Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Погляд з Європи: особливий статус Донбасу слід закріпити законодавчо

Світ про Україну 25118 переглядів

Опубліковано - 9.07.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Погляд з Європи: особливий статус Донбасу слід закріпити законодавчо
Генсек Ради Європи Торбйорн Ягланд в інтерв’ю DW позитивно оцінив процес децентралізації в Україні й закликав Верховну Раду ухвалити розроблені поправки до конституції.

Deutsche Welle: Пане Ягланд, як ви оцінюєте процес децентралізації влади, який триває в Україні?

Торбйорн Ягланд: На сьогодні, коли конституційна комісія підготувала відповідні поправки до основного закону України і направила їх до Верховної Ради, можна говорити про те, що шлях для децентралізації прокладено. Оскільки експерти Венеціанської комісії раніше говорили: якщо Україна хоче провести децентралізацію, то це має бути зафіксовано в конституції. Я сподіваюсь, що Верховна Рада ухвалить ці поправки.

Чи всі рекомендації експертів Венеціанської комісії щодо децентралізації були враховані конституційною комісією? І якщо ні, то які саме?

Усі поради Венеціанської комісії були взяті до уваги українською стороною, і ми в Раді Європи дуже високо це оцінили.

Кілька днів тому самопроголошені лідери так званих "ЛНР" і "ДНР" оголосили про намір провести власні місцеві вибори 18 жовтня. Чи не вважаєте ви це груби порушенням мінських домовленостей?

Рада Європи не є стороною-учасницею мінського процесу, тому ми не маємо повноважень обговорювати його умови. Але у них (мінських угодах - Ред.) говориться, що місцеві вибори повинні проводитися на основі українського законодавства. Те, як ці вибори пройдуть і як вони буду організовані, перебуває у руках сторін-учасниць переговорів у Мінську.

Як я вже казав, ми не є стороною мінських угод. Ми можемо лише радити Україні, що необхідно змінити в конституції для того, щоб імплементувати домовленості, досягнуті під час другої зустрічі в Мінську. Зокрема, пункту про надання особливого статусу Донбасу. Щоб повною мірою реалізувати мінські домовленості, необхідно згадати про це в конституції, тоді Верховна Рада зможе ухвалити спеціальний закон, який би надавав особливий статус Донбасу.

Чи відомо вам, яка сума у рамках Плану дій Ради Європи щодо України була виділена саме на децентралізацію і які з 47 країн-членів РЄ стали фінансовими донорами цього процесу?

Загальна сума Плану дій Ради Європи щодо України на 2015-2017 роки становить понад 40 мільйонів євро і вони були виділені багатьма країнами-членами організації. Я не маю підрахунків, скільки з цих коштів пішло конкретно на децентралізацію, тому що є чимало речей і проектів, опосередковано пов’язаних з реформами місцевого самоврядування. Наприклад, цього тижня 25 експертів Ради Європи вирушать до 25 областей України, щоб надати свою експертну допомогу представникам місцевих влад. Гадаю, доволі істотна частина з фінансування Плану дій іде саме на підтримання децентралізації в Україні. Річ у тім, що децентралізація влади - фундаментальна річ для майбутнього України. І її треба реалізовувати за будь-яких обставин, незважаючи на те, що відбувається на Донбасі.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.