Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Янукович боїться чесних виборів через страх опинитися у в’язниці

Євроінтеграція 19877 переглядів

Опубліковано - 12.10.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Янукович боїться чесних виборів через страх опинитися у в’язниці
У ФРН вийшла нова книга про Україну. Автор Вінфрід Шнайдер-Детерс розповів DW про помилку Януковича у справі Тимошенко, а також чому для вступу України в ЄС слід домовлятися з Росією.

Вінфрід Шнайдер-Детерс - політолог, колишній керівник київського бюро німецького Фонду імені Фридриха Еберта. У берлінському видавництві BWV вийшла друком його монографія "Україна: вакуум влади між Росією та Європейським Союзом". В інтерв’ю DW політолог розповів про помилки президента Віктора Януковича, свої очікування від парламентських виборів в Україні та про роль Росії у питанні європейської інтеграції України.

Deutsche Welle: У Вашій книзі йдеться про вибір між Європейським Союзом і Росією. Куди рухається Україна нині?

Шнайдер-Детерс: Це питання більш відкрите, ніж будь-коли. Коли тривали переговори щодо угоди про асоціацію з ЄС, вірилося, що Україна прямє в напрямку Брюсселя. Тепер у мене таке враження, що президент Янукович хоче утримати Україну як самостійну третю силу між ЄС і Росією.

- У нього є шанс?

- Я у це не вірю. Вакуум влади не може існувати вічно. Рано чи пізно Україну притягне більш сильний сусід.

- Який сусід сильніший - Росія чи ЄС?

- Хоча я не є другом українських олігархів, я вважаю, що вони бачать перевагу своїх інтересів на Заході. Гадаю, вони з економічних міркувань будуть вести Україну до ЄС, незважаючи на бажання Януковича зберегти самостійність.

- Як Ви оцінюєте угоду про асоціацію з ЄС, підписання якої на разі заморожене? Переговори велися Києвом про людське око?

- Я так не думаю. Мені здається, що Янукович не розуміє, що таке Європейський Союз. Розмови про європейські цінності він не сприймає через свій менталітет і радянське минуле. Він би хотів, щоб ЄС був як раніше - економічним співтовариством. Тепер він змушений констатувати, що європейцям їхні цінності так само важливі, як і економічні інтереси.

- Одна з причин, через яку ЄС не підписує угоду про асоціацію з Україною, - процес проти колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. Рівно рік тому - 11 жовтня 2011 - суд у Києві засудив її до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових контрактів з Росією. Які висновки з цієї справи?

- Це лише символ вибіркового правосуддя за Януковича. Як тільки її заарештували, мені було зрозуміло, що її більше не випустять, поки Янкович при владі.

- Чому? Чим вона така "небезпечна"?

- Нині вона ще більш "небезпечна", ніж тоді. Очевидно, було нерозумно з боку Януковича саджати її до в’язниці. Її популярність падала. Арештувавши Тимошенко, Янукович сприяв тому, що розрізнена опозиція об’єдналася.

- 28 жовтня в Україні відбудуться парламентські вибори. Тимошенко закликала парламент ЄС вже тепер визнати їх нелегітимними, оскільки вона і деякі інші опозиціонери не можуть взяти в них участь. А Ви як вважаєте?

- Євросоюз та інші організації стверджують, що в Україні панує вибіркове правосуддя з політичних мотивів. Той, хто так каже, не може визнати ці вибори легітимними, якщо популярні та харизматичні лідери опозиції сидять у в’язниці. Я вважаю, що весь виборчий процес від самого початку був спотворений.

- Чи означає це, що вперше за майже десять років вибори в Україні будуть визнані нечесними?

- Думаю, що саме таким буде висновок міжнародних спостерігачів.

- Як тоді Євросоюзу поводитися з Україною?

- Перед ЄС стоїть дилема. Рік тому дилема полягала в тому, що, якщо ЄС займе дуже жорстку позицію відносно Януковича і його режиму, Україна "впаде" в обійми Росії. Я вважаю, що цієї небезпеки більше немає. Але є інша дилема. Якщо ЄС дипломатично ізолює режим Януковича, то населення України залишиться з Януковичем один на один ...

- Що б Ви порадили Брюсселю?

- Я би порадив таки підписати угоду про асоціацію, щоб мати можливість впливати на ситуацію в Україні.

- Тобто Ви - проти санкцій, як у випадку з Білоруссю?

- Санкції нічого не дають, вони тільки шкодять населенню.

- Ви сказали, що Україна не піде на союз з Росією. Чому?

- Тому що підкорятися Москві - не в інтересах Януковича й українських олігархів. Російські олігархи з часом "проковтнули б" українських, а Янукович би не був самостійним правителем в Україні. Домінування Росії в будь-якому союзі настільки величезне, що крім Казахстану з його ресурсами ніхто не може втриматися від падіння під "опіку" Москви.

- Як довго Україна залишатиметься "вакуумом" між ЄС і Росією, про який Ви пишете у своїй книзі?

- Якщо після виборів почнуться заворушення, вони, напевно, будуть придушені. Янукович, імовірно, прагне другого терміну президентства. Наскільки йому це вдасться, не береться сказати ніхто. Питання в тому, наскільки українське суспільство спроможне повстати проти влади і піднятися так масово, що силові структури не зможуть його зупинити. Поки цього не помітно, але Україна здатна здивувати. Хто міг подумати, що там станеться "помаранчева революція"?

- Тобто Ви не вважаєте, що опозиція зможе перемогти партію Януковича?

- Я не вірю, що офіційний результат виборів принесе більшість опозиції. "Партія регіонів" не може собі цього дозволити. Вони рахуються з тим, що їх можуть посадити за ґрати. Як тільки опозиція отримає владу, вони (представники правлячої еліти - Ред.) відчують загрозу для себе особисто. У будь-якому разі - ключові фігури в Партії регіонів і сам Янукович.

- Ви очікуєте масштабних фальсифікацій?

- Так, але не в сам день виборів. Спотворення результату виборів почалося рік тому. Це і вигідний для влади закон про вибори, і склад виборчих комісій. Усе, що відбувається перед виборами, готує перемогу "Партії регіонів".

- У кінці Вашої книги Ви виступаєте за членство України в Євросоюзі, але пропонуєте спочатку "домовитися" з Росією. Що ви маєте на увазі?

- Західна і Східна Європа повинні знайти спільну конструкцію, в якій би Росія мала легітимне місце. Не в Європейському Союзі, а в Європі - це спільна структура безпеки, зони вільної торгівлі ЄС та Росії. Все це я вважаю за необхідне.

- Ви визнаєте претензії Росії щодо України?

- Я їх не визнаю, але вони існують. В Україні немає єдиного вектора. Значна частина населення, як і раніше, дивиться на схід. Якби була спільна зона вільної торгівлі від Атлантики до Тихого океану, а також спільна структура безпеки, питання про місце України було б не таким важливим.

- Без згоди Росії Україна не зможе стати членом ЄС?

- Я думаю, що проти волі Росії навряд чи вдасться чогось досягти. Це призведе до нової політичної прохолоди в регіоні, я не вважаю це продуктивним.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Євроінтеграція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.