Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Інтернет в Україні в «епоху інформаційного комунізму». Що далі?

Думка українця 17110 переглядів

Опубліковано - 7.05.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Інтернет в Україні в «епоху інформаційного комунізму». Що далі?
Я вимкнув на якийсь час інтернет, бо хочу написати кілька слів саме про нього. А увімкнутий інтернет, як відомо, заважає думати, у тому числі й про саму світову павутину.

У моїх закладках є іще кілька десятків сторінок, які я так і не встиг переглянути за сьогодні. А на тих сторінках є десятки посилань, по яких ще теж варто було б перейти. Я відчуваю, що пишу дещо поспіхом. Куди я поспішаю? Мабуть, знову хочу повернутися в інтернет…

Інтернет, ставши віртуальним гігантом, втілив у собі давню мрію людства – у ньому панує «інформаційний комунізм». Бо наразі тільки в інтернеті реалізовано комуністичну тезу: від кожного по можливостях, кожному – по його потребах. Додам, що ідеться лише про інформаційні можливості і потреби. Але їх ми нині потребуємо не менше. Ніж хліба насущного.

Адже не зважаючи на соціальний статус, будь-хто із нас може отримати через мережу доступ до того ж інформаційного продукту що й Обама, Мадонна чи Білл Гейтс. Усе, що потрапляє в інтернет, попри запароленість, встановлення усіляких обмежень, вже невдовзі стає таким же загально доступним як повітря, дощ чи споглядання зірок на небі.

Інтернет і «кнопка тривоги»

«Інформаційний комунізм» в інтернеті – це найбільше досягнення і навіть скарб нинішнього покоління землян. Бо чим іще людство може нині похвалитися? Економічним розвоєм? Соціальною рівністю?

Та як і до кожного багатства, до інтернету сьогодні простягають руки власники великих корпорацій, тирани і політики. Одні волають про виняткові права на ту чи іншу інформацію і про завдані їм збитки, інші торочать про потребу встановлення цензури і суворого порядку в мережі, потерпаючи від страху втратити владу.

І тим, і тим мережа наразі чинить гідний опір. Але загроза встановлення в інтернеті поліцейського режиму маячитиме завжди. Тому пильність, готовність до його оборони не завадить ніколи. І це добре, що інтернет ніколи не спить. Бо завжди знайдуться сотні, тисячі людей, які першими натиснуть кнопку тривоги.

Поведінці в інтернеті треба навчати в школі

Я не ідеалізую інтернет, бо таки добре його знаю. У його віртуальному мегаполісі є світлі квартали, де пульсує думка і панує творчість. Так само є й нетрі із шахраями, збоченцями, небезпечними злочинцями та іншими покидьками.

Але ж інтернет – це віртуальне віддзеркалення людського суспільства. У ньому є усе, що існує в реальному житті. І треба вчитися поводитися в мережі так само, як і за реальних обставин. Дивно, що досі у шкільних програмах не запровадили предмет під умовною назвою «Інтернет. Дорожня карта». Це допомогло б не лише запобігти багатьом нещастям, рятувало б чиїсь юні життя, але й спонукало б дітей до творчості і пошуку.

Треба доносити дітям думку про те, що інтернет – це інструмент, який слід із користю вживати не лише для себе, але й для свого народу, суспільства. Це особливо важливо сьогодні для України, де за останні 2-3 роки до мережі підключилися навіть найвіддаленіші села.

Українізація інтернету

Я не поважаю людей, які за першої ж нагоди, з огляду на матеріальну вигоду чи своє плебейство, переходять з рідної мови на іноземну. Мене дивує й обурює засилля російськомовних сайтів в українському інтернеті. Я не читаю блогів російською мовою, написаних українцями. Вони чужі мені за духом.

Інтернет цікавий передовсім різноманіттям культур, різномов’ям і різноголоссям. На співвітчизників, які вправляються в інтернеті російською, пишучи при цьому для української аудиторії, я дивлюся як на перекинчиків, «остарбайтерів» або наймитів. Мені із такими не цікаво не лише в інтернеті, але й у реальному житті.

Український інтернет потребує тотальної українізації. Можна сказати навіть так: створення сайтів українською мовою у тій чи іншій галузі – обов’язок кожного свідомого громадянина України. І не треба тут нарікати на владу. Українізація інтернету може відбуватися і без неї. І, можливо, це буде навіть краще і для нас, і для інтернету.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.