Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Як довго проіснує компромісний уряд, обраний умовною коаліцією

Політика 16632 перегляди

Опубліковано - 14.04.2016 | Всі публікації | Версія для друку

Як довго проіснує компромісний уряд, обраний умовною коаліцією
Щоб затвердити Кабмін Гройсмана, БПП і НФ знадобилися «послуги» депутатських груп Відродження і Воля народу. У кулуарах депутати переконували НВ, що новий уряд не протримається більше 3-5 місяців, а чекати від нього реформ не варто

За уряд Володимира Гройсмана проголосували лише 206 з 227 депутатів, яких за лічені дні перед сьогоднішнім голосуванням БПП вдалося влити в свої ряди. Незважаючи на успішну зовні спробу зібрати нову коаліцію, за призначення Гройсмана з числа людей, які формально входять до неї, проголосували лише 206. Причому проти прем’єра-однопартійця проголосували навіть члени БПП – Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Наталія Новак. Голосування відбулося лише завдяки тому, що умовну коаліцію підтримали депутатські групи Відродження і Воля народу.

«У нас є і коаліція майже у 240 голосів, і фракційна коаліція. Внести кандидата в прем’єри може тільки коаліція фракцій, тому БПП поповнилася шістьма депутатами. Але четверо наших депутатів перебувають у Львові, кілька депутатів перебувають у відрядженні в країнах Євросоюзу, зрештою, кілька на лікарняному. До нас приєдналися ті, хто відчувають відповідальність за долю країни, і ми їм за це вдячні», - переконував журналістів лідер парламентської фракції БПП Юрій Луценко.

При цьому голова президентської фракції переконаний, що сформована коаліція буде ефективно працювати, і нагадав, що «двері в коаліцію відкриті». Позицію колишніх колег по коаліції, що залишили її і не голосували за новий Кабмін, Луценко відкрито засудив і назвав піаром.

«Країна потребує тих, хто працює, а не тільки голосує. Після обрання Гройсмана і програми уряду потрібно згортати намети Капліна і припиняти розгойдувати ситуацію», - пояснював лідер БПП, додаючи, що після голосування за нового прем’єра до нього «з вибаченнями підходили близько десяти депутатів Самопомочі і Батьківщини».

У фракціях, що покинули коаліцію, сьогоднішнє дійство з призначенням Кабміну Гройсмана теж відчайдушно критикують.

«Ми за це уряд не голосували, хоча там є кілька дуже адекватних фахівців. Ми і пішли в опозицію, щоб стежити за діями уряду, пропонувати альтернативу і підтримувати правильні рішення», - сказав НВ лідер Самопомочі в парламенті Олег Березюк.

Його однопартійці підкреслювали, що новий уряд залишився під контролем олігархів, а міністри будуть лише ширмою для контролю за корупційними потоками.

«Новий міністр енергетики Насалик – взагалі страшна річ. Думаю, через якийсь час експерти галузі будуть розповідати, що навіть Демчишин був краще. Міністра охорони здоров’я так і не призначили, оскільки міністерство знаходиться в лапах клептократів, які так просто звідти не підуть», - розповідав журналістам Єгор Соболєв.

Історія з міністром охорони здоров’я, мабуть, стала найбільш показовою в процесі формування нового уряду. Після активного обговорення кандидатури БППшника Олексія Гончаренка, на посаду міністра обговорювали Олександра Реву, двох заступників колишнього голови відомства Олександра Квіташвілі – Віктора Шафранського і Романа Ілика, і навіть директора Інституту серця Бориса Тодурова. Сьогодні ж Юрій Луценко назвав ще одну кандидатуру, про яку широкій громадськості ще не було відомо.

«Ми зійшлися на кандидатурі директора Інституту транспланталогії Олександра Усенка. Мені сподобалося, що він погодився стати міністром за умови, що у вихідні буде продовжувати робити операції. Сьогодні вранці він зателефонував мені і сказав, що вирішив все-таки відмовитися», - розповів Луценко. У відповідь на запитання журналістів, коли ж буде призначений новий міністр охорони здоров’я, прозвучало іронічне «коли-небудь».

Колишній колега Луценка по фракції нардеп Віктор Чумак, який залишив її деякий час назад, називає весь склад Кабміну Гройсмана «протухлою котлетою» і не має ілюзій щодо його ефективності.

«Цей уряд – гамбургер, в якому внизу лежить біла булочка – відставка Яценюка, зверху біла булочка призначення Гройсмана, а всередині – протухла котлета з визнанням роботи Яценюка задовільною і сумнівним складом міністрів. Це політична кома, в якій країна може лежати дуже довго», - сказав сьогодні в раді Чумак, котрий голосував проти нового прем’єра і уряду.

У самій БПП, як і у фракції Народний фронт, яка входить з нею у коаліцію, так не вважають. Уряд Гройсмана може забезпечити стабільність країні на рік, якщо буде працювати ефективно, а то й більше – розповідав сьогодні в Раді НВ депутат від фракції БПП Олексій Гончаренко. «Сьогоднішнє голосування – вихід з політичної кризи, який ми, нарешті, знайшли», - сказав він.

Приблизно тієї ж риторики дотримуються нардепи НФ. «У мене немає причин не вірити Гройсману. Він добре показав себе на посаді спікера парламенту, його професійно-етичні якості також не викликають сумнівів», - вторив Гончаренку депутат від Народного фронту Дмитро Тимчук.

Депутати з груп Відродження і Воля народу, що підтримали БПП і НФ у питанні призначення уряду, втім старанно уникали коментарів про «завершення політичної кризи».

В цілому підсумки сьогоднішнього голосування ще раз довели, що парламентські групи та фракції вчаться «жити по-новому»: хтось «утримується» від доленосних голосувань, хтось у потрібний момент «підставляє плече», хтось живе у власній паралельної реальності.

На тлі досить жалюгідного становища парламентської більшості і Батьківщини, Радикальної партії і Самопомочі, які перекочували в ідеологічну опозицію, у Блоку Петра Порошенка є ще одна з вигляду невелика проблема – група парламентських новачків всередині фракції, які не просто «утрималися» сьогодні від голосування за свого однопартійця, а відкрито виступили проти нього.

«По-перше, ми виступали за технократичний уряд на чолі з Наталією Яресько. По-друге, ми виступали за чистоту процесу обрання нового уряду. Не може новий уряд починати свою роботу так брудно: дві постанови про відставку, скасування рішення про визнання роботи уряду Яценюка незадовільною і багато іншого», - пояснила своє рішення НВ Світлана Заліщук.

У той самий час на питання про те, чи не має наміру ця «внутрішня опозиція» покинути фракцію слідом за Єгором Фірсовим, Миколою Томенком та Віктором Чумаком, Заліщук відповіла заперечно. Свою позицію вона пояснює тим, що вона і її колеги «виконують обіцянки, які дали своїм виборцям, і не порушують парламентські процедури».

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.