Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Двічі вступити в річку шлюбу

Психологія та стосунки 29433 перегляди

Опубліковано - 2.12.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Двічі вступити в річку шлюбу
Головною складовою життя для більшості людей є сім’я. Рано чи пізно кожен з нас починає замислюватися про створення сім’ї і прагне до цього. Але, трапляється в житті і так, що зберегти шлюб буває досить складно.

Довелося двічі вступати в річку шлюбу, так як вічного союзу з першим партнером не склалося? Ніхто не говорить, що це буває завжди, але так відбувається надто вже часто. Перший шлюб зазвичай укладається через велике (просто найбільше в світі!) кохання і навіки. Коханий партнер здається досконалістю...

…і досить швидко спускається з цього п'єдесталу на реальний ґрунт, а звідти - нерідко і до самих низин. Після періоду биття посуду, заламування рук, поділу сковорідок і гірких роздумів на тему «чоловік/дружина - це покарання згори» настає момент просвітлення.

Помічаєш, що навколо цвітуть симпатичні дерева та квіти, а представники протилежної статі не такі вже й страшні насправді і дивляться тобі вслід з живим інтересом. Відчуваєш, що хочеться, щоб хтось був поруч у радості й скруті! Однак із тим, хто з'являється поруч, ми ведемо себе вже більш обережно. Воно-то, звичайно, кохання. І робити пропозицію, чи коли тебе кличуть заміж, - завжди приємно. Але якось замислюєшся: це що, знову в залежність? Це значить - знову сперечатися? А може, почекати? А може, «як-небудь так»? Але може, і спробувати варто - тільки якось ...інакше? Та й наскільки повторний шлюб може бути вдалішим за перший?

У кожної людини є право виправити сімейне життя, яке не склалося з першої спроби. Для багатьох з нас повторний шлюб є другим шансом для побудови дружною і міцної родини. У повторному шлюбі є свої плюси. Які ж вони, і наскільки повторний шлюб може бути вдаліше першого?

Тільки обережно

Двічі вступити в річку шлюбу - складний крок, який зробити не так легко. З цієї особливості другого шлюбу - більшої виваженості всіх рішень, - випливають як позитивні, так і негативні його риси.

Позитив:

1. Намагаючись не повторювати колишніх помилок, ми вже не діємо не за першим імпульсом. Зволікаємо, придивляємося, відміряємо, перш ніж різати і зшивати.

2. Від другого партнера вже не очікується вічного кохання й ідеальності в усьому. Приходить розуміння того, що кожний має власні недоліки, і з’являється навіть моральна готовність з ними співіснувати.

3. Ви вже набагато краще розумієте власні бажання, у вас є свої ясні позиції за всіма пунктами спільного життя, а не просто розпливчасте «щоб все було як у казці». Так облаштовувати життя логічніше і зручніше.

Негатив:

1. Цю обережність недовірливий партнер може прийняти за холодність. Та й самому десь в глибині душі хочеться знову «горіти», а то, справді, - що це за розсудливість така в сердечних справах!

2. Періодично виникають мимовільні порівняння «того/тієї» і «іншого/іншої». Якщо новий партнер не дотягує до колишнього, стає прикро. А якщо про це дізнається він, ще більш прикро стає йому. Знову ж, відчувати, що «це може закінчитися так само, як закінчилося те, що здавалося вічним, а то й швидше», може бути не зовсім комфортно.

3. У вашого партнера, швидше за все, теж все вже ґрунтовно сформоване і сформульоване. Коли принципи зміцніли, важче стає їх поправляти по ситуації і під когось підлаштовуватися. Хоча і юнацький максималізм вже, начебто, менше заважає...

Крах шлюбного союзу психологи оцінюють як один із найбільш травматичних періодів в житті людини. Проте, до повторного шлюбу люди підходять вже більш дорослими і досвідченими. Вони вже знають, чого хочуть, і які помилки можуть підстерігати на шляху. Більш того, часто люди довше спілкуються, пізнають один одного перед тим, як вступити в повторний шлюб. Як фахівці, «вони не засліплені коханням».

