Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Дим «Отєчєства чужого»

Думка українця 19605 переглядів

Опубліковано - 19.08.2010 | Всі публікації | Версія для друку

 Дим «Отєчєства чужого»
Нас потроху вкриває дим з московських торф’яних боліт. Давно забулося, що Москва – то колишнє болото. Давно болото висохло, а при різких перепадах температури те болото озвалося, торф’яники загорілися, дихати нічим...

Коли в сусіда хата горить – усі добрі люди кидаються рятувати. Тут усе просто.

А коли то метафора? Адже димом з півночі повіває вже не перший рік. Лужкови – Затуліни... ті просто дихають димом і перегаром. І то прямо нам в лице. Зрідка звідти до нас приїжджає доброзичливий чоловік, який нас поважає. Українські газети відкриваються для таких гостей – чи то буде поміркований політик Нємцов, чи опозиціонерка Валерія Новодворська, чи просто порядний журналіст, який визнає принципи добропристойності.

Українсько-російські відносини – то фальшиве поняття. По суті ж у нас йдеться не про взаємність, а про ставлення російської влади до української держави. В Москві чихнуть – а у нас буря. І ніколи не вгадаєш, як завтра чихнуть із Кремля.

Перший Президент Леонід Кравчук спочатку грав свою роль коректно і навіть пробував там розмовляти українською мовою. Йому цього не подарували вже і тоді, коли він повернувся до ролі васала.

Другий Президент Леонід Кучма відчув, що так і залишиться провінційний парторгом, якщо не надіне маски автократичного правителя і не засвоїть належних ритуалів. «Україна – не Росія» – пробував він огризнутися. На це отримав хамовиту відповідь: «старший брат» поставив знак питання до цієї назви. Потім Президент здогадався, що за ним стежать, підслуховують, і навіть організовують касетний скандал. Їх не влаштовує те, що він російськомовний. Потрібен – зовсім безмовний.

Третій Президент Віктор Ющенко хотів зайняти незалежну і гідну позицію, за що був отруєний і засипаний сміттям із пащі різних табачників. Кремль навіть образився на нього за таку позицію. Його не приймали. А маленький президент Медведєв учинив велику бучу з приводу того, що Президент України «неправильно висвітлює» історію своєї країни. Сміттям засипають його і досі. Зі сміттєспалюванням у нас неналагоджено, а сміттєтворчі ЗМІ голодно виють як молотарка.

Четвертий Президент Віктор Янукович вірнопіданно підставив обличчя – хоч дружіть, хоч смійтесь, хоч плюйте. Він знає, що «малина» триває сезон, і не треба його псувати. Маленькі вожді час від часу попльовують на знак самоствердження в сторону сусідів, замість того, щоб гасити свої пожежі.
Потроху повертається «совєтська власть»

Поки ми сидимо, перечікуємо спеку і чекаємо з моря погоди, до нас потроху повертається «совєтська власть». Радіо регулярно подає звіти на рівні повітових господарських клопотів. Телебачення теревенить про все і ні про що. Унормований страх правди і лінивство конформістської думки створює в Україні сприятливий ґрунт для агресивних Лужкових і Маркових, для наступальних Гундяєвих, які зрештою погоди не роблять.

У суспільстві бракує енергії опору. Опір мав би спалахнути вже в перший день засідання парламенту, в якому регіони не мали більшості. Мистецтво творення коаліції – то сенс демократичної політики. 2005-2010 були важкі проблеми саме у зв’язку з труднощами творення парламентської більшості. Історії відомі доленосні рішення з перевагою в один голос...

Президент Янукович розв’язав демократичну проблему найпростішим чином: потрібну кількість депутатів було куплено за гроші. В парламенті був опір. Куплених називали «тушками» для голосування. Їх із соромом обминали і називали суму доларів, за які вони продалися.

Машина голосування – то ще не парламент. Парламент із «тушками» перетворюється на хлів. У такому парламенті одноособові угоди Януковича з Росією про продовження оренди Чорноморського флоту Російської Федераії приймаються взагалі без обговорення.

Одне слово, парламент в Україні нелегітимний. Уряд, затверджений таким парламентом, нелегітимний. А Президент, який несе пряму відповідальність за беззаконня, теж нелегітимний, бо зрікається відповідальності.

Дальший розвиток подій є розвитком хвороби беззаконня, закладеної в основі.

Модель підкупу і тихого насильства стає універсальною. Ми опинилися в совковій системі, де влада не має контакту з народом. Вона не рахується з протестами, наприклад, проти міністра освіти – українофоба. Цензура офіційно не вводиться, але призначені Партією регіонів чиновники – то і є системний тиск і цензура.

Замість демократичної політики – у нас політика Путіна почерком Януковича. Дим «чужого Отєчєства» виїдає очі, хоча на вулиці ще ходять без масок. Але з очима, опущеними від сорому.

У нас нелегітимна влада. Вона розраховує на те, що ми звикнемо до всього і самі станемо нелегітимними.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.