Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Ітогі подвєдьом”: що у підсумку Євро? Двадцять фактів

Євроінтеграція 22306 переглядів

Опубліковано - 2.07.2012 | Всі публікації | Версія для друку

“Ітогі подвєдьом”: що у підсумку Євро? Двадцять фактів
ТЕКСТИ.ORG.UA зібрали і проаналізували найголовніші факти про Євро-12. Свято закінчилося. Найнегативніші враження - сумні обличчя українців. При них написала навіть британська «Дейлі Телеграф».

Хоча міліція показала себе більш-менш нормально, і масових поборів з іноземців не було, їх неприємно вразила кількість міліціонерів: «Таке враження, що ти у зоні бойових дій».

1. Перше і найголовніше: ми отримали прекрасну мрію, до якої варто прагнути: стати такими ж життєрадісними і задоволеними собою, як європейці. Ми готувалися до провалу і ганьби, а побачили свято і масу веселих гостей. Принаймні, на короткий час, головні українські міста нагадували Європу - така ж сама міжнародна атмосфера, навколо веселі й життєрадісні люди.

2. Деякі історики стверджують¸що до краху СРСР призвела Олімпіада-80. Тоді радянські люди вперше познайомилися із західною культурою і захотіли жити так, як на Заході. Є підстави сподіватися, що Євро-12 ознаменує кінець пострадянської України. Але не варто забувати, що від Олімпіади до розвалу СРСР пройшло більше 10 років.

3. «Постановка мрії» коштує грошей. Але цього разу ми суттєво переплатили. Із приходом «донецьких» вартість підготовки суттєво зросла. Ці гроші ніколи не повернуться.

4. Наші грали гідно. На відміну від росіян, котрі назвали своїх гравців «уродами», наш Фейсбук після фатального матчу перепощував «Дякуємо за гарну гру!». Про суддю Кашшаї вже сказано все. У цій історії здивували оперативністю лише британські рекламісти, котрі наступного дня після матчу вже опублікували у газеті рекламу окулярів, обігравши помилку судді.

5. Готуючись до чемпіонату, влада демонструвала задовбаність і закомплексованість. То іноземцям заборонять купатися у Дніпрі, аби не втопилися по п’яні, то дозволять справляти малу потребу на центральних вулицях. Чиновники нагадували Проню Прокопівну перед візитом Голохвастова. Або приготування до візиту Генерального секретаря КПРС. Не дивно, що в день початку Євро провалювалися дороги і валилися стовпи.

6. Корупція перейшла межу, за якою жодна «вертикаль влади» не здатна контролювати ситуацію. Показовий кемпінг для шведів: за день до приїзду фанів він не був готовий, його доробляли уже зі шведами. Хоча шведи не скаржилися. А тепер уявіть, як би реагували українці, котрі виклали аналогічні гроші і отримали аналогічний сервіс у якійсь далекій країні?

7. Платіні похвалив Україну і Польщу за відмінну підготовку чемпіонату і розповів про рекордну відвідуваність. Але під час трансляції матчів було видно порожні місця. За день до фіналу залишалося не проданими 2 тисячі квитків.

8. Євро вже порівнюють з грецькою Олімпіадою: в обох випадках мало місце звинувачення в корупції і доробляння всього в останній день. Де зараз Греція - відомо. Схожість менталітетів двох православних країн насторожує.

9. Нашим містам пощастило з фанами. Блондини-шведи у синьо-жовтих футболках стали улюбленцями киян, помаранчеві голландці розвеселили напівпомаранчевий Харків, забіякуваті англійці розмітали футболки «Я був у Донецьку - тепер нічого не боюся». Німці вписалися у львівські ландшафти, все-таки місто будували австріяки.



10. Частина дівчат приходила у фан-зону не те щоб у вечірньому вбранні, але з натяком на нього. Але навряд чи найближчим часом у Києві народиться багато блондинів. Залякані домашніми феміністками, шведські фани переважно не розуміли натяків. «В Україні багато жінок люблять футбол», - зробив висновок із наявності великої кількості дівчат у фан-зоні швед. Поблизу кемпінгу шведів наші красуні почали засмагати топлес. Але і це не принесло очікуваного ефекту. Європейці звикли не зважати на зовнішній вигляд інших, але навіть, ті, кого спокусили, не могли спідкуватися з українками – ті часто не знали англійської.

