Аратта - На головну

6 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сергій Тігіпко готовий очолити уряд

Думка українця 18676 переглядів

Опубліковано - 22.01.2010 | Всі публікації | Версія для друку

Сергій Тігіпко готовий очолити уряд
Колишнього банкіра Сергія Тігіпка називають несподіванкою першого туру виборів, у якому він посів третє місце, набравши 13% голосів. Обидва кандидати у президенти - і Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович ведуть з паном Тігіпком переговори про підтримку у другому турі виборів.

Сергій Тігіпко, який є лідером партії Сильна Україна, в інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказав, що готовий розглянути «питання прем’єрства», якщо новий президент «вибачиться за популізм», однак не уточнив з ким саме з кандидатів він готовий співпрацювати.

Чи був пан Тігіпко сам здивований власними результатами на виборах?

С. Тігіпко: Я - задоволений результатом, будемо казати відверто, але я чітко знав уже десь за місяць, що у нас буде двозначне число – тобто, 10% ми наберемо, тому що побачили дослідження і побачили тренд. Могло б бути й більше…

Бі-Бі-Сі: …якби ви почали раніше кампанію. Вам не здалося, що навіть не кампанія, а повернення Сергія Тігіпка в політику трошечки запізнилося?

С. Тігіпко: Мені здається, що ні, тому що я сім з половиною місяців дуже активно працював. Нелегко витягувати довгі кампанії. Якщо би зараз затягнулася на місяць кампанія, результат був би абсолютно інший. Тобто, точно б добрали більше, але, знаєте, що зараз вже гадати?

Бі-Бі-Сі: Ваш відхід з політики 5 років тому, ваше розставання з штабом Віктора Януковича й взагалі з Віктором Януковичем відбулося. Ви не шкодуєте про те, що тоді просто пішли і від нього, і з політики?

С. Тігіпко: Я не шкодую, тому що все одно час від часу ти повинен якось відходити для того, щоб проаналізувати, чим ти займався, вірно себе вів чи ні. Мені здається, що допомогло те, що я відійшов з місця, та, мені здається, став більш сильним, більш впевненим. Вдалося й дечого досягти в бізнесі – і це теж допомагає, тому абсолютно не жалкую.

Бі-Бі-Сі: Можливо, з боку вади України видніше, ніж коли ти варишся в цьому соку з середини?

С. Тігіпко: Бачу, що країна практично не реформувалася, 5 років стояла на місці. І це відчуває бізнес, особливо малий і середній, тому ще і корупція є дуже велика, і судова влада не ефективна. Багато моментів так званого мікрорівня бачиться дійсно краще.

Бі-Бі-Сі: Ваше ключове гасло – «Сильний президент – сильна країна». Очевидно, що цього разу вам не вдасться його реалізувати на посаді президента. На вашу думку, Юлія Тимошенко і Віктор Янукович – це сильні політики, сильні президенти? І хтось з них буде президентом?

С. Тігіпко: Мені здається, що ні. Скажу, чому. Тому що коли я говорив про сильного президента, то ні в якому разі не йшлася мова про узурпацію влади. Завжди говорилося про посилення статусу президента, його повноважень, але з другого боку, я завжди говорив про чіткий закон про імпічмент, також завжди говорив, що маючи тільки один такий центр впливу, одну ініціативну людину в Києві, нічого не вирішиш, а це потрібно допомогти відбутися регіональній політиці і регіональним політикам, тому що там ані повноважень, ані бюджету – нічого нема, і всі тільки чекають, коли їм з Києва щось дадуть. А мені здається, що там повинні бути, в першу чергу, центри ініціативи. Сильний президент – це той, хто прийде і буде робити, в першу чергу, реформи, зміни, оце – сильний президент! Стати популярним можливо тільки за рахунок цього. Якщо тільки жорстка рука – це в Україні точно не спрацює.

Бі-Бі-Сі: Наскільки сильному президенту потрібна сильна політична партія, яка стоїть за ним, фракція у парламенті? Скажімо, у Леоніда Кучми не було своєї партії, в нього завжди була партія влади – НДП, потім СДПУ об’єднана, але своєї партії не було, тим не менш, він був сильним президентом, просто маючи сильні президентські повноваження плюс репутацію жорсткої сильної руки.
С. Тігіпко: Це потрібно. Я просто знаю, що багато чого Кучма не зміг зробити, тому що не було як раз такої сильної, я маю на увазі такої демократичної партії. Не партії влади, тому що партія влади це – не партія. Ці партії розвалюються, їх ніхто не бачить уже на другий день. Тому я вважаю, що зараз для мене це одне з основних завдань. І я цим дуже активно займаюсь. От зараз як раз для мене це завдання номер один.

Бі-Бі-Сі: Вас вже неодноразово запитували стосовно кадрових питань. От у партії «Сильна Україна» обличчя партії – Сергій Тігіпко – усі знають. Але якщо спробувати назвати другого й третього номера… Людям мабуть цікаво все ж таки, хто ваша команда?

С. Тігіпко: Що стосується другого, третього. Чому може й не показував? Тому що люди, по-перше, повинні були проявити себе у виборах президента. Можуть бути гарні люди, але результат все красить. Для мене як для ділової людини це надзвичайно важливо. Поговорити зі всіма цікаво, а от результати можуть дати одиниці. По-друге, хочеться брати нових облич і хочеться їх показати, тому що, мені здається, що та політична так звана еліта країни нічого серйозного не продемонструвала. Називати людей, які ще молоді й абсолютно нікому невідомі, під час виборів не хотілося б. Найближчими місяцями буде сформоване політичне бюро, і ми покажемо. У партії зараз відбуваються великі зміни. Ми міняємо тих людей, які очолюють, і зараз пройдуть відповідні конференції. Ми зараз відпрацьовуємо свою позицію і політику на місцеві вибори. Теж підемо з цікавими гаслами, і я переконаний, наберемо набагато більше, ніж зараз набрали під час президентських виборів. Трошки пізніше засвітимо персони.

Бі-Бі-Сі: Знаєте, є в Україні таке прислів’я: «Ви – найяскравіший мідяк на сільському ринку». Тобто, кожен продавець чи покупець хоче цей мідяк у кишеню покласти. За вас воюють і Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович. Ви, я так розумію, зустрічалися вже з ними обома, і поки що сказали їм «Ні»?

С. Тігіпко: Так, я зустрічався. Це було їх прохання, і ми зустрілись, переговорили і, безумовно, я сказав: «Ні», тому що є декілька причин. Перша: за мене голосував все ж таки достатньо розумний електорат. Подивиться, він буде один з самих молодих. У всіх, за кого голосували, багато було державних службовців, бізнесменів і т.д. Ці люди самі можуть розібратися, що до чого. При цьому може це і не найголовніше. Я міг би когось підтримати, було б кого і що підтримувати. А от зараз, якщо послухати Януковича і Тимошенко, там – чистий популізм. Там – обіцянки, які не підкріплені просто конструктивними діями, які потрібно буде робити. Там - «Ми завтра прийдемо і на другий день усе в два-три рази покращимо!» А насправді ситуація буде абсолютно інша.

Бі-Бі-Сі: Але Віктор Янукович сказав, що ваші програми фактично на 100% збігаються. Юлія Тимошенко називає цифру 90% і пропонує вам об’єднати програми, узгодити, піти на якісь компроміси…

С. Тігіпко: Не буду зараз цього робити, тому що програма – це річ формальна. Там є відповідна кількість знаків, і більше ти нічого не пропишеш. Тому все ж таки, під тим, що вони говорять, я не буду підписуватись. І хай вони самі визначаються, а я послухаю їх і не буду нікого підтримувати. Я переконаний, що така позиція більше влаштує тих людей, які мене підтримували.

Бі-Бі-Сі: У Арсенія Яценюка, до речі, тенденція останніх днів така: в усіх своїх інтерв’ю він каже: «Я піду на вибори, я голосуватиме проти обох кандидатів і закликатиме свій електорат голосувати проти обох кандидатів». У вас трошки толерантніша позиція. Це тому, що ви розумієте, що щоби ви не казали своєму виборцю, він все одно, як ви сказали, розумний і освічений виборець, і він проголосує так, як він захоче, а не так, як ви йому скажете?
С. Тігіпко: Ні, я завжди казав (коли мені казали «Ви знаєте, ви там наберете 1-2% і все цим завершиться»): «Не поспішайте визначати за електорат, я завжди буду відноситься до розуміння цих людей з повагою». Оце для мене головне. Вказувати їм – ні! Я можу щось казати своє, якісь свої ідеї. Якщо вони їх розділяють – слава богу! Але тиснути на них – ні. Я вважаю, що це не демократія. Я не боюся сьогодні говорити про якісь непопулярні речі, тому що я пояснюю їх, і люди це сприймають. Не говорити, що тільки ось так треба робити, а сказати, чому. Є це – тоді країна від виборів до виборів постійно набирає досвіду. Правильного, гарного досвіду. Не буде популізму отакого – і все, останні вибори такі, коли отакий популізм є. Тому що зараз вони знову обманюють людей, і люди це знову зрозуміють. На наступних виборах той же Тігіпко набере набагато більше.

Бі-Бі-Сі: Сергій Тігіпко – ліберал? Чи він соціал-демократ?

С. Тігіпко: Зараз ми все ж таки хотіли би бути такою сучасною партією. А сучасні партії дивляться на те, що потрібно твоєї країні, твоєму суспільству, що міняти. Сьогодні я міг би сказати, що Тігіпко – ліберал. Чому? Тому що країні явно не вистачає ліберальних реформ. Ми сьогодні не маємо влади, а я вважаю, що влада повинна бути сильною, тому що те, що сьогодні відбувається, це – безвладдя. Оця тотальна корупція – це, в першу чергу, від безвладдя. Друге – ми проти такої соціальної політики. Сьогодні бюджет компенсує вартість газу і мільйонеру, і пенсіонеру, який отримує менше 100 доларів пенсію. Я вважаю, що це не соціальна підтримка. Потрібна адресна соціальна підтримка. Ми затиснули бізнес, ми не створили умови для наших виробників і, в першу чергу, говоримо про малий і середній бізнес, тому потрібні ліберальні реформи в країні, і ми про це відверто говоримо. Сьогодні 40% економіки знаходиться в тіні. І сама держава загнала малий і середній бізнес у цю тінь. Для мене це пріоритет номер один ще й тому, що дійсно це середній клас. Там популізм не проходить. Там розумні люди, які бачать, що потрібно країні. Яким є що втрачати. Які звикли своїми силами впорюватись з цими проблемами, що в них є.

Бі-Бі-Сі: Повертаючись до місцевих виборів. Ви сказали, що вас не цікавить, скажімо, посада голови Національного банку, це вже пройдено і у щасливі роки не повертаються. Посада прем’єра за теперішніх обставин – це, як кажуть, для самогубця. Але вас зацікавила посада мера Києва, ви сказали, що братимете активну участь у місцевих виборах у Харкові. Тобто, два найбільших міста України вас цікавлять – чому?

С. Тігіпко: По-перше, я хотів би сказати, що питання прем’єрства я не відкидаю. Якщо приходить новий президент і скаже: "Шановні, вибори пройшли, багато було сказано, вибачаюсь за цей популізм, країні потрібні зміни, не боюся не популярних кроків", готовий їх робити як прем’єр, скажімо. Чому? Тому що ось з 97-го року, як я тільки прийшов до Кабінету міністрів, я завжди чую: «Чому ми не можемо робити цих змін?» І завжди є пояснення. Політичне пояснення. Політична доцільність нам завжди відкладала ці зміни, тому що чергові вибори, вибори, вибори… І так Україна недореформованою й залишається. Для мене суперважливе завдання, найголовніше – модернізація України. Оце для мене найцікавіше. Якщо це буде – все міняється. У модерновій країні більш вільні люди. Не буде люмпену. Це означає, що зміняться політики – більш прагматичні прийдуть люди і так далі. Тому я бачу себе от у такій конфігурації. І готовий ризикнути своїм ім’ям і своїм іміджем і т. ін. І не боюся я цього, тому що я зможу все пояснити людям, і вони це абсолютно нормально будуть сприймати. Не просто так робити, а пояснювати, пояснювати й пояснювати.

Бі-Бі-Сі: Але якщо це не спрацює, то спробувати ті ж самі реформи, але, скажімо, в масштабах столиці чи…

С. Тігіпко: А друге дійсно - місцева влада теж багато чого не використовує. І якщо Київ сьогодні має проблеми в охороні здоров’я, я переконаний, що місцевий рівень може багато вирішити цих проблем. Має проблеми й в комунальному секторі. Це тільки питання одне – інвесторів. Інвесторів і чесності місцевої влади, яка повинна скласти гарний договір для інвесторів тих же. І людям це потрібно пояснювати, а не займатися популізмом. І це залишає шанс бути політиком у масштабі всієї країни, мати фракцію в парламенті і всім казати: «Якщо ми зробили це в Києві, чому неможливо зробити у Харкові, Донецьку чи у Львові та Сімферополі?» Тому так, цікаво.

Бі-Бі-Сі: Але без завершення конституційної реформи, яка дозволить реформувати в тому числі місцеве самоврядування, наскільки вільним буде в своїх діях, скажімо, мер Києва Сергій Тігіпко?

С. Тігіпко: Не треба залишати партійної роботи. Якщо ти будеш мати підтримку в місцевих органах влади, то ти будеш абсолютно вільний, тільки знову пояснюй, пояснюй. Одноосібно керувати містом – це не вірно, тому що це громада, кияни, і вони повинні мати важелі впливу на ті чи інші рішення.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.