Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Повії, євреї і Клара Цеткін: всі версії походження 8 березня

Варто знати 50784 перегляди

Опубліковано - 5.03.2016 | Всі публікації | Версія для друку

Хто ж вийшов на вулиці Нью-Йорка - текстильниці чи повії? Фото: thenewslens.com
Хто ж вийшов на вулиці Нью-Йорка - текстильниці чи повії? Фото: thenewslens.com
Історія виникнення свята 8 березня. Хто ж вийшов на вулиці Нью-Йорка - текстильниці або повії?

Здавалося, що легенди про створення свята 8 березня старі як світ і всім відомі. Про всяк випадок уточнили у своїх колег, і зрозуміли, що багато хто знає лише офіційну версію. Напередодні жіночого свята ми вирішили зібрати все історії, які, так чи інакше, стосуються створення Міжнародного жіночого дня. Деякі з них можуть шокувати і навіть відбити бажання взагалі відзначати цей день. Кожна із цих версій має під собою обґрунтування, і кожен вибирає для себе у що вірити.
Версія перша, офіційна: «День солідарності трудящих жінок»

Офіційна версія СРСР свідчить, що традиція відзначати 8 березня пов’язана з «маршем порожніх каструль», який провели цього дня в 1857 році текстильниці Нью-Йорка. Вони протестували проти неприйнятних умов праці та низьких зарплат. Цікаво, що в тогочасній пресі не було жодної замітки про такий страйк. А історики з’ясували, що 8 березня 1857 року - було неділею. Дуже дивно влаштовувати страйки в вихідний.

У 1910 році на форумі жінок в Копенгагені німецька комуністка Клара Цеткін закликала світ заснувати Міжнародний жіночий день 8 березня. Вона мала на увазі, що в цей день жінки будуть влаштовувати мітинги і ходи, і тим самим звертати увагу громадськості на свої проблеми.

На пропозицію Клари Цеткін, учасниці II Міжнародної конференції жінок-соціалісток (понад 100 учасниць із 17 країн), вирішили щороку у березні відзначати Міжнародний жіночий день — день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права.

У резолюції, запропонованій Кларою Цеткін, зокрема, зазначалось:
«У повній відповідності з класово-свідомими політичними профспілковими організаціями пролетаріату в кожній країні соціалістки всіх країн щорічно проводять Жіночий день, який в першу чергу слугує агітації за надання жінкам виборчого права. Ця вимога має бути висунена як складова частина всього жіночого питання в цілому і в повній відповідності з соціалістичними поглядами. Жіночому дню слід повсюдно надавати міжнародний характер, і він всюди має бути старанно підготовлений»

Але цю історію всі ми і так знаємо. Спочатку свято називалося «Міжнародний день солідарності жінок у боротьбі за свої права». Дата 8 березня була підведена під той самий страйк текстильниць, якого насправді ніколи не було. Точніше був, але страйкували тоді зовсім не текстильниці. Але про це згодом.

В СРСР це свято притягла подруга Цеткін, полум’яна революціонерка Олександра Колонтай. Та сама, яка підкорила Радянський Союз "великої фразою": "Віддаватися першому зустрічному чоловікові треба так само легко, як випити склянку води". 8 березня стало офіційним святом в СРСР в 1921 році.

Версія друга, єврейська: вихваляння іудейської цариці

Історики так і не зійшлися в думці, чи була Клара Цеткін єврейкою. Одні джерела стверджують, що вона народилася в сім’ї єврея-шевця, а інші - німця-вчителя, лютеранина. Спробуй розбери їх. Однак, прагнення Цеткін пов’язати 8 березня, з єврейським святом Пурим, неоднозначно натякає на те, що таки була.

Отже, друга версія свідчить, що Цеткін хотіла пов’язати історію жіночого дня з історією єврейського народу. Згідно з легендою, кохана перського царя Ксеркса, Естер, врятувала іудейський народ від винищення, скориставшись своїми чарами. Ксеркс хотів винищити всіх євреїв, але Естер переконала його на те, що потрібно не вбивати євреїв, а навпаки - знищити всіх єврейських ворогів, включаючи самих персів. Сталося це в день 13 Арда за єврейським календарем (цей місяць припадає на кінець лютого - початок березня). Вихваляючи Естер, євреї стали святкувати Пурим. Дата святкування була перехідною, але в 1910 році вона випала саме на 8 березня.

До речі, 23 лютого - це те саме 8 березня, але за старим стилем. Той же Пурим. За вісім років цей день звикли вважати всенародним святом трудящих, тому вже 1918-го його відзначали як «чоловічий» день - «День Червоної Армії» як пам’ять про перший бій і першу перемогу. Але у 18-му не було ще ні Червоної армії, не було її великих перемог, а тим більше їхніх річниць.