11. Найбільшу вигоду отримав Львів, хоча про повернення колосальних витрат не йдеться. По-перше, до Львова близько, по-друге він виглядає, як європейське місто, і там є цікаві для туристів місця. «Тут навіть немає на що подивитися», - говорили про Київ у інтерв’ю шведи. А що вже казати про Донецьк...

12. У Донецьку теж ходять у вишиванках і розмахують синьо-жовтими прапорами. Аби не Євро, ми б цього не знали.

13. Вертолітний майданчик, на якому влада збиралася приймати іноземних політиків, стояв порожнім. Якщо прості українці отримали мрію, то влада - холоднй душ. Напередодні чемпіонату Януковича просто забивали як мамонта. Західні політики, зірки і медіа обговорювали можливість бойкоту чемпіонату. Усі згадували Тимошенко. А могло все бути зовсім по-іншому: під час перегляду матчів наш Президент мав нагоду по-дружньому поговорити з багатьма західними лідерами, які не часто відвідують Україну. А Путін сидів би у Кремлі і кусав лікті, - а так лікті кусає Янукович.

14. Ми стали ближчими з поляками. Українці вішали на свої автівки польські прапорці. Ми вболівали один за одного. Хоча у словах журналіста «Таймс» є правда: у нього склалося враження, що Україна і Польща не разом приймали чемпіонат, а порізну.

15. «Фемен» викликала дискусію в Польщі. Польські проститутки влаштували анти-Фемен акцію під гаслом: «Ми хочемо продавати своє тіло» і рекомендували «Фемен» вертатися в Україну, яку назвали «занедбаним хлівом із комуністичним світоглядом». Польські ж інтелектуали та феміністки засуджували поліцію за поводження з «Фемен» під час їхньої акції на відкритті Євро. На Фемен-акції в Україні ніхто вже не звертав особливої уваги, лише журналіст німецького таблоїду «Більд» повівся на розповіді лідерки руху і написав, що на час Євро Україна перетворилася на бордель. Чим викликав обурення української громади у Німеччини та гнівно-розпачливу заяву німецького посла.

16. «Магазини дорогої одежі, яка виглядає дешево», - охарактеризував бутіки у Метрограді під майданом Незалежності британський журналіст. Хто скаже, що він не правий? Навіть попри позитивні настрої фанів журналісти скептично ставляться до України. Це не дивно: вони бачать більше і копають глибше ніж пересічні туристи. Журналісти масово почали їхати до нас, і їх шокувала дикість, яку ми сприймаємо, як норму. Можна скільки завгодно обурюватися сюжетом про расизм на Бі-Бі-Сі, але у Києві можуть побити чорного прямо на вулиці за його колір шкіри. Ми цього не помічаємо. Як нам наплювати на епідемію СНІДу, навіть якщо найбільше її відчувають проститутки.

17. Таксисти виявилися найбільшими жлобами. Окремі індивіди за поїздку з центру на Трухановий острів, де був кемпінг шведів, просили 150 доларів.

18. Обурені завищеними готельними цінами українські активісти розміщували іноземців безкоштовно у себе вдома. Акцію анонсували німецькі і американські ЗМІ - це були єдині позитивні публікації про Україну наперпедодні Євро.

19. Дешеве пиво, красиві дівчата і гостинність українців – фактори, які судячи з їх інтерв’ю українським ЗМІ, найбільше подобалися іноземцям. Дешевий джин і фантастично красиві дівчата запам’яталися на все життя нашому знайомому після відвідин Сьєрра-Ліоне. Але більше він туди не поїде.

20. Це контрастує із гостинністю, але найнегативніші враження - сумні обличчя українців. При них написала навіть британська «Дейлі Телеграф». Хоча міліція показала себе більш-менш нормально і масових поборів з іноземців не було, їх неприємно вразила кількість міліціонерів: «Таке враження, що ти у зоні бойових дій»

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Євроінтеграція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.