує чоловік, якому Ви сподобаєтеся такою, яка Ви є, психолог абсолютна права. У кожної людини є її дуал. Це ключ і замок, нитка і голка, які самі по собі, звичайно, можуть існувати, але разом – їм краще. Для свого дуала Ви є найкращим(ою), так само, як для Вас – Ваш дуал є найкращим(ою) – з усіма фізичними, психічними та іншими рисами і якостями. Хтось буде казати, що Ви не ходите, а маршируєте, а Ваш дуал буде тільки милуватися вашим “маршируванням”. Можна було б перефразувати банальну приказку: “Наші чесноти є продовження наших недоліків” на “Наші недоліки є чеснотами для наших дуалів”. Хоча, що є чеснотами, а що недоліки? Як писала вище психолог, вони відносні.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.