Романтичні уявлення поступаються місцем більш реалістичним. Також повторний шлюб добре починати з попередньої домовленості щодо побутових та інших питань. Тоді у пари є всі шанси прожити разом старість. Експерти при цьому роблять обмовку: якщо після першого шлюбу не зробити висновків, швидше за все, ви наступите на ті ж граблі, зустрівши копію свого першого чоловіка або дружини.

Знову «на ті ж граблі»

Хоча - було б крайнім спрощенням стверджувати, що всі без винятку вступають в нові стосунки загартованими і навченими. У такому випадку повторний шлюб виявився б, як правило, останнім - в сенсі, що після нього не розлучалися б знову. А він, на жаль, часом виявляються не набагато міцнішим за перший ... Все тому, що «між першим і другим» період «охолодження і обмірковування» відбувається далеко не у всіх. Часто люди кидаються з вогню та в полум'я - аби забути кривдника, або насолити йому, або щоб не сумувати на самоті. Такі скоростиглі повтори неминуче грішать повтореннями тих же ситуацій.

Нерідко бувають випадки, коли люди, які вступили в шлюб повторно, зіштовхуються з тими ж проблемами, які випробовували в першому. Це легко можна пояснити тим, що вибір людей несвідомо падає на тих, хто дуже схожий на першого партнера. Відбувається подібне під впливом психологічних установок людини, через які визначається тяга до певного типу.

Виявляється, що новий партнер якось підозріло схожий на колишнього - якщо не статурою, то звичками вже точно! І ситуація, загалом, зрозуміла. Коли зміна обстановки не змінює нас самих, залишаються ті ж прийоми й ті ж стереотипи... У психологів це називається «незавершений гештальт». На практиці він може відтворюватися скільки завгодно разів. Правда, перегин в інший бік може бути також не краще: надто прискіпливо аналізуючи, «у чому я помилився(-лася) минулого разу», людина може проявляти таку лояльність і поступливість, що сама себе заковує в нелегкі ланцюга ...

На думку психологів, при повторному вступі до шлюбу, не варто забувати, що ми не позбавляємося повністю від колишнього партнера і на підсвідомому рівні завжди будемо його порівнювати з новим партнером. Більшість психологів схильні вважати, що можливість зберегти будь-який шлюб є завжди, але, на жаль, подружжя не завжди це усвідомлюють. Людина, що вступає в шлюб вперше, більш емоційна та імпульсивна. Не маючи досвіду в сімейному житті, вона ще не знає, що важливою умовою дружного і міцного шлюбу є вміння поступатися і бути терпимим до будь-яких недоліків своєї половинки.

Варто зауважити, що в порівнянні з жінками, чоловіки набагато частіше вступають у повторний шлюб, виходячи з того, що жінки набагато обережніші і завбачливі, повторно вийти заміж вони вирішуються тільки за того, в кому будуть стовідсотково впевнені, і з ким будуть відчувати себе спокійно Подібне небажання жінки повторного вступу в шлюб почасти можна зарахувати на недоліки чоловіків. Чимало жінок своє небажання повторно виходити заміж пояснюють тим, що просто не хочуть «занурюватися в те саме болото».

З іншої точки зору, якщо стосунки в першому шлюбі себе вичерпали, і до колишнього партнера встановилися стійкі претензії, найкращий варіант, який і радять експерти, - це коли новий партнер зовсім не схожий на попереднього, - тоді у вас менше шансів наступити на «старі граблі».

Тож якої ж лінії поведінки варто дотримуватися, якщо доводиться шукати середину між «проаналізувати і врахувати те, що не хотілося б повторювати» і «очистити корзину пам'яті, щоб не обтяжувати те, що вже безповоротно пішло»? У цьому й полягає велике мистецтво вступати двічі в річку шлюбу, тобто - в другий шлюб!
Ризикнути варто

Результати психологічних досліджень показують, що повторні шлюби міцніші, ніж попередні. За статистичними даними близько сорока відсотків чоловіків і шістдесяти відсотків жінок «зупиняються» саме на другому шлюбі. Цьому є чимало причин.

