Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Децентралізація влади: з чого починати?

Державність 23745 переглядів

Опубліковано - 18.04.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Децентралізація влади: з чого починати?
Експерти радять проробити механізми розширення повноважень місцевих громад та надання їм можливості розпоряджатись заробленими коштами. Це зведе нанівець сепаратистські настрої, прогнозують вони.

Надмірна централізація влади – "ахіллесова п’ята" України, вважають аналітики. Отримавши у спадок комуністичну командно-адміністративну систему управління, українські політики за всі роки незалежності так і не наважилися її докорінно реформувати. Нині ж цим слабким місцем скористалася Росія, прикриваючись сепаратистськими настроями на Сході.

Головною проблемою прийнято вважати те, що українська влада залишала на місцях мінімум повноважень і забирала до Києва увесь фінансовий ресурс. "За СРСР була повна централізація влади і нинішня еліта копіює ту ж систему. Всі хочуть працювати за принципом "переможець отримує все" -, наголошує експерт з проблем місцевого самоврядування Юрій Ганущак.

За словами представника Асоціації міст України Олександра Слобожана, досі система управління в Україні діяла на принципі ручного керування і телефонного права. "Керівники, народженні в СРСР, по іншому не вміють працювати, а їх лише перетасовували і перетасовують на посадах", - обурюється він.

Децентралізація, а не федералізація

Зараз, коли незадоволення регіонів, підбурюючись ще й ззовні, сягнуло критичної точки, в Києві заговорили про децентралізацію влади. До липня в.о. президента України Олександр Турчинов доручив уряду забезпечити ухвалення Верховною Радою пакету документів для децентралізації влади. Саме децентралізація, має стати основою реформи місцевого самоврядування, а не федералізація, про яку згадують сепаратисти на сході України, і яку нав’язує Москва, вважає Юрій Ганущак. "Федералізація – це створення на рівні регіону незалежного суб’єкта, який виглядає як чорний ящик і вирішує все сам. Децентралізація означає передачу більшої влади громадам, місцевому самоврядуванню у районах та областях", - наголошує експерт.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства готове реформувати місцеве самоврядування. "Ми надамо повноваження міським, сільським, селищним радам управляти своїми територіями - займатися там комунальним господарством, інфраструктурою, освітою, культурою", - пообіцяв міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман, слова якого цитує його прес-служба на сайті міністерства. Він обіцяє почати реформу місцевого самоврядування з перегляду бюджетних відносин між регіонами і столицею, навести лад в управління землею і об’єктами ЖКГ в регіонах та вдосконалити систему надання публічних послуг на місцях.

Повноваження Держказначейства

Асоціація міст України виступає за те, аби Київ передав територіальним громадам частину загальнонаціональних та місцевих податків. Там зазначають, що через централізований збір фінансів частка власних ресурсів, які регіони заробили і могли б витратити на вирішення своїх проблем, не перевищує восьми відсотків. Для порівняння: у Великобританії громади самі заробляють і витрачають на свої потреби близько 37 відсотків, у Німеччині - 46 відсотків, у Франції - 67 відсотків, наводить цифри Олександр Слобожан. "Чим більше власного ресурсу залишається у власному муніципалітеті - тим більше можна витратити на вирішення проблем ЖКГ, ремонт доріг, благоустрій. В українських територіальних громадах залишається мізер", - констатує він.

Окрім цього в Асоціації міст України хочуть, аби в ході реформи з децентралізації влади були обмежені повноваження Держказначейства, адже зараз це відомство перетворилося на механізм політичного впливу, керівництво якого вирішує, яким громадам гроші зараховувати на рахунки, а кому ні, відзначають в Асоціації.

До пропозиції експертів влада обіцяла дослухатися. До робочої групи з розробки пакету документів з децентралізації влади Олександр Турчинов доручив включити урядовців, депутатів Верховної Ради, експертів Асоціації міст України та представників місцевого самоврядування.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Почуття єдності нації неможливе без поваги до себе…”
Гарріет Бічер-Стоу

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.