Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українська “Мрія” стала абсолютним світовим рекордсменом у важкій вазі

Актуальні події 68277 переглядів

Опубліковано - 25.08.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Фото: АНТК ім. О.К.Антонова
Фото: АНТК ім. О.К.Антонова
За кілька днів до відкриття в підмосков‘ї міжнародного Авіасалону МАКС–2009 і напередодні Дня Незалежності український літак “Мрія” став абсолютним світовим рекордсменом у важкій вазі і потрапив до книги рекордів Гіннеса за перевезення найважчого в історії авіації монолітного вантажу.

Український Ан-225 на летовище «Звартноц» у Єревані доправив із німецького Франкфурта генератор для нової вірменської електростанції.

Той моновантаж разом із спеціальною рамою важить 188 тонн.

Через гірський ландшафт та відсутність у місці призначення морського порту доставити генератор наземним чи водним транспортом було неможливо. А тому залишався єдиний шлях – повітряний.

Із цим міг, принаймні теоретично, впоратися лише найбільший у світі літак – Ан–225.

На практиці ж виявилося, що навантаження генератора разом з рамою на погонний метр корпусу літака на 10 тонн перевищує допустиму норму.

Для полегшення вантажу інженери Авіаліній Антонова разом зі шведськими виробниками генератора розробили полегшену раму, що й допомогло вкластися в обмеження і встановити абсолютний ваговий рекорд.

Ан-225 “Мрія” – унікальний транспортний літак створювався для потреб радянської космонавтики як авіаційна транпсортна система для проекту багаторазового космічного корабля “Буран” та ракети-носія “Енергія”.

Саме тому цей повітряний корабель може перевозити вантажі не лише всередині у вантажних відсіках, а і зовні, на фюзеляжі.

Ан–225 був спроектований на базі літака з гарною репутацією АН-124 в рекордно короткий термін – упродовж трьох років у Конструкторському бюро Антонова і збудований наприкінці 80-х років минулого століття.

Перший політ української "Мрії" відбувся у грудні 1988 року, а в березні 89-го той літак під час одного польоту встановив одночасно понад сотню (110!) світових авіарекордів.

Перший літак кілька разів брав участь у міжнародних авіасалонах, однак після розпаду Радянського Союзу його законсервували і розкомплектували. Через незатребуваність.

Літак відновили у 2001 році для комерційної експлуатації і нині він залишається єдиним екземпляром.

Після перевезення з Німеччини до Вірменії генератора для елекстростанції, який став максимальним у світі комерційним монолітним вантажем у майже 190 тонн, українська “Мрія” стала абсолютним рекордсменом у важкій вазі.

Тепер на її рахунку вже три рекорди. Два попередні - перевезення максимального комерційного вантажу вагою 247 тонн та абсолюний рекорд вантажопідйомності – 254 тонни.

Нині АНТК ім. Антонова провадить переговори з інвесторами про добудову другого екземпляра Ан-225.

Літак-рекордсмен можна було побачити в небі над Києвом - він разом з іншими літаками взяв участь у параді до Дня Незалежності.
Ан-225 готується до польоту. Фото -  A. Deniskin (aerovokzal.net.ua)
Ан-225 готується до польоту. Фото - A. Deniskin (aerovokzal.net.ua)

Ківа: “Мрія” може відновитися як міжнародний проект

Ан-225 створили для перевезення космічного корабля Буран.
Кореспондент Бі-Бі-Сі Богдан Цюпин розмовляв із заступником Генерального конструктора авіазаводу Антонова Олександром Ківою.

Бі-Бі-Сі: Чи останній рекорд Мрії був навмисно спланований?

Олександр Ківа: Ми не працюємо заради рекордів. Це був просто комерційний рейс, але так сталося, що вантажі, які перевозять Мрія і Руслан, не може перевозити жодний інший літак.

Бі-Бі-Сі: Нещодавно “Мрія” була модернізована. В чому вона полягала?

Олександр Ківа: Модернізували двигуни, аби вони відповідали сучасним нормам щодо їх шумів на місцевості, переглянули екологічні характеристики. Модернізували навігаційне обладнання.

Бі-Бі-Сі: Наскільки Мрія завантажена, наскільки цей літак потрібен?

Олександр Ківа: Він потрібен в аерокосмічних проектах. Але, на жаль, нині не має потреби в реалізації таких програм. Проте є потреба у перевезенні вантажів – комерційних, військових, гуманітарних.

Бі-Бі-Сі: То тоді, можливо, таких літаків потрібно більше.

Олександр Ківа: Можливо, але для цього потрібні серйозні інвестиції. Нині ми ведемо переговори з нашими партнерами щодо таких інвестицій.

Бі-Бі-Сі: Якщо ці літаки потрібні, чому так важко запустити їх в серійне виробництво?

Олександр Ківа: Ми не маємо серійного виробництва цього літака. Ми маємо ще один літак, який був збудований відсотків 80-70 і нині він знаходиться на нашому підприємстві недобудований. Щодо інших, то літак не створювався за серійною технологією. Але щодо трохи меншого літака Ан-124, то на рівні урядів України і Росії обговорюються питання щодо відновлення виробництва цього літака.

Бі-Бі-Сі: Мрія розроблялася у Києві. Але чи можна говорити, що це літак український.

Олександр Ківа: Розробляв його колектив, який працює у Києві. Але то були часи Радянського Союзу і на нього працювала вся країна. Можна сказати, що його відродили до життя фахівці з України. Тому що, на жаль, після розпаду СРСР він кілька років простояв на аеродромі, не маючи можливості навіть злетіти. Але сьогодні це дійсно міжнародний проект. І якщо він буде відроджуватися, то саме як міжнародний проект.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Актуальні події»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.