Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Доходи українських посадовців залишаються безконтрольними

Політика 15062 перегляди

Опубліковано - 2.03.2016 | Всі публікації | Версія для друку

Доходи українських посадовців залишаються безконтрольними
Декларації доходів українських можновладців викликають здивування в громадських контролерів. Вони радять змінити законодавство для запровадження ефективної підзвітності посадовців.

Оприлюднення перших декларацій депутатів Верховної Ради засвідчило незмінність традицій, що склалися останніми роками: бідні депутати - багаті члени їхніх родин. Так, голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, яка однією з перших опублікувала звіт про доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру за 2015 рік на персональній сторінці офіційного сайту Верховної Ради, задекларувала річний дохід у 75616 гривень. Водночас на рахунках її чоловіка, згідно з декларацією, зберігається майже три мільйони гривень. А ще понад мільйон гривень внесені ним в статутний капітал цілої низки підприємств і товариств.

Критика системи декларування

16 лютого Верховна Рада внесла зміни до закону "Про запобігання корупції" щодо електронної системи надання та оприлюднення декларацій. Він ще не набув чинності і депутати заповнюють стару форму декларації, сказав в інтерв’ю DW голова правління Центру Протидії Корупції Віталій Шабунін. На його думку, приховати майно і статки в цій формі "не становить жодних проблем". Зокрема, посадовець може не вказувати наявну в нього готівку. "Навіть якщо комусь заманулося прямо збрехати в тій декларації, то навіть за ухваленим 16 лютого, його ніхто не зміг би притягнути до кримінальної відповідальності", - сказав експерт.

Чинне декларування доходів можновладцями не можна назвати корупційним, але воно покриває корупцію, зауважив у розмові з DW старший аналітик Transparency International Україна Дмитро Якимчук. Але й новий закон про електронне декларування ще далекий від ідеального. "В законі в кілька разів збільшили суми статків та вартість майна, яке підлягає декларуванню, суми отримуваних подарунків і скоротили перелік родичів, доходів та статки яких мають бути вказані в декларації", - критикує Якимчук.

Критика системи декларування доходів посадовцями України прозвучала і з боку представників Європейського Союзу. На їхню думку, внесені зміни до законів повністю не відповідають зобов’язанням України.

Лише формальна відмова від бізнесу

Нині в Україні склалась традиція, за якої депутати лише формально виходять з наглядових рад та менеджменту підприємств, сказав в інтерв’ю DW депутат від фракції партії "Блок Петра Порошенка" Олександр Черненко. Насправді ж посадовці продовжують керувати своїми бізнесами і навіть використовують службове становище для надання своїм підприємствам преференцій, зазначив він. Депутат вважає, що на запровадження антикорупційної реформи в Україні можна застосувати розповсюджену на Заході практику, коли бізнесмени, які вирішили піти в політику, передають управління бізнесом так званим "сліпим трастам". Такий механізм покликаний запобігти конфлікту інтересів між політичною діяльністю та власним бізнесом.

Скористатись послугами "сліпого трасту" вирішив і президент України Петро Порошенко. У середині січня на своїй прес-конференції він заявив про передачу в "сліпий траст" своїх прав на управління концерном "Рошен". Критики, однак, зауважують, що "сліпий траст" в Україні і "сліпий траст" на Заході - це дві зовсім різні речі. "Сліпий траст" в Україні законодавчо не врегульований, і тому форма керівництва підприємством Порошенка залишається незрозумілою, наголосив Якимчук. Подібної думки дотримується й Шабунін: "Сліпий траст в Європі, це коли власник не знає, як розпоряджаються його майном. А не так, як тепер у нас, коли вся решта громадян не знає, як своїм майном розпоряджається його власник".

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.