Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Єврокомісія спростила візову процедуру для українців

Євроінтеграція 20073 перегляди

Опубліковано - 13.07.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Єврокомісія спростила візову процедуру для українців
Єврокомісія схвалила подальше спрощення видачі віз українцям. Новації неоднозначні: отримувати довгострокові візи буде легше не лише журналістам або громадським активістам, але і… прокурорам.

Зміни до Угоди про спрощення видачі віз підуть на користь багатьом українцям. Перелік «пільгових» категорій, які отримують безкоштовні візи за спрощеною процедурою, суттєво розширено, повідомили Deutsche Welle у прес-службі єврокомісара з питань внутрішніх справ Сесилії Мальмстрем. Текст оновленої угоди Єврокомісія схвалила на своєму засіданні 5 липня. Тепер документ має затвердити Рада ЄС.

Згідно з оновленою угодою, легше з отриманням візи стане, зокрема, представникам громадських організацій, які їздять на тренінги, семінари та конференції, учасникам транскордонних програм співпраці між Україною і ЄС та представникам релігійних спільнот. Їм даватимуть багаторазові безкоштовні візи на рік.

Менше паперової тяганини

Простіше отримати довгострокову безкоштовну візу стане і журналістам. Для них скорочено перелік документів, що підтверджують мету подорожі. У минулому через бюрократичні вимоги в журналістів виникали труднощі в посольствах, хоча вони ще з 2008 року вважаються «візовими пільговиками», зауважила у розмові з DW Ірина Сушко з ініціативи «Європа без бар’єрів». «Журналістам буде не обов’язково пред’являти підтвердження, видане професійним об’єднанням. Чимало журналістів мали проблеми, адже вони не є членами якихось об’єднань. Тепер їм достатньо подати лише листа з редакції. Крім того, журналістам буде легше оформлювати візи технічному персоналу, який супроводжує їх у відрядженнях», - пояснює експерт.

Сушко особливо наголошує на тому факті, що термін дії багаторазових віз збільшено до п’яти років. Експерт впевнена, що довгострокові візи видаватимуться значно частіше, ніж раніше. «Згідно з новими змінами, внесеними до змісту Угоди, сторони визначили чіткий термін дії багаторазових віз: з 1 та 5 років, а не до 1-го та до 5-ти років відповідно до редакції чинної угоди, яке дозволяло консульським представникам волюнтаристськи підходити до даної ситуації і видавати візи на тиждень, два або місяць. Тепер же ситуація має змінитись, з появою чітко встановлених граничних меж дії візи», - наголошує Ірина Сушко.

Ласкаво просимо, панове журналісти і… прокурори!

Найбільші візові пільги отримали журналісти та представники бізнесу, які регулярно подорожують до країн ЄС - їм видаватиметься багаторазова віза на п’ять років. «Ця угода має сприяти контактам між людьми та полегшити життя простим українцям, які хочуть подорожувати до Європи», - пояснили в Єврокомісії, відповідаючи на запит Deutsche Welle.

Утім, візові новації спростять життя не лише простим українцям, констатував у розмові з DW голова комітету із закордонних справа Європарламенту Ельмар Брок. Він звернув увагу на те, що угода містить полегшення й для представників влади. Приміром, п’ятирічні багаторазові і безкоштовні візи даватимуть також депутатам Верховної і обласних рад, суддям Конституційного та Верховного судів і навіть… прокурорам національного і регіонального рівнів та їхнім заступникам.

«Я вітаю полегшення для представників громадянського суспільства. Але пільг для дипломатів та прибічників режиму Януковича у цій угоді не мало би бути. Це впало як сніг на голову! Виглядає так, ніби критика Януковича з боку Брюсселя – лише театральна вистава», - обурюється Брок. За його словами, підхід до України дуже відрізняється від ставлення до режиму Лукашенка. «У Білорусі ті, хто кидає опозиціонерів до в’язниці, є нев’їзними до Євросоюзу», - нагадав політик.

Спантеличена появою даної пільгової категорії й Ірина Сушко. Вона брала участь у попередніх експертних обговореннях проекту змін до Угоди про спрощення оформлення віз, під час яких робився акцент лише на необхідності полегшення отримання віз для представників громадянського суспільства, професійних об’єднань та релігійних громад», - каже представниця «Європи без бар’єрів». Сушко дивується, чому у Брюсселі пішли на преференції прокурорам у той час, коли в Україні відбувається очевидне згортання демократії.

«Зволікати не можна»

Ельмар Брок переконаний, що українська влада подаватиме візові полегшення як свій зовнішньополітичний успіх і використає цю тему в передвиборчій кампанії. Євродепутат каже, що до виборів взагалі було не варто схвалювати з Україною жодні угоди.

А от представниця «зелених» у Європарламенті Ребекка Гармс навпаки вважає, що з візовими полегшеннями для українців не можна зволікати. «Попри мою критику на адресу президента Януковича та прем’єра Азарова, я вважаю, що візова угода потрібна українцям вже зараз. Я глибоко переконана, що полегшення в’їзду до ЄС піде на користь саме українським демократам. Я не хочу, аби громадян карали за те, що їхній уряд проводить погану політику», - наголосила Хармс у розмові з DW.

Утім, до виборів спрощення візового режиму малоймовірне, зазначає німецький політолог Корнеліус Охманн. «Ця угода, якій брюссельські бюрократи надають радше технічного значення, з огляду на події останніх місяців набула символічного значення. Я не думаю, що з огляду на напруження у відносинах між Україною і ЄС Брюссель піде на цей символічний крок», - розмірковує Охманн.

Попереду тривала процедура?

Міністерство закордонних справ України вже нині говорить про підписання документу. «Ми сподіваємося, що угоду буде підписано 23 липня під час зустрічі міністрів закордонних справ країн Східного партнерства у Люксембурзі», - повідомив DW речник українського МЗС Олег Волошин.

Водночас у Брюсселі звертають увагу на те, що попереду в цього документу ще ціла бюрократична процедура: схвалення Радою ЄС, підписання, ратифікація Європарламентом і Верховною Радою. Як швидко пройде цей процес, залежить від політичної ситуації, каже Корнеліус Охманн. «Я гадаю, в Брюсселі чекатимуть на якісь політичні зрушення в справі Тимошенко та інших політиків, які зараз у в’язниці. Затвердження цієї угоди Єврокомісією за нинішньої ситуації – це непорозуміння», - підсумовує експерт Фонду Бертельсманна.

Про те, наскільки швидким може бути процес підписання такої угоди, свідчить приклад Молдови. Аналогічний українському оновлений документ про спрощення видачі віз молдаванам Єврокомісія схвалила 4 червня. Вже 22 червня рішення про підписання угоди ухвалила Рада ЄС.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Євроінтеграція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.