Правда, 23 лютого 1917 року сталася «Лютнева революція»: більшовики не зіграли тоді провідної ролі в скиненні самодержавства, але згодом благополучно записали цю перемогу собі в архів. А рік по тому, 23 лютого 1918 року ЦВК Раднаркому прийняв рішення про прийняття умов Брестського миру - капітуляції Росії в Першій світовій війні, названій більшовиками імперіалістичною.
Клара Цеткін зі своєю подругою Розою Люксембург в серпні 1910 року
Клара Цеткін зі своєю подругою Розою Люксембург в серпні 1910 року
Версія третя, про жінок найдавнішої професії

Третя версія походження свята, мабуть, найскандальніша і неприємна для всіх представниць прекрасної статі, що з трепетом очікують Міжнародного жіночого дня. У 1857 році в Нью-Йорку жінки дійсно протестували, але були це не текстильниці, а повії. Жінки найдавнішої професії вимагали виплатити зарплату матросам, які скористалися їхніми послугами, але не мали грошей заплатити.

У 1894 році, 8 березня, в Парижі повії знову провели демонстрацію. На цей раз вони вимагали визнати їх права нарівні з тими, які шиють одяг або печуть хліб, і заснувати спеціальні профспілки. Це повторилося і в 1895 році в Чикаго, і в 1896 в Нью-Йорку - незадовго до пам’ятного з’їзду суфражисток в 1910 році, де і було вирішено оголосити цей день жіночим і міжнародним, як це запропонувала Цеткін.

До речі, і сама Клара проводила подібні акції. Все в тому ж 1910 році, разом зі своєю подругою Розою Люксембург, вона вивела на вулиці німецьких міст повій з вимогою припинити безчинства поліції. Ось тільки в радянській версії повій замінили на "трудящих жінок".
Навіщо впровадили 8 марта?

Судячи з усього, 8 березня - звичайна політична кампанія соціал-демократів. На початку XX століття по всій Європі протестували жінки. І щоб привернути до себе увагу, їм навіть груди не потрібно було показувати. Достатньо було просто пройти по вулицях з плакатами, на яких написані соціалістичні гасла, - і увагу громадськості забезпечено. А вождям соціал-демократичної партії галочка, мовляв, - прогресивні жінки з нами солідарні.

Сталін теж вирішив додати собі популярності і розпорядився визнати 8 березня Міжнародним жіночим днем. Але оскільки прив’язати його до історичних подій було складно, довелося трохи підкоригувати історію. А розбиратися особливо ніхто не став. Раз вождь сказав, - отже, так і було.

В ТЕМУ

Українські депутати хочуть скасувати "8 березня" і "9 травня"

У слід за святом "Дня захисника Вітчизни", яке до недавнього часу відзначали 23 лютого, в небуття можуть відійти і Міжнародний жіночий день - 8 березня, і День перемоги - 9 травня.
ОФІЦІЙНО

Міжнародний жіночий день (англ. International Women’s Day) — щорічне свято, що відзначається 8 березня. Започатковане як пролетарське феміністське свято Міжнародний день жіно́к-робітниць. Починалось як соціалістичне політичне свято. Свято є змішаним у культурі багатьох країн, насамперед у Європі, особливо в країнах «радянського блоку».

Вперше святкувався 1909 року в США з ініціативи Соціалістичної партії Америки. Упродовж XX століття відзначався в СРСР та країнах соцтабору як державне свято.

1977 року, за радянської ініціативи, отримав статус міжнародного дня — рішенням Організації Об’єднаних Націй день називається (повна назва): «Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир».

День став символом фемінізму й антисексизму. У деяких країнах, у яких відзначається день, жінки отримують подарунки та квіти. Цей жест багато феміністок, однак, знаходять недоречним, оскільки вони вважають, що день повинен привернути увагу до статевої рівності.

В деяких країнах відзначається подібно до західноєвропейських свят — Дня матері й Дня Валентина. Окремі діячі православної церкви і деяких інших релігійних спільнот світу не визнають свято 8 березня з огляду на його політичне походження.


До речі, свята на честь жіноцтва існували в Україні ще з діда-прадіда. Це свято на честь доньки Лади і Сварога - Богині Лелі - Лельник, що святкується 22 квітня, а 15 липня на Русі вшановували Берегиню - велике слов’янське божество, шановане як матір усіх духів і всього багатства землі. Ну, й ще раз згадаємо міжнародне свято День Матері, яке святкується у другу неділю травня, і яке вже щороку відзначається в Україні.

За матеріалами «Комсомольська правда - Україна»

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Варто знати»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Той, хто проявляє жалість до ворога, безжалісний до самого себе”
Френсіс Бекон

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.