Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Системна рецесія. Ситуація в українській економіці різко погіршується

Економіка та фінанси 24167 переглядів

Опубліковано - 26.06.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Системна рецесія. Ситуація в українській економіці різко погіршується
Минулого тижня Держстат опублікував показники української промисловості за травень 2013-го: падіння порівняно з тим самим місяцем 2012-го становило 9,3%. Якщо аналізувати ширший перелік статистичних даних, то виявиться, що нинішній темп падіння невипадковий і ситуація в економіці справді стрімко погіршується.

У травні обсяг робіт у будівельній галузі зменшився на 29,1% рік до року (у квітні – відповідно 21,7%). Як наслідок – за п’ять місяців 2013-го галузь втратила 17,8% обсягу виробництва й опустилася нижче від «дна» 2010-го (після кризи 2008–2009-го, але ще до пожвавлення, зумовленого підготовкою інфраструктури до Євро-2012). Оскільки брак інвестицій сьогодні – це відсутність зростання завтра, така динаміка свідчить про те, що найгірші місяці для економіки ще попереду.

Також поглиблюється криза й у транспортній галузі: якщо за чотири місяці вантажообіг зменшився на 10,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року, то за п’ять місяців падіння вже становить 11,4%. Кризові явища пом’якшуються сільськогосподарським виробництвом та роздрібною торгівлею, які дещо зростають (відповідно на 5,1% та 11,6% за п’ять місяців проти січня – травня 2012-го). Однак цього замало з огляду на те, що темпи приросту першого лишаються незмінними другий місяць поспіль, а обороти останньої спадають (12,7% за чотири місяці).

Ситуація на зовнішніх ринках сприяє радше поглибленню економічної кризи в Україні, ніж виходу з неї. Так, падіння промисловості в ЄС, за інформацією Євростату, триває, хоча й сповільнилося у квітні до 0,8% рік до року після того, як уже практично півтора року щомісяця фіксували падіння на 2–3%. Ця тенденція нібито позитивна й може згодом підтримати українську промисловість, особливо якщо вдасться підписати Угоду про зону вільної торгівлі з ЄС у листопаді 2013-го.

Однак, нині на українську економіку тисне російський чинник. промисловість Росії, за даними Росстату, у травні впала на 1,4% рік до року. Це вже третій від’ємний результат за підсумками місяця у 2013-му, який фіксується після кількарічного невпинного зростання. Тому й не дивно, що абсолютним аутсайдером вітчизняної промисловості є машинобудування, яке у травні втратило 18,1%, адже РФ – основ­ний ринок збуту для нього. Приблизно у другому півріччі 2013-го, коли Росія, швидше за все, увійде в рецесію, стане зрозуміло, наскільки глибоко ця галузь потягне за собою всю економіку України.

На тлі падіння промисловості загрозливими видаються показники фінансового сектору. Так, дефіцит зведеного бюджету України за чотири місяці 2013-го сягнув 18,9 млрд грн, що втричі більше, ніж за аналогічний період 2012-го. При цьому в розшифровці доходів до скарбниці нинішнього ро­ку з’явилися авансові внески з податку на прибуток підприємств, які в I кварталі становили 10,7 млрд грн. Тож якби уряд не викачував гроші з бізнесу, дефіцит зведеного бюджету за чотири місяці міг би бути ледь не удвічі більшим. За майже повне I півріччя 2013-го (до 24 червня включно) обсяг ОВДП, які перебувають в обігу, зріс на 41 млрд грн (із них 23 млрд грн прийняв НБУ, надрукувавши під це відпо­­відну кількість гривень, і 19 млрд – комерційні фінустанови); також здійснено два розміщення ОЗДП, які поповнили скарбницю на $2,25 млрд. Таким чином влада на початок травня сформувала певний запас – 13,1 млрд грн на рахунках регулятора й 5,2 млрд грн у комерційних банках.

Цього мало б вистачити для фінансування дефіциту бюджету «від позики до позики», якби не два нюанси. По-перше, українські єврооблігації вже почали різко дешевшати. Наприклад, Україна-2013 наразі торгується з дохідністю до погашення 9,75%, хоча розміщувалися єврооблігації під 7,5%, а ще два-три місяці тому торгувалися під 6–7%. Отже, брати в борг за кордоном стає дедалі дорожче, і ситуація, найімовірніше, погіршуватиметься, якщо буде можливість позичати взагалі хоч щось. По-друге, внутрішні запозичення є сезонними: 2012-го обсяг ОВДП в обігу за перше півріччя зріс на 28 млрд грн, а за друге не змінився. Якщо в перші шість місяців 2012-го банки мали достатню ліквідність, щоб допомагати уряду (викупили облігацій майже на 18 млрд грн), то далі через проблеми з ліквідністю почали зменшувати свій портфель ОВДП і НБУ був змуше­­ний втрутитися, викуповуючи їх.

Усе вказує на те, що ще кілька місяців – і платоспроможність уряду виявиться під загрозою. У будь-якому разі ситуація в економіці й державних фінансах нині значно гірша, ніж минулої осені. Команда «сімейних молодореформаторів» з останніх сил відтягує економічний колапс, намагаючись втілити ідеї про казначейські векселі, боротьбу з трансфертним ціноутворенням тощо. Проте всі ці заходи лише погіршують перспективи країни після того, як ресурс «стабілізації» буде вичерпано.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.