Сім'ю можна сміливо назвати свого роду еліксиром довголіття, так як за статистичними даними люди, які перебувають у шлюбі, живуть, в середньому, в два рази довше, ніж люди самотні. У віці після сорока навіть рекомендується перебувати в шлюбі, тому що це допомагає впоратися з виниклими захворюваннями, різними труднощами, а також додає почуття впевненості в собі. Особливо це відноситься до жінок, так як невичерпний потік любові і бажання про когось піклуватися вимагає виходу.

У всякому разі, як ми бачимо з результатів досліджень, повторний шлюб вдаліший і стабільніший за перший. З новим партнером людина починає більш обдумано вибудовувати стосунки, простіше відноситися до будь-яких помилок свого нового партнера, намагаючись згладжувати виникаючі скандали і гострі кути.

На все свій час

Люди по-різному вступають у повторний шлюб. Найголовніше, потрібно повністю відганяти від себе думки про власну непотрібність і, якщо впродовж тривалого часу після розлучення вам не вдається вибудувати нові відносини, не впадайте у відчай. Адже часто буває так, що люди, які зневірилися зав'язати нові стосунки, одружуються лише для того, щоб не залишатися на самоті і просто відчувати себе комусь потрібними. Але шлюби такого роду з самого початку прирікають себе на провал.

За статистичними даними жінки вступають у повторні шлюби приблизно років через два-три після розлучення з першим чоловіком. У жінок реабілітаційний період після першого розставання займає близько дванадцяти місяців, в той час як чоловікові потрібно приблизно півтора року.

Якщо стосунки з новим партнером зав`язалися вже після розлучення, тоді не варто поспішати зі вступом у новий шлюб. Адже, як мовиться, - на все свій час. Слід знати, що найвірнішим знаком, що свідчить про вашу готовність до побудови нових відносин, буде те, що для вас перестане мати якесь значення думка вашого колишнього партнера з приводу ваших нових відносин. Вступаючи до нового шлюбу, потрібно створити собі позитивний настрій на тривале і щасливе сімейне життя.

«Золоті правила» повторного шлюбу

Існують певні правила, яких слід дотримуватися, для того, щоб повторний шлюб був вдалішим за перший:

1. Ніколи не слід порівнювати нового партнера з попереднім;

2. Будьте більш терпимі до свого партнера. Це, звичайно, досить складний процес, який потребуватиме від вас чимало зусиль;

3. Людину необхідно приймати такою, якою вона є і не намагатися її «перероблювати» - ви повинні вже мати досвід такого невдалого «перероблення»;

4. Обов'язково вчіться йти на компроміси та шукати їх;

5. Намагайтеся не помічати недоліків своєї половинки, будьте завжди доброзичливі і щиро хваліть партнера за різні успіхи і досягнення. Пам’ятайте: недоліки партнера – це зворотна сторона його переваг та чеснот, - навчіться їх відшукувати;

6. Намагайтеся з гумором ставитися до життя, адже нерідко гумор відіграє вирішальну роль у стосунках.

Безкоштовні програми

Крім двох сердець, які прийняли одне рішення, в повторному шлюбі з'являються ще кілька чинників і нових учасників:

1. Діти від колишніх шлюбів. У більшості випадків приймають зміни в особистому житті батьків у багнети. Але часто це не реальна ворожість, а захисна-перевірочна реакція. Щоб стати більш-менш «своїм», але не стати «м'якою іграшкою», доводиться запастися великою кількістю терпіння. Двічі вступати в річку шлюбу - відповідальний крок для вас і ваших близьких.

2. Колишня половина вашої нової половини. Може виникати з викриттями недоліків вашого партнера або ж порадами. Такі консультації краще присікати: самі розберетеся.

3. Родичі, які або раді, або не раді оновленню. Поводьтеся спокійно, поки вони не звикнуть.

За матеріалами www.allwomens.ru

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.