Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Білорусь. Піонертабір-2010 - це секс, пияцтво, злодійство

Цивілізаційні процеси 48112 переглядів

Опубліковано - 7.07.2010 | Всі публікації | Версія для друку

О.М.Герасимов, “Піонерка”, 1920-ті рр. Приватна колекція, США.
О.М.Герасимов, “Піонерка”, 1920-ті рр. Приватна колекція, США.
Діти п’ють горілку, б’ються з вожатими і займаються сексом. Після розповіді студента, який проходив педагогічну практику, працюючи вожатим в одному з відомчих таборів дитячого відпочинку в Білорусі, стає страшно відпускати своїх чад на цей так званий відпочинок.

Маленькі діти - маленькі біди

- У цьому році я рішуче відмовився працювати з 14-16-річними «піонерами», тому що такі зміни схожі на сходження в пекло. Причому з кожним роком дітлахи стають дедалі зухвалішими і некерованими. Десятилітки також не цукор, але вони хоча б ще ніяковіють перед авторитетом старшого за віком. Вожатим старших загонів не те що молоко за шкідливість, - медалі необхідно вручати, коли до кінця зміни весь загін залишається живий. У тому числі і за те, що витерпів і сам кого-небудь не прибив, бо жодного педагогічного терпіння не вистачить.

П'ють всі

Це правда - у «піонертаборах» сучасного штибу п'ють і вожаті, і діти. Всі - потайки. Причому пияцтво і алкоголізм - це взагалі «улюблена» вожатська хвороба ще з радянських часів. Наш старший вихователь, який уже років тридцять щоліта працює в таборі (на «громадянці» він учитель у школі), розповідав, що в сенсі розваг педскладу нічого не змінилося: через кілька годин після відбою, коли башибузуки вгомоняться, всі збиралися навколо багаття і вже, звичайно, не чай попивали.

Але ось діти раніше не пили. Нині заблювана постіль чи туалет - це звичайна справа. Пити-то вони не вміють, просто хочеться показати, які дорослі. І зупинити цей процес неможливо.

Ми шмонали тумбочки, сумки, шафи - все одно примудряються діставати і ховати. Табір близько до Мінська, і товариші, що залишилися вдома, привозять навіть не пиво - горілку. Та що там - вони призвичаїлися брагу на місці готувати.

Причому дівчата п'ють з не меншою охотою, ніж хлопці. Коли ці п'яні Лоліти валяються і стогнуть в похміллі, особливо захоплююче слухати від їх батьків звинувачення в тому, що їхні донечки були такими позитивними відмінницями і ні в чому подібному помічені не були, а отже, - це вожаті винні в тому, що дівчатка так зіпсувалися.

Дорогі батьки, ви дуже-дуже наївні люди, якщо думаєте, що знаєте все або хоча б половину про ваших дітей. Вони хитрі, потайні й дуже виверткі. Тому ваша дитина вдома - це зовсім не та людина, що в школі, у дворі або в таборі.

Куріння

Цигарки - справжній бич сучасних таборів відпочинку. Починаючи з 12-13 років палять майже всі.

З дівчатами в цьому сенсі краще, звичайно, але не набагато: бажання сподобатися кращим хлопчикам грає з ними поганий жарт і, щоб влитися в компанію, вони теж починають «смалити». Відбираємо сигарети, штрафуємо на полуденок, змушуємо прибирати територію табору, не пускаємо на дискотеки - все одно курять.

Пам'ятаю, якось до нас кілька років тому приїжджала перевірка з міністерства освіти, якийсь у них конкурс проти куріння в таборах був. Так ми ледь не на колінах благали «піонерів» не палити хоча б один день, змусили вилизати всю територію табору, щоб жодного недопалку не знайшлося.

А у товариша мого був анекдотичний випадок перед цим заходом: у його загоні хлопчик добре малював, йому доручили намалювали плакати про шкоду куріння, заради чого дозволили не спати на тихій годині. Приходить вожатий і бачить картину маслом: художник сидить за столиком на вулиці, домальовує плакат «Цигарки - це смерть!», не дістаючи цигарку з зубів.

Любов і секс

Раніше роман у піонертаборі - це були квіточки, романтичні записочки і боязкий поцілунок під час прощального вогнища. Зараз дітлахи зовсім не витрачають час на ці непотрібні залицяння.

На вечірній дискотеці тепер потрібно стежити, щоб парочки не розбрелися по кущах. Після відбою - щоб не ходили один до одного в палати, тому що наявність кількох сусідів не зупиняє сучасних акселератів. Але і патрулювання не надто допомагає - корпуси-то одноповерхові, всю ніч під вікнами не простоїш (хоча бувало й таке), і «солодкі парочки» не раз були прихоплені в процесі статевого акту.

Дівчата розпущені, чіпляються до вожатих. Але для нас це табу, відносини заводимо тільки зі своїми, вожатими, тому що «піонерки» неповнолітні і від них лише проблеми. А хлопці не кращі: кілька років назад перестали ставити на старші загони дівчат-вожатих після спроби зґвалтування одним 16-річним ідіотом своєї виховательки під час тихої години.

В одному з сусідніх таборів взагалі був скандал: п'ятнадцятирічна «піонерка» після двох змін поспіль виїхала вагітна. І тепер на зборах загонів ми не тільки наказуємо утримуватися, але і нагадуємо про те, що потрібно користуватися презервативами.

Дитячі забави

Про яке нічне намазування пастою може йти мова? Сучасним вожатим доводиться тільки мріяти про такі невинні витівки.

Хоча був одного разу випадок, коли дівчатка все-таки намазали хлопців пастою. А зараз пасти не ті, що в минулому, вони ядерні, суперовідбілюючі, начинені різними хімікатам. Загалом, одному хлопчикові на лобі написали пастою матюк з трьох букв. А шкіра дала сильну алергічну реакцію, так потім він до кінця зміни навіть спав у бейсболці, тому що напис не зникав.

Пришивання нитками до матрацу або падаюча стеля - теж нецікаві нинішнім «піонерам» розваги. А ось затиснути та роздягнути дівчинку в туалеті, - це будь ласка, це скільки завгодно.

Боротися з матюками взагалі немає жодної можливості. Старші загони, як у старому анекдоті, матом не лаються, вони на ньому розмовляють.

Табірні заходи

Цим «піонерам» фіолетово все, до чого їх намагаються долучити. Вони ліниві, їх не цікавить нічого, крім ігор в телефонах, комп'ютерах або кишенькових ігрових приставках, лежання в ліжку або на покривалі на свіжому повітрі. Хлопчаки іноді можуть у футбол поганяти.

Але будь-яка спроба привернути до чогось часто зустрічає рішучий відсіч. Діти посилаються на те, що приїхали сюди відпочивати, а не шишки збирати або сценки вигадувати.

Кожний захід - це каторга. Найбільше щирої радості викликає перегляд телевізора, - якщо цей пункт виключити з програми, діти просто збунтуються.

Ні, є, звичайно, і активні діти, які цікавляться іграми, стінгазетою, змаганнями між загонами. Цих ми заохочуємо, дозволяємо не спати під час тихої години, наприклад, вибиваємо для них подвійний полудень або компот під час обіду.

Бійки і сварки

Це ще одна з небезпек для вожатих старших загонів. Діти б'ються так, що можуть залишитися серйозні каліцтва. І дівчата в цьому питанні обганяють хлопців.

Минулого літа дві красуні не поділили хлопця. Розбиратися вирішили на даху корпусу. І одна іншу зіпхнула вниз. Добре, там соснові голки, корпус одноповерховий. Але рука була зламана.

Інша проблема - коли хлопці йдуть стінка на стінку. Причини вони знаходять, це неважко, - старший загін сказав молодшим: «Гей ви, щенята!», Ті образилися і викликали кривдників на бій. Бійку запобігти не вдалося, і мало того що ходили з фінгалами і побилися, так ще і на тиждень всі були позбавлені полуденків, дискотек і на відбій відправлялися на годину раніше.

Що забавно, був в одному з цих загонів хлопчик, який на бійку не потрапив, чи то до нього батьки приїхали, чи то ще щось. Але з почуття солідарності весь тиждень сам себе карав так само, як були покарані його товариші.

На вожатському форумі читав історію про те, як десятилітка за дівчатками з ножиком по корпусу бігав, за що був виставлений з табору моментально, тому що невідомо, які в таких «діток» нахили далі могли проявитися.

Крадіжки

Якщо раніше крали в основному з тумбочок привезені батьками солодощі, то тепер у дітлахів з'явилося багато досить дорогої техніки - телефони, плеєри, комп'ютери. Активізуються крадіжки ближче до кінця зміни: у самому таборі не будеш краденим користуватися, та й ховати особливо ніде - вожаті мають право перевіряти всі особисті речі.

Так що це тільки для батьків і перевіряючих дитячі табори органів - райське місце, де найжахливіше, що може статися, - це захолола вечеря. А насправді там таке свавілля часом твориться, що хочеться обмежити «табірний» вік 12 роками ...

Від «Аратти». Залишки радянської системи «виховання» на пострадянському просторі, плюс сучасна акселерація і вседозволеність, даються взнаки не лише в сусідній Білорусії… І не лише в дитячих таборах. Але ми маємо надію, що в українських дитячих оздоровчих таборах ситуація трохи краща. Не кажучи про табори “Пласту” чи подібні до них.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Цивілізаційні процеси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.