Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Археологія - наука політична?

Аратта - прадавня Україна 30008 переглядів

Опубліковано - 28.03.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Трипільський посуд
Трипільський посуд
Що поганого і антинаукового в пропаганді трипільської культури як найдавнішої на території України? Французи преспокійно зняли цілий патріотично-комедійний серіал про галлів (кельтів), хоча де кельти, а де французи. Адже сама назва Франція, перекручене німецьке “Франкрайх”, – держава франків, німецького племені.

6 лютого П'ятим каналом був проведений круглий стіл щодо необхідності популяризації трипільської культури зі співробітниками Інституту археології НАН України Олексієм Корвіним-Піотровським (кандидат історичних наук, вчений секретар інститіуту) і Леонідом Залізняком (доктор історичних наук, завідувач відділом). Причинами круглого столу стали проведення виставок предметів трипільської культури в Канаді, що планується Міністерством культури і туризму України, нарада у віце-прем'єра В'ячеслава Кириленко щодо популяризації трипільської культури, що пройшла напередодні, і особливе ставлення до цього частини співробітників Інституту археології.

З точки зору свободи творчості, виставки – це добре, а особлива думка, з позицій демократії, – ще краще. І все ж таки, у чому вона полягає? Як з'ясувалися: трипільці – це не прямі предки українців і, взагалі, пишатися тим, що на території України 5 тисяч років тому існувала розвинута землеробська цивілізація антинауково, влаштовувати виставки з приватних колекцій злочинно і найжахливіше... – інститут не запросили на нараду до віце-прем'єра Кириленко. Подібна позиція з приводу виставки трипільської культури в Парижі вже була заявлена доктором історичних наук Віктором Клочко (газета «Київські відомості» 07.02.06.). Правда, доктор Клочко чомусь відніс трипільців не до епохи міді (енеоліту), про що відомо навіть студентам, а до епохи неоліту (пізнього кам'яного віку). Чи то професорська неуважність, чи то наукове відкриття...

Те, що трипільці – не прямі предки українців, очевидно. Занадто великий розрив у часі. І твердження про прямий зв'язок трипільці-українці виходить лише від вузького кола надмірно заангажованих націонал-патріотів, які чомусь вважають, що чим народ давніший, тим для нього краще. Хоча навіть Михайло Грушевський цього не стверджував. До того ж, коли подібні викриття виходять від доктора Залізняка, який вже багато років доводить, що культура запорізьких козаків походить з...кам'яного віку, то хочеться запитати: хто кому доктор? Може, шановний Леонід Львович Залізняк просто ображений, що честь представляти Україну в Канаді випала трипільцям, а не племенам кам'яного віку, у яких він фахівець? По-людськи його зрозуміти можна, але навіщо народу голову морочити по телебаченню?

І потім, що поганого і антинаукового в пропаганді трипільської культури як найдавнішої на території України? У чому тут конфуз в очах освіченої Європи, як стверджує В. Клочко? Французи преспокійно зняли цілий патріотично-комедійний серіал про галлів (кельтів), хоча де кельти, а де французи. Адже сама назва Франція, перекручене німецьке “Франкрайх”, – держава франків, німецького племені. І це не кажучи вже про суто наукові передачі і музейні проекти щодо відтворення кельтських поселень у Франції, Англії й Австрії. Греки пишаються крито-мікенською цивілізацією, яку їхні предки й зруйнували. Італійці, усіляко популяризуючи цивілізацію етрусків, не перестають бути від цього спадкоємцями Ромула і Рема і нічого жахливого з ними не відбувається. Набагато гірше, коли румуни з політичних міркувань знищують угорські пам'ятки на своїй території, а український Інституту археології вже кілька десятиліть ігнорує археологію Золотої Орди, очевидно переборюючи останні залишки ненависного монголо-татарського ярма. Хоча в Росії орієнталістика давно переживає справжній бум.

Якщо ми пишаємося наявністю на території України античних поселень, які вже точно заснували не запорізькі козаки, і навіть помістили руїни Херсонеса на грошових знаках, то чому це ганебно й антинауково пишатися трипільською культурою?
Чи можна виставляти приватні археологічні колекції? І тут інститутські вчені мужи одностайні – ні в якому разі! Бо ж вони створені з крадених матеріалів. Правда, увесь світ вважає трохи інакше і преспокійно експонує приватні колекції. Напевно, так все ж таки демократичніше, ніж коли державні чиновники, прикриваючи свою лінь та недбайлість посиланнями на недостатнє фінансування навіки закривають їх у запасниках. І потім, як можна вкрасти те, чого не існує. Адже поки предмет не знайдений, він для нас не існує, і жодне законодавство, крім, напевно, країн із самим похмурим режимом, не вважає знахідку крадіжкою. Він завжди розцінювався як суспільне надбання, а от як його ділити – це питання інше. Погано, коли вчені мужи не в ладах з історією і реальністю, очевидно, не наукою їм хочеться займатися, а ділити.

Але це вже пахне політикою, а не археологією. До того ж, якщо приватні археологічні колекції – це страшний злочин проти науки, тоді чому згаданий В. Клочко кілька років співробітничав з відомим колекціонером С. Платоновим, організовував опис його колекції Платар і брав за це цілком пристойні гроші? А зараз він завзято протестує проти приватних колекцій. Може тому, що Платонов помер і гроші припинили платити? І навіть промайнув у кадрі заступник директора Інституту археології Д. Козак, який також бореться з приватним колекціонуванням, а у 2004 р. підряджався писати наукові картки на речі колекції Платонова за ціною 5 $ за штуку. Може, справа все ж таки не в науці, а в грошах?

Зрозуміла й образа вченого секретаря Корвіна-Піотровського, що Інститут не запросили на нараду до віце-прем'єра. Правда, на нараді був присутній співробітник того ж Інституту, відомий фахівець з трипільської культури Михайло Видейко, але, очевидно, і вченому секретарю хотілося особисто потиснути руку віце-прем'єру, заручитися його прихильністю до себе. А то ходять на наради невідомо хто, порушуючи всіляку субординацію. Це ж, якщо розібратися, вже навіть не демократія, тобто коли з підлеглими вітаються, а якійсь анархізм.

Дивився на виступаючих по телевізору двох вчених мужів, а в пам’яті спливало зауваження К. Маркса про професуру як вчених лакеях буржуазії. Схоже, старий таки був прав. Наприкінці передачі, як і водиться, вчені поскаржилися на погане фінансування і попросили грошей.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Аратта - прадавня Україна»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Мале знання віддаляє від Бога, велике - приводить до Нього знову ”
Ф. Бекон, англійський філософ